Sosyal medya platformlarında herhangi bir delil sunulmadan ortaya atılan asılsız sözlerin ünlü simalara atfedilmesine aşinayız. Daha önce müteaddit kez asılsız söz atıflarına değindik. Siyasetçiler başta olmak üzere tanınan isimlere ait olduğu iddiasıyla paylaşılan sözleri teyit etmenin gerekliliğini defalarca vurguladık. Bir Vecize Ya da Şiirin Sahibini Tespit İçin İzlenebilecek Adımlar başlıklı yazımız gibi içeriklerde söz atıflarının nasıl doğrulanabileceğini aktardık. Ancak yine de uydurularak dolaşıma sokulan sözlerin düşük medya okuryazarlık seviyesi, kutuplaşma, ideolojik körlük, tarafgirlik gibi birçok nedenle gerçek sanılmaya devam edildiğini görüyoruz.
Bu yöndeki vakalardan biri, (eski) Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Ayasofya’nın camiye çevrilmesi hâlinde Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek kimliğini açıklama tehdidini içeren sözler sarf ettiği yönünde.
“Yunanistan Başbakanı çipras Ayasofyayı ibadete açarsanız ATATÜRK’ün gerçek kimliğini açıklarız…” yazılı “Paint-terk” görseli kullanan paylaşım örneği şu şekilde:
Kadir Mutlu (@mutlu_unitezim): “Bu ne şimdi??? “
İşbu asparagas, Ayasofya’nın kiliseden camiye dönüştürülmesi yönünde kamuoyu baskısının yoğunlaştığı 2017 yılında yayılmaya başlamış.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras eğer ayasofyayı ibadete açarsanız ATATÜRK’ün gerçek kimliğini açıklarız demiş. Acaba bunlara ne diyor?
— Ümit Yazıcıoğlu, habilitierter Wissenschaftler (@DrYAZICIOGLU) August 10, 2017
Yunanistan Başbakanı Cipras ne demişti ?
Ayasofya ‘yi ibadete açarsanız Atatürk’ün gerçek kimliğini açılarız !
Şimdi kulaklarımız Cipras ‘ta— Selma Gökçen (@selmagokcen04) July 10, 2020
Çünkü Yunanlar diyoki bir güün ayasofyayı ibadete açarsanız aratürkün nası biri olduğunu tüm dünyaya açıklarız deliller onlarda
— mami 17 (@mamigsbeysa) May 10, 2017
Yunanistan başbakanı eğer ayasofyayı ibadete açarsanız Atatürk’ün kim olduğu açıklarız demiş açıklayın ne varmış. .
— HEDEF 2023 DURMAK YOK YOLA DEVAM. (@ilhanakbalik) February 27, 2018
2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürüten Aleksis Çipras’ın Ayasofya’nın camiye çevrilmesi hâlinde Atatürk’ün gizli kimliğini açıklayacakları gibi bir beyanı bulunmuyor.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020 tarihinde 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla resmen ibadete açıldı.
Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilerek açılmasının öncesinde ya da sonrasında Atatürk hakkında bir Yunan başbakanı ileri sürüldüğü gibi bir açıklama yapmadı.
“Atatürk’ün gizli kimliği” iddiası da hurafeden ibarettir.