Yunan F16 Pilotunun Ülkesindeki Para Çekme Limiti Nedeniyle Söke’ye İniş Yapıp ATM’den 6 Bin TL Çektiği İddiası ASPARAGAS
2015 yılından bir asparagası aktaralım istedik…
Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik kriz sürecinde banka mevduat çekişlerine sınır getirildiği günlerde bir Yunan pilotun maceraya atılarak Aydın’ın Söke İlçesi’nde yer alan kullanılmayan bir havaalanına F16’sı ile inerek para çekişi yaptığı iddiası 2015 yılında basına yansımıştı.
Yunanistan’ın yaşadığı borç krizinin etkisiyle bankacılık sisteminden para çekme limiti için günlük 60 Avro gibi farklı limitler belirlenmişti. Bu süreçte Yunan Pilot Binbaşı Homere Sipostopulos’un F-16 ile katıldığı bir eğitim uçuşunda ekibinden ayrılarak, Samos üzerinde alçalmaya başladığı ve radarlara yakalanmadan uçağını 3 kilometre ötedeki Söke’deki kullanılmayan bir havaalanına indirdiği iddia edilmişti.
Yunan pilotun -sözüm ona- macerası basına şöyle yansımıştı:
“Yunan pilot Homere Sipostopoulos, F-16 savaş uçağıyla Türkiye’nin daha önce askeri eğitim amaçlı kullanıldığı belirtilen ve 15 yıldır kullanılmayan havalimanına iner inmez doğruca Söke’deki üç ayrı bankaya giderek para çekmiş. Daha önce eğitim amaçlı uçuşlardan bölgeyi iyi tanıdığı iddia edilen pilot Sipostopoulos, Ege hava sahası içinde F-16 savaş uçağıyla Sisam Adası üzerinde biraz uçtuktan sonra aniden 3 kilometre mesafedeki Söke Havalimanı’na indi. Bölgeyi iyi bilen pilot, eski pistte ilerledikten sonra uçak görünmesin diye de çoğu yıkık dökük eski hangarlardan birinin içine girerek uçağı kamufle etmiş. Sipostopoulos oradan yürüyerek Söke merkeze gidip bankamatiklerden 2 biner Türk lirası çektikten sonra hemen döviz bürosunda paraları euro’ya çevirmiş. Yunan pilot ardından vakit kaybetmeden uçağı bıraktığı hangara gidip Yunanistan’daki Nea Anchialos Üssü’ne dönmüş.”
Türk hava sahasına bir Yunan F16’sının fark edilmeden girmesi, Söke‘de (bulunmayan!) kullanılmayan havaalanına iniş yapması, F16’yı hangara çekip, Söke merkeze yürüyüp, ATM’den Türk lirası çekip, çektiği parayı döviz bürosundan Avroya çevirip, havaalanına geri dönüp, hiçbir şey olmamış gibi tek başına kalkış yapıp ülkesine geri dönmesi elbette imkânsız.
Ülkemiz basınının ilk başta ciddiye alarak haberleştirdiği bu iddianın asparagas olduğu gün içerisinde ortaya çıkmıştı ve bu yönde yayımlanan haber metinleri günün ilerleyen saatlerinde internet sitelerinde ve ertesi günkü basılı yayınlarda iddianın asılsız olduğu yönüne evrilmişti.
İddianın kaynağı Fransa merkezli havacılık ve savunma sitesi RadioCocpit.fr adlı internet sitesinde yayımlanan “Le pilote d’un avion de chasse grec se pose illegalement en turquie pour retirer de l’argent au distributeur” (“Yunan savaş pilotu ATM’den nakit çekmek için Türkiye’ye yasadışı yollardan indi”) başlıklı yazıydı.
Elbette RadioCocpit.fr sitesinin tarih ve kaynak içermeyen bu yazısı bir parodi/hiciv örneğiydi. Metnin “Capitaine Caserne” (“Kaptan Kışlası”) mahlasıyla yayımlandığı, bahse konu mahlasla sitede yayımlanan diğer yazıların da parodi/hiciv niteliğinde olduğu anlaşılıyor. Anılan yazının genelindeki dilin yanı sıra son paragrafındaki üslup da yazının sarkastik niteliğini ortaya koymaktadır.
Yunan pilotun Türkiye’ye fark edilmeden inip, para çekip, ülkesine geri döndüğünün ortaya çıkmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin Yunanistan’ı protesto ettiğini de aktarmıştı. Ancak tahmin edilebileceği üzere, ortada ne böyle bir vaka ne de protesto mevcuttu. İddianın kaynağı, iddiayı da iddianın akabini de kendi yazıp kendi oynamıştı.
Basına demeç veren Söke Belediyesi yetkilileri de, Yunan F16 pilotunun Söke’ye inip ATM’den para çektiği ve döviz bürosundan Avroya çevirdiği iddiası “saçmalık” olarak nitelemişti. Yetkililer ayrıca, Söke’ye en yakın Yunan adasının Sisam olduğunu, ancak uçağın buradan gelmesinin mümkün olmadığını kaydederek, Söke’ye en yakın Türk askeri üssünün ise 150 kilometre mesafede bulunduğunu belirtmişti.