Yol Kenarlarında Görülen Üzerinde Sayı Bulunan Küçük Beyaz Tabelalar

=

KONTROL KESİM LEVHALARI

 

Şehirlerarası otoyol kenarlarında yer alan üzerinde bazı sayıların yer aldığı küçük beyaz tabelalar mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Bu beyaz bilgilendirme tabelasının adı kontrol kesim levhasıdır. İşbu yazıda, bu levhaların ne için kullanıldığı ve nasıl okunabileceğini ele alalım istedik…

Yol kenarında bulunan küçük beyaz tabelalar aslında bir “konum levhası”dır. Kontrol kesim levhaları, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bakım ağına dahil yollar üzerinde yolu tanımlamak ve yoldan kaynaklanan sorunların yerinin belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulması hâlinde bu tabeladaki bilgiler vasıtasıyla konumunuzu paylaşmak, acil durum hâlinde (ALO 159 yol hardım hattı üzerinden) bu konuma yardım çağırmak mümkün.

KGM’nin kontrol kesim levhaları ile ilgili açıklaması şu şekilde (Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı Trafik Güvenliği İşaretleme Şubesi Müdürlüğü (2020). Karayolu Trafik İşaretleme Standartları 1):

 

KONTROL KESİM LEVHALARI

 

Kontrol kesim levhaları, Karayolları Genel Müdürlüğü bakım ağına dâhil yollar üzerinde, yolu tanımlamak ve yoldan kaynaklanan sorunların yerinin belirlenmesi amacıyla kullanılır

 

Kontrol kesim levhaları, batıdan doğuya ve kuzeyden güneye olmak üzere iki yönlü yollarda yolun yalnız sağında, bölünmüş yollarda ise her iki seyir yönünde olmak üzere sağda kullanılacaktır.

 

Kontrol kesim levhalarının kaplama kotuna olan mesafesi; 0.60 m’den az, 1.20 m’den fazla olmayacaktır.

 

Trafik işaret levhaları ile aynı direk üzerinde kullanılması durumunda işaret levhası ile arasında yeterli miktarda boşluk bırakılacaktır.

 

kontrol kesim levhası

 

“Kontrol Kesim levhalarının trafik işaret levhaları ile aynı direk üzerinde kullanılması durumunda, kontrol kesim levhasının işaret levhasının paneli gibi algılanmaması bakımından işaret levhası ile kontrol kesim levhası arasında boşluk bırakılmalıdır.”

 

kontrol kesim trafik işareti

 

Yol Kontrol Kesim Levhaları Nasıl Okunur?

Kontrol kesim levhası, bulunulan koordinat hakkında bilgi vermektedir. Anılan levhanın sunduğu koordinat enlem-boylam bilgisi ile değil, karayolunun adı, karayolunun bölümü (kesim numarası) ve kaçıncı kilometresinde olduğunu bildirmektedir.

Tabelalar üzerindeki kontrol kesim noktası, her kavşaktan sonra bir sayı artmaktadır.

Yukarıda KGM tarafından paylaşılan kontrol kesim levhası görseli üzerinden örnekleyelim…

 

kontrol kesim levha örnek

 

Üzerinde 650-14-001 sayılarını barındıran bahse konu levha, “650” sayısının karayolunun adını, “14” sayısının karayolu üzerindeki kontrol kesim noktasını, “001” de ilgili karayolunun kaçıncı kilometresinde yer alındığını göstermektedir.

 

yol kenarı beyaz levha

 

750-05-015 sayılarını taşıyan levha ise 750 karayolunun 7. kesiminde 15. kilometresinde bulunduğu bilgisini sunmaktadır.

 

yol kontrol tabela örnek

 

Yukarıdaki örnek de şöyle incelenmişti:

“En baştaki “0-21″ levhanın bulunduğu yolun adıdır. 21 sayısı bu levhanın Ankara’ya bağlı bir yol olduğunu göstermektedir. Levhanın başındaki bu sayı 1 ile 19 arasında ise bu yol İstanbul bölgesindedir, sayı 20-29 arasında olursa Ankara, 30-39 arası İzmir, 50-59 arasında ise otoyol Adana’ya aittir. Levhadaki üst satırdaki ikinci sayı o yolun kesim numarasıdır. Kesim numarası bir otoyolun kısımlarına verilir ve kesim numarası o otoyolun her kavşağında 1 artmaktadır. Buradaki 31 sayısı bir sonraki kavşaktan sonra 1 artarak 32 olacaktır. Kısım numarasının başında A veya B harfi olabilmektedir. A harfi kısımın erişme kontrollü yol olduğunu gösteriyor. Buradaki harf B olsaydı yolun bu kısmında yarı erişme kontrollü yolda olduğunu anlamı çıkarabilirdiniz. Son olarak, levhanın alt satırındaki sayı ilgili yolun kaçıncı kilometresinde olduğunuzu bildirmektedir.”

 

 

 

22-52 / 008 sayılarını içeren tabela da şöyle yorumlanmıştı:

“AKUT Tıbbi Lojistik İlk Yardım Eğitmeni Diş Hekimi Meriç Şahin, yaz mevsimi ile birlikte artan trafik kazalarıyla ilgili hayat kurtaran öneriler sundu. Trafik kazalarında ilk yapılması gereken şeyin başka bir kazaya meydan vermemek olduğunu belirten Şahin, ”İlk olarak kontağı kapatın, ardından olay yerinde toplanan kalabalığı uzaklaştırın. Üçgen reflektör koyun, motora yangın söndürücü sıkın, akü kutup başlarını sökün ve 112’yi arayın” dedi. 112’yi ararken adres bildirmek üzere yol tabelalarından faydalanılabileceğini belirten Şahin, ”Karayolları boyunca her kilometrede bir yol tabelaları bulunur. Mesela üzerinde 22-52 / 008 bulunan yol tabelası Edirne iline ait 52 numaralı karayolunun 8. kilometresinde olduğunuzu gösterir” dedi.”

 

karayolu yol tabelası

 

Son dönemde, otoyol kenarında görülen kontrol kesim levhalarının mahiyeti sosyal medya paylaşımlarının konusu oldu. Ancak, bu paylaşımların bazıları bu levhaların nasıl okunabileceğine dair hatalı bir bilgi aktardı.

Yol kontrol kesim levhalarının başındaki sayı üzerinde bulunan yolu gösterdiği hâlde, bu sayının levhanın bulunduğu ilin plakasını işaret ettiği ileri sürülmüştü.

 

“ilk sayı bulunulan ilin plakasını, ikinci sayı hangi karayolu olduğunu, üçüncü ise kaçıncı km olduğunu gösteriyormuş.”

 

yol kenarı konum tabelası açıklama

 

Halbuki, 81 ilimiz mevcutken, yol kontrol kesim levhalarındaki ilk sayının 100’ün üzerinde olduğu örneklere rastlayabiliyoruz. Yukarıda aktarılan 22-52/008 sayılarını içeren tabelanın 22 plakalı Edirne’de bulunuyor olması bu durumu genelleştirmez.

Tekrar vurgulamak gerekirse: kontrol kesim levhaları üzerindeki ilk sayı bloku yolun bulunduğu ili değil, yolun numarasını sunmaktadır.

 

Kontrol kesim levhalarının okunuşu hakkındaki sosyal medya paylaşımlarına daha önce Doğruluk Payı da değinmişti.

 

* Kapak görseli: Sözcü

Yorumunuzu yazınız...