Videonun ABD’li EctoLife Adlı Şirket Tarafından Açılan / Açılması Planlanan 30.000 Bebeğin Kuluçkaya Yatabileceği Yapay Rahim Tesisine Ait Olduğu İddiası Gerçeği Yansıtmıyor
Cesur Yeni Dünya adlı kitabı ya da Matrix serisini hatırlatan sunî bebek üretim tesisine ait görüntüler sosyal medya platformlarında ve bazı haber sitelerinde “gerçek” olduğu algısıyla paylaşılmış.
Bahsi geçen görüntü ve alıntı kesitler şu şekilde:
Bahsi geçen video: pic.twitter.com/gxwzuUTzfB
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) January 14, 2024
Transhümanizm akımı eseri sanılan görüntünün bazı sosyal medya hesaplarında aşağıdaki ifadelerle paylaşıldığı görülüyor:
“2017’de bilim insanları yapay bir rahim işlevi gören bir “BioBag” oluşturdular ve onu yavru bir kuzu yetiştirmek için kullandılar. Şimdi benzer şeyin insanlar için nasıl yapılabileceğini gösteren yeni bir konsept açıklandı. Bu konsepte göre bebekler, telefon veya bilgisayardan istenilen ırkta ve cinsiyette tasarlanabiliyor.”
OdaTV ise ““Cesur Yeni Dünya” gerçek oluyor: Bebek çiftliği” başlığıyla paylaştığı görüntüyü “Amerikan şirketi EctoLife, 30 bin yapay rahimden oluşan “bebek çiftliği” kuracak” notuyla şu ifadelerle paylaşmış:
ABD merkezli EctoLife şirketi, “yapay rahim çiftliği” projesini başlattı.
Proje kapsamında 30 bin adet yapay rahim oluşturacak, dünya genelinde çocuk yapmakta zorluk çeken çiftler için yüksek bir ücret karşılığında “yapay rahim” hizmeti sunacak.
Yapay rahim tesisine ait olduğu iddiasıyla paylaşılan video gerçek bir tesis ya da projeye ait değil, mevcut hâliyle sadece bilgisayar ortamında hazırlanan bir konsepte ait görüntü.
EctoLife, hayalî bir tesis, yapay rahim tesisi kuran ABD’li bir şirket değil.
“Bu tesiste, her yıl 30.000’e kadar bebek üretilebilecek” ifadeleriyle tanıtılan görüntünün kaynağı bilim iletişimcisi, yönetmen ve yapımcı Hashem Al-Ghaili…
The world’s first artificial womb facility, EctoLife, could incubate up to 30,000 babies a year. Learn More: https://t.co/NWnWbf5dKz#EctoLife #Science #Concepts #Biology pic.twitter.com/OsdeMZVJye
— Hashem Al-Ghaili (@HashemGhaili) December 9, 2022
Bu fütüristik ve çarpıcı içerik, moleküler biyoloji geçmişi Hashem Al-Ghaili’nin tasarımını yansıtıyor.
Hashem Al-Ghaili’nin tasarımını yansıtan EctoLife adı verilen KURGU “yapay, bebek üretim merkezi” tesisini tanıtan videoda şu açıklamaya yer verilmiş:
“Dünyanın ilk yapay rahim tesisi olan Ectolife ile tanışın. Ectolife tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışır. Ectolife kısır çiftlerin bir bebeğe sahip olmalarını ve kendi çocuklarının biyolojik ebeveynleri olmalarını sağlar. Kanser veya diğer komplikasyonlar nedeniyle rahmi alınmış kadınlar için mükemmel bir çözümdür. Ectolife ile erken doğumlar ve sezeryanlar geçmişte kalacak. Ectolife Japonya, Bulgaristan, Güney Kore ve diğer ülkeler de dahil olmak üzere ciddi nüfus düşüşü yaşayan ülkelere yardımcı olmak için tasarlandı. Tesiste 75 adet yüksek donanımlı laboratuvarlar bulunuyor. Son teknolojiye sahip her laboratuvar, 400’e kadar büyüme kapsülü veya yapay rahim bulundurabilir. Her kapsül, annenin rahminde var olan koşulları tam olarak kopyalayacak şekilde tasarlandı. Her bir tesis, laboratuvarda yetiştirilmiş 30.000’e kadar bebek üretebilir. Ectolife, bebeğinizin steril bir ortamda gelişmesini sağlar. Kapsüller, mikropların yüzeylerine yapışmasını önleyen malzemelerden yapıldı. Her bir büyüme kapsülünde, bebeğinizin kalp atışı, sıcaklık, kan basıncı, solunum oranı ve oksijen doygunluğu gibi yaşamsal belirtilerini izleyebilen sensörler bulunur. Yapay zeka tabanlı sistem, bebeğinizin fiziksel özelliklerini de izleyerek olası genetik anormallikleri rapor eder. Kapsüller, bebeğinizin gelişimsel ilerlemesine ilişkin gerçek zamanlı verileri görüntüleyen bir ekranla donatıldı. Bu veriler doğrudan telefonunuza gönderilir. Böylece, bebeğinizin sağlığını rahatlıkla takip edebilirsiniz. Uygulama aynı zamanda, bebeğinizin gelişiminin yüksek çözünürlüklü canlı görüntüsünü sunar. Uygulama size hızlandırılmış izleme özelliği tanıyor ve doğrudan sevdiklerinizle paylaşmanızı sağlıyor.
Kişisel internet sitesinde “yepyeni kavramlar geliştirmek için bilim ve teknolojideki geçmişini kullandığını” söyleyen Al-Ghaili, yapay bebek üretim tesisi için gerekli teknolojinin hazır olduğuna inandığını ve 10 yıl gibi kısa bir sürede bu tür tesislerin faaliyete geçtiğinin görebileceğini belirtmiş.
Rahimleri alınmış kanser hastalarına çözüm sağlayabileceği, gebelik komplikasyonlarını azaltabileceği ve kapsüllerin nüfus azalması yaşayan ülkelerde yardımcı olacağı belirtilen bu yönde bir sunî rahim tesisinin gelecekte kurulmasının olası ve mümkün olduğunu ifade eden bilim insanları da mevcut.
Hülasa, Hashem Al-Ghaili’nin dünyanın ilk yapay rahim tesisi konsepti olduğunu belirttiği EctoLife adını verdiği tasarım, bazı haber siteleri ve sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek addedilerek paylaşılmış.
İLAVE: Konseptten görüntü gerçek vurgusuyla 2024 yılı Ocak ayında yeniden dolaşıma sokuldu.
Akıl Tozu (@akil_tozu): “İnsan Üretme Tesisi: Yılda 30.000’e kadar bebeği kuluçkaya yatırabilen dünyanın ilk “Yapay Rahim Tesisi” projesi: Ecto Life”
Farklı Gerçekler (@gerceklerfark): ” Yılda 30.000’e kadar bebeği kuluçkaya yatırabilen dünyanın ilk “Yapay Rahim Tesisi” projesi: Ecto Life”