Suçluların rehabilitasyon sürecini hızlandırmak için, işledikleri suçların sentetik anılarını beyinlerine yerleştirerek, kendilerini kurbanları gibi hissetmelerini sağlayan gerçek bir projeye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan video, bir konsept tasarım.
Bir bilim insanının yapay zekâ (AI) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerini bir araya getirerek, suçluların işledikleri suçların sentetik anılarını beyinlerine yerleştirip hızlı rehabilitasyon sağlayan Cognify isimli bir sistem geliştirdiği iddiası haber sitelerinde ve sosyal medya platformlarında paylaşıldı.
Black Mirror dizisini andıran, “Cognify tarafından yerleştirilen yapay anılar beynin mevcut sinir ağlarına sorunsuz bir şekilde dahil edilecek, bilişsel uyumsuzluğu önleyecek ve deneğin anıları gerçekmiş gibi deneyimlemesini sağlayacaktır” ifadeleriyle tanıtılan görüntü şu şekilde:
Tanıtımında “bir gün” yapay anılar oluşturabileceği ve bunları doğrudan mahkumun beynine yerleştirebileceği ileri sürülen, Cognify adı verilen konsept tasarıma ait görüntü: pic.twitter.com/XXeQXm3uBo
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) September 3, 2024
Görüntüyü “geleceğin hapishanesi” projesinin geliştirildiği vurgusuyla aktaran paylaşımlardan örnekler:
Gusholder Haber Bülteni (@gusholderhaber): ” Bilim insanları, “Geleceğin Hapishanesi” projesini geliştirdi. Suçlular yerleştirilen çip ile, acı çektirdikleri kişinin yaşadığı acının aynısını “Sahte anılar” ile yaşayacak.”
Haber (@Haber): “Yemenli bir bilim insanı tarafından geliştirilen ‘geleceğin hapishanesi’ Cognify, suçluları zihinlerinde hapsetmeyi amaçlıyor. ▫️ Suçlular, işledikleri suçu kurbanlarının gözünden görüp aynı acıyı hissederek cezasını çekecek.”
Yemenli bir bilim insanı tarafından geliştirilen ‘geleceğin hapishanesi’ Cognify, suçluları zihinlerinde hapsetmeyi amaçlıyor.
▫️ Suçlular, işledikleri suçu kurbanlarının gözünden görüp aynı acıyı hissederek cezasını çekecek. pic.twitter.com/ysuhAfZhDf
— Haber (@Haber) July 14, 2024
Duvara dayalı kapsüller içinde başlarının üzerinde Cognify cihazı bulunan ve gözlük ve kulaklık takan, yapay zeka tarafından üretilen anılara dalmış gibi görünen erkeklerin görüldüğü video, işbu hâliyle sadece bir bilim kurgu içeriği.
Suçluların rehabilitasyon sürecini hızlandırmak için, işledikleri suçların sentetik anılarını beyinlerine yerleştirerek, kendilerini kurbanları gibi hissetmelerini sağlayan gerçek bir projeye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan video, Yemenli bilim iletişimcisi, yönetmen ve yapımcı Hashem Al-Ghaili’nin konsept tasarımı.
Introducing Cognify, the prison of the future. This facility is designed to treat criminals like patients. Watch full video here: https://t.co/pO9yFhpDVG#Science #Technology #Research #NeuroScience #Psychology pic.twitter.com/71o62KBFnx
— Hashem Al-Ghaili (@HashemGhaili) June 24, 2024
Suçlunun kurbanının çektiği acı ve ıstırabı hissetmesini sağlayarak fiziksel bir tepkiyi de harekete geçirebilen bir sistem henüz geliştirilebilmiş değil.
Videonun tanıtımında, Cognify’ın “bir gün” yapay anılar oluşturabileceği ve bunları doğrudan mahkumun beynine yerleştirebileceği belirtilmiş:
“Geleceğin hapishanesi Cognify’ı tanıtıyoruz. Bu tesis suçluları hastalar gibi tedavi etmek için tasarlanmıştır. Gerçek bir hapishane hücresinde yıllar geçirmek yerine, mahkumlar cezalarını burada sadece birkaç dakikada tamamlayabilirler. Cognify bir gün doğrudan mahkumun beynine yapay anılar yaratabilir ve yerleştirebilir. Cezalandırma yerine rehabilitasyona odaklanarak toplumun suçlularla başa çıkma biçimini değiştirerek suçlu rehabilitasyonuna yeni bir yaklaşım sunabilir. #Bilim #Teknoloji # Araştırma #NöroBilim #Psikoloji”
Hashem Al-Ghaili’yi ABD’li EctoLife adlı şirket tarafından 30.000 bebeğin kuluçkaya yatabileceği yapay rahim tesisinin açıldığı / açılmasının planlandığı iddiasıyla paylaşılan görüntüden hatırlıyoruz.
Bahsi geçen video: pic.twitter.com/gxwzuUTzfB
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) January 14, 2024
Yapay rahim tesisine ait olduğu iddiasıyla paylaşılan videonun gerçek bir tesis ya da projeye ait değil, mevcut hâliyle sadece bilgisayar ortamında hazırlanan bir konsepte ait görüntü olduğunu aktarmıştık.