Devlet Başkanı Jovenel Mose’nin suikaste kurban gitmesinin ardından çetelerin kontrolü ele geçirmesiyle kaosa giren Haiti’de çatışmalar sürerken yamyam çetesi üyelerinin, sokaklarda öldürdükleri insanları yediği iddiası ileri sürüldü.
Bazı çete üyelerinin cesetleri yediğini aktaran şahitlikler paylaşıldı.
Bu süreçte, Haiti’de çetelerin yamyamlığına ait olduğu iddiasıyla bazı ilintisiz ve eski tarihli görüntüler dolaşıma sokuldu.
Bunlardan biri, yamyamların “insan çevirme” yaptığı sanılarak paylaşılan görüntüydü:
Haiti’de hükümetin devrilmesinden sonra kontrolü ele geçiren çetelerin yamyamlığa başladığı iddiasıyla paylaşılan video 2018 yılı Ekim ayında Çin’in Zhuhai kentindeki Chimelong Ocean Kingdom Tema Parkı’ndaki bir Cadılar Bayramı partisinde çekilmiş.
Ateş üzerinde bir insanın… pic.twitter.com/sK3Yao99Ar
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 11, 2024
Görüntüyü Haiti’den yamyamlık vakasına ait olduğu iddiasıyla kullanan paylaşım örnekleri:
Afşin_bey (@AfsinHatipoglu): “Haiti’de insan eti yemeye başladılar. Biliyor musunuz, Ak Parti hükümeti uzun süre Haitililere Türkiye’ye vizesiz giriş izni verdi. Bu izin yakın bir zamanda kalktı. Düzensiz göç ve yabancı akınına karşı durmak ırkçılık değil, aksine aklın bir gereği!”
Clausewitz Paşa (@clausewitzpasha): “Haiti’de hükümet devrilip çeteler kontrolü ele geçirmiş ve yamyamlığa başlamışlar. Merak edenler için söyleyeyim Haiti’de nüfus zencilerden oluşuyor.”
Haiti’de hükümet devrilip çeteler kontrolü ele geçirmiş ve yamyamlığa başlamışlar.
Merak edenler için söyleyeyim Haiti’de nüfus zencilerden oluşuyor. https://t.co/AFydMOm1QW
— Clausewitz Paşa (@clausewitzpasha) March 11, 2024
Haiti’de hükûmetin devrilmesinden sonra kontrolü ele geçiren çetelerin yamyamlığa başladığı iddiasıyla paylaşılan video 2018 yılı Ekim ayında Çin’in Zhuhai kentindeki Chimelong Ocean Kingdom Tema Parkı’nda düzenlenen Cadılar Bayramı partisinde kaydedilmiş.
Ateş üzerinde bir insanın çevrilerek pişirildiği sanılan görüntüde bir dekor yer alıyor.
Video detaylı incelendiğinde ateşin, kömürlerin ve çevrilen insanın sahte olduğu anlaşılıyor.
Adı geçen tema parktaki Cadılar Bayramı (Halloween) partisinden görüntüler izlendiğinde “insan çevirme” dekoru görülebiliyor (Aşağıdaki bağlantıdaki kayıtta 5:25’ten itibaren izlenebilir).
Görüntünün 2018 yılından bu yana farklı ülkelerde kanibalizm vakalarının yaşandığı iddiasıyla kullanıldığı anlaşılan, Çin’deki eğlence parkındaki dekoru içeren farklı bir görüntü:
Çin’deki eğlence parkındaki dekoru içeren farklı bir görüntü: pic.twitter.com/TPtlACNmDM
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 11, 2024
Haiti’de yaşanan kanibalizm vakasına ait olduğu ve insan etinin kaynatıldığı anın görüntülendiği sanılarak paylaşılan video da 2018 yılında Nijerya’da çekimi yapılan “Omambala” adlı filmin setinde kaydedilmiş.
Gerçek bir “yamyamlık” vakasına ait olmayan videonun Haiti ile bir ilgisi bulunmuyor.
Görüntünün kaynağı, adı geçen filmde kazanda insan etinin pişirildiği sahne için özel efekt makyaj hazırlığını yapan Onilogbo Hakeem Effect adlı sanatçının 17 Haziran 2018 tarihli Instagram paylaşımı.
Söz konusu paylaşımda görüntünün gerçek bir yamyamlık hadisesine ait olmadığı, film için protez vücut parçasının kullanıldığı belirtilmiş.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bahsi geçen videonun gerçek bir yamyamlık hadisesine ait olduğunun sanılmasının ardından adı geçen efekt sanatçısı sosyal medya hesabında, film setinden görüntüyü şu ifadelerle paylaşmış:
“İnternette yayılan videoyla ilgili olarak bu adamın yamyam olduğunu düşünenler için, havayı temizlemek ve iddiayı yalanlamak için buradayız….benim adım Hakeem effect, Nijeryalı özel efekt makyaj sanatçısı,, ,,ve Omambala’nın setindeyiz !!!!! Lütfen tüm bunları başlatan blogcular, birkaç gün önce yaptığınız sahte cıvıl cıvıl tanıtım hakkındaki havayı temizlemek için başka bir yayın başlatmayı denemeli. @lazynigerianyouthblogger ..,.@opetodolapo @nigerianpoliceforce…söz konusu adam bir set ve sahne donanımı yöneticisi. Sayfasına [email protected].”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Haiti’de yamyam çetelerinin etraftaki insanları kovaladığı iddiasıyla paylaşılan video da “yamyam çeteleri” ile ilgili değil. Görüntü, 4 Mart 2024 günü Haiti’nin Toussaint Louverture Uluslararası Havalimanı’nın kontrolünü ele geçirmeye çalışan ağır silahlı çeteler ile polis ve askerler arasında yaşanan silahlı çatışmaya ait.
Devlet Başkanı Jovenel Mose’nin suikaste kurban gitmesinin ardından çetelerin yönetiminde kaosa giren Haiti’de çatışmalar sürerken yamyam çetesi üyelerinin, sokaklarda öldürdükleri insanları yediği iddiası ileri sürüldü.
Bazı çete üyelerinin cesetleri yediğini aktaran… pic.twitter.com/rfm4kPIiNR
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 10, 2024
“Silahlı çatışmaların yaşandığı Haiti‘de, yamyam çetesinin hayatını kaybeden insanları pişirerek yediği görüntüler ortaya çıktı.” ifadeleriyle paylaşılan videonun ise 2 yıl önce Haiti’deki Artibonite Vadisi’ndeki bir çete üyesinin çevreye korku salmak için cesedi yediği ana ait olduğu anlaşılıyor.
Haiti’yle ilişkilendirilen yamyam kabilesi videosu, CNN’in Hindistan’ın Varanasi kentinde 2017 yılında kaydedilmiş.
Haiti’yle ilişkilendirilen yamyam kabilesi videosu, CNN’in Hindistan’ın Varanasi kentinde 2017 yılında kaydedilmiş. https://t.co/VOJXpmAP7F
Dünyadaki farklı inançları araştıran akademisyen, yazar ve sunucu Reza Aslan CNN’de yayınlanan belgeseli için Hindistan’da yaşayan ve… pic.twitter.com/GZqERZijIC
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 15, 2024
Dünyadaki farklı inançları araştıran akademisyen, yazar ve sunucu Reza Aslan CNN’de yayınlanan belgeseli için Hindistan’da yaşayan ve ölü insan bedenlerini ibadetlerinin bir parçası haline getirmeleriyle tanınan Aghori kabilesi ile bir araya gelip insan beyni yemişti.
Reza Aslan’ın yamyam kabilesi üyesi ve yapımcısı arasında videoda geçen diyalog şöyleydi:
Reza Aslan: “Nehrin o tarafındaki insanlar Aghori’den neden bu kadar korkuyor?”
Aghori: “Yaşayanları mı yiyelim? Sana kendi etimi yiyerek mi göstereyim? O zaman bana Aghori de.”
Reza Aslan: “Hımm, anlıyorum. Neden, neden…”
Aghori: “Bu kadar konuşmaya devam edersen kafanı keserim.”
Reza Aslan: “Bunun bir hata olabileceğini düşünüyorum. Belki de birileri onun dikkatini dağıtır ve sonra ben giderim.”
Yapımcı: “Nereye gideceğini görelim.”
İLAVE: Odatv gibi haber siteleri, içerikten istifade etmenin de ötesine geçerek cümleleri aynen kopyalarken kaynağa atıf yapmaktan imtina etmemeli.
Editörün dikkatine:
Cümleleri bile aynen kullanıyorsanız, atıf yapmalısınız:https://t.co/WW9gtkIGkx pic.twitter.com/r5sUyKDfQp
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 12, 2024