Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarında Volvo marka bir aracın içinde henüz kimsenin hayatını kaybetmediği iddiası doğru değil

 

 

Volvo, otomotiv sektöründe güvenlik ile özdeşleşmiş bir marka.

 

Volvo Car Group (Volvo Cars), Çin’deki Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) şirketine aittir. Volvo Cars, şirketin Ford Motor Company tarafından satın alındığı 1999 yılına kadar İsveç Volvo Grubu’nun bir parçasıydı.

 

Birçok yenilikçi güvenlik özelliğini otomobillerine entegre ederek sürücüleri ve yolcuları korumaya odaklanan Volvo’nun güvenlik odaklı bazı önemli kilometre taşları şöyle listelenebilir:

  • 1959: Volvo, üç noktadan emniyet kemeri sunan ilk otomobil üreticisi oldu.
  • 1964: Volvo, çarpışma halinde geriye doğru kayan ve yaralanmaları önleyen bir koltuk tasarımı olan “çarpışma emici koltuk”u tanıttı.
  • 1970: Volvo, ilk standart yan hava yastıklarını piyasaya sürdü.
  • 1991: Volvo, WHIPS (Whiplash Protection System) adlı, çarpışma sırasında boyun yaralanmalarını önlemeye yardımcı olan bir kamçı darbesi koruma sistemini tanıttı.
  • 2003: Volvo, BLIS (Blind Spot Information System) adlı kör nokta uyarı sistemini piyasaya sürdü.
  • 2008: Volvo, City Safety adlı otomatik frenleme sistemini tanıttı. Bu sistem, düşük hızlarda çarpışmaları önleyebilir veya çarpışmanın etkisini azaltabilir.
  • 2016: Volvo, tüm yeni modellerinde otomatik acil frenlemeyi standart hale getiren ilk otomobil üreticisi oldu.

 

 

Uzun yıllardır otomotiv güvenliğinde öncü bir rol oynayan Volvo hakkında fasılalar hâline sosyal medyada dolaşıma sokulan asılsız bir iddia, ülkemizdeki trafik kazalarında Volvo marka araçta kimsenin yaşamını yitirmediği yönünde.

 

Volvo’nun ölümlü kazası yokmuş” söylemi / iddiası aslında bir hayli eski.

İddianın sosyal medyada yaygınlaşması 2012 yılıyla başlamış.

 

Biliyor Muydunuz (@bilio_muydunuz): “Türkiyede meydana gelen trafik kazalarında Volvo marka bir aracın içinde henüz kimse hayatını kaybetmemiştir.”

 


 

2012 yılında “Biliyor Muydunuz” ve “Her Güne Yeni Bir Bilgi” gibi sosyal medyayı yanlış bilgi çöplüğüne çeviren profillerin aktardığı iddia, dolaşıma girmesinin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen paylaşılmaya devam ediyor.

 

Farklı Gerçekler (@gerceklerfark): “Türkiyede meydana gelen trafik kazalarında Volvo marka bir aracın içinde henüz kimse hayatını kaybetmemiştir.”

 

 

volvo-marka-aracin-icinde-henuz-kimse

 

Sanılanın aksine ne Volvo ne de başka bir otomobil firmasının “trafik kazasında içinde ölen olmama” gibi bir unvana sahip.

“Hiç ölümlü kaza kaydı olmayan bir otomobil markası” mevcut değil.

 

Volvo, 2010 yılında yaptığı açıklamada, geliştirdiği yeni güvenlik sistemleriyle 2020 yılına kadar ölümlü trafik kazalarını sıfırlamayı planladığını duyurdu (Volvo Cars’ın sıfır ölümlü trafik kazası ile ilgili geleceğe dair vizyonu 2019 yılında “yeni nesil otomobillerinde hiçbir ölümlü kaza yaşanmaması” olarak aktarılmaya başlanmış).

Volvo’nun 2020 yılına kadar yeni bir Volvo otomobilinde hiç kimsenin ölmemesi veya ağır yaralanmaması vizyonunun, “Volvo’nun karıştığı trafik kazasında içinde ölen olmamış” şekline dönüştüğü anlaşılıyor.

 

Volvo’nun güvenlik odaklı mühendislik anlayışı ve yenilikçi güvenlik teknolojileri, genellikle Volvo’nun kaza sıklığının diğer araçlara göre daha düşük olduğunu destekliyor.

Basına yansıyan ölümlü trafik kazalarına dair haberlerdeki aktarım sıklığı, güvenlik teknolojileri ve standartları, Volvo’nun kazaları önleme veya zararlarını en aza indirgeme konusunda etkili olduğunu işaret ediyor.

Volvo sürücülerinin aracını genel olarak sürüş güvenliğini öncüllediği ve yol koşullarını ve donanımsal özelliklerini göz önünde bulundurarak kullanmayı tercih ettiği biliniyor.

Ancak bu durum, Türkiye’deki trafik kazalarında Volvo marka aracın içinde (gerekli güvenlik önlemlerini alsa da) kimsenin ölmediği anlamına gelmiyor.

 

Basına ve sosyal medyaya yansıyan haberlerde Volvo marka araç içinde vatandaşların yaşamını yitirdiği yönünde vakalar görülebiliyor (Elbette bu tip aktarımlar, ölümlerin doğrudan Volvo’nun özelliklerinden kaynaklı olduğu anlamına gelmiyor)

 

 

 

Ülkemizde Volvo marka araçların (ölümlü) kaza sıklığı hakkında değerlendirme yapmayı sağlayacak şekilde bir veri, trafik güvenliğiyle ilgili kurumlar tarafından kamuoyuyla paylaşılmıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı verileri üzerinden TÜİK’in açıkladığı Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri‘nde araç modeline göre bir tasnif açıklanmıyor. Ülkemizde araç marka ve modeline göre (ölümlü) kaza sıklığına dair yapılmış bir analize de rastlanamıyor.

 

Tüm Volvo modelleri için “trafik kazasında içinde ölen olmaması” gibi bir durum söz konusu olmasa da spesifik modelleri için bu yönde bazı veriler mevcut.

Örneğin, İngiltere’de 2002-2018 yılları arasında Volvo XC90’ın karıştığı kazalarda aracın sürücüleri veya yolcularından hiçbirinin ölmediği açıklanmıştı.

 

ABD’de faaliyet gösteren Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü ((Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) uzmanları tarafından hazırlanan araştırmada Volvo’nun SUV araçlarının trafik kazalarında sürücü ölüm oranı en düşük araçlar arasında sıralanmıştı.

Otomobillerin kaza durumunda sürücü ölüm oranına dair (2020 model yılını ve önceki yıllara ait eşdeğer modelleri baz alan 2018’den 2021’e kadar meydana gelen ölümlü trafik kazalarını kapsayan) araştırmada 1 milyon kayıtlı Volvo XC90 4WD modelde 4, Volvo XC60 4WD modelde 5 sürücünün yaşamışını yitirdiği aktarılmıştı.

 

Araç Modeli Araç Tipi Trafiğe kayıtlı her bir milyon araç başına sürücü ölümleri
BMW X3 4WD Midsize luxury SUV 0
Lexus ES 350 Midsize luxury car 0
Mercedes-Benz E-Class sedan 4WD Large luxury car 0
Nissan Pathfinder 2WD Midsize SUV 0
Audi Q5 4WD Midsize luxury SUV 2
Toyota C-HR Small SUV 2
Nissan Murano 2WD Midsize SUV 4
Volvo XC90 4WD Midsize luxury SUV 4
GMC Canyon Crew Cab 4WD Small pickup 5
Lexus RX 350 4WD Midsize luxury SUV 5
Subaru Outback Midsize wagon 5
Toyota Sienna 2WD Very large minivan 5
Volvo XC60 4WD Midsize luxury SUV 5
Acura MDX 4WD Midsize luxury SUV 6
Acura RDX 4WD Midsize luxury SUV 6
BMW X5 4WD Midsize luxury SUV 6
Chevrolet Traverse 4WD Midsize SUV 6
Ford Edge 4WD Midsize SUV 6
Honda Odyssey Very large minivan 6
Lexus NX 300 2WD Midsize luxury SUV 6
Porsche Macan Midsize luxury SUV 6
Subaru Ascent Midsize SUV 6
Toyota Tacoma Double Cab long bed Small pickup 6

 

 

Ayrıca, yalnızca kaza istatistiklerine dayanarak Volvo’nun diğer araçlara kıyasla ne kadar güvenli olduğunu kesin olarak söylemek güç.

Çünkü kaza sıklığının, sürücü davranışı, yol ve çevre koşulları, araç bakımı, özellikleri ve kullanım amacı gibi faktörlerden de etkilendiğini göz önünde bulundurmak gerek.

 

Bazı kazaların yapısı, aşırı hız ya da sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takmaması gibi ihmaller de Volvo’nun ölümlü kazaya karışmasına yol açabiliyor.

Örneğin, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı 80 yaşındaki Ülkü Adatepe, 1 Ağustos 2012 tarihinde Ankara’dan İstanbul’a dönerken, bu akşam TEM Otoyolu’nun Akyazı geçişinde meydana gelen trafik kazasında Volvo marka araçtan emniyet kemerinin bağlı olmaması nedeniyle 15 metre ileriye savrularak olay yerinde can vermişti.

 

Volvo’nun sahibinin kızını bir trafik kazasında kaybetmesinin ardından sağlam bir araba yapmaya karar vermesiyle birlikte Volvo’yu kurduğu iddiasına değindiğimiz yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Yorumunuzu yazınız...