Görselin NASA Tarafından Çekilen Venüs’ün En Net Fotoğrafı Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

NASA görüntüledi! Venüs ün en yakın çekim hali!” notuyla sosyal medyada paylaşılan görsel, aslında NASA ile bir ilgisi bulunmayan dijital işlemeye tabi tutulmuş bir çıktı.

 

venus jaxa

 

Söz konusu görsel hakkında hatalı aktarım sunan paylaşım örnekleri:

 

Uzayı Keşfet:

 

“Nasa tarafından görüntülenen Venüs’ün en net fotoğrafı.”

 

nasa venus

 

Sıradışı Görseller:

 

“NASA’nın kayda aldığı Venüs’ün şimdiye kadar çekilmiş en net görüntüsü.”

 

nasa-en-net-goruntusu

 

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, yani NASA tarafından kaydedildiği sanılarak paylaşılan görsel aslında Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA’nın uzay aracı Akatsuki kaynaklı.

Paylaşılan görsel Venüs’ün en net fotoğrafı değil, JAXA’nın Akatsuki uzay aracının Venüs’ün güney tarafındaki bulutları kaydettiği kızılötesi görüntünün Damia Bouic tarafından işlemden geçirilmiş hâli.

Damia Bouic, kişisel internet sitesinde çalışmasının aşamalarını detaylandırmıştı.

 

damia-bouic-venus

 

Damia Bouic, kendisine ait görsel çalışmayı NASA’ya atfederek hatalı şekilde aktaran paylaşıma şu sözlerle tepki göstermişti:

“Well. Eat shit.

This pic is mine. It’s not even the “clearest” image ever taken of Venus (clear means nothing in imagery). Also, you removed my hard embed credit line. You are a thief.”

“Şeyy. Bok ye.

Bu resim benim. Venüs’ün şimdiye kadar çekilmiş “en net” görüntüsü bile değil (net, görüntüde hiçbir şey ifade etmiyor).

Ayrıca, sabit gömülü atıf satırımı da kaldırmışsın. Sen bir hırsızsın.”

 

 

Bouic, görüntüyü daha da işleyerek iyileştirilmiş versiyonunu da paylaşmıştı:

 

 

NASA, söz konusu görselin işlenmemiş versiyonunu görselin “JAXA , ISAS , DARTS” atfıyla, işleme ve telif hakkının Damia Bouic’e ait olduğu vurgusuyla aşağıdaki açıklamayla paylaşmıştı:

“Venüs neden Dünya’dan bu kadar farklı? Öğrenmeye yardımcı olmak için Japonya, iç Güneş Sistemi çevresinde planlanmamış beş yıllık bir maceranın ardından 2015 yılının sonlarında Venüs’ün yörüngesine giren robotik Akatsuki uzay aracını fırlattı. Akatsuki orijinal planlanan ömrünü geçmiş olsa da, uzay aracı ve enstrümanlar o kadar iyi çalışıyordu ki orijinal görevinin çoğu eski haline getirildi. Venüs İklim Yörüngesi olarak da bilinen Akatsuki’nin araçları, volkanların hala aktif olup olmadığı, yoğun atmosferde şimşek olup olmadığı ve rüzgar hızlarının neden gezegenin dönüş hızını büyük ölçüde aştığı da dahil olmak üzere, Dünya’nın kardeş gezegeni hakkında bilinmeyenleri araştırdı. Akatsuki’nin IR2 kamerası tarafından çekilen öne çıkan görüntüde, Venus’ Gece tarafı, Venüs’ün atmosferinin daha derinlerindeki daha sıcak katmanlardan gelen kızılötesi ışığı soğuran yüksek kara bulutlardan oluşan tırtıklı kenarlı bir ekvator bandını gösteriyor. Sağ üstteki parlak turuncu ve siyah şerit, Venüs’ün çok daha parlak olan gündüz yüzünün bir kısmını kaplayan sahte bir dijital eserdir. Akatsuki görüntülerinin ve verilerinin analizleri, Venüs’ün Dünya’nın jet akımına benzer ekvator jetine sahip olduğunu göstermiştir.”

 

Planetary.org, bahsi geçen görsel hakkında şu açıklamayı sunmuştu:

VENÜS’ÜN ALT BULUTLARI Akatsuki’nin IR2 kamerası, gece tarafı alt bulutlarını görüntülemek için Venüs’ün alt atmosferinden yayılan ısıya güveniyor. Bulutların altından kaynaklanan kızılötesi radyasyon, en alttaki bulut güvertesinin siluetini oluşturur, dolayısıyla bu fotoğrafta daha kalın bulutlu alanlar daha koyu görünür. Sol altta, kameranın detektörü, günışığı hilalinden yansıyan güneş ışığının parlaklığına yeniliyor. JAXA/ISAS/DARTS/Damia Bouic

 

Görsel hakkındaki yanlış aktarıma Teyit ve Doğrula da değinmişti.

 

Yorumunuzu yazınız...