Görsel, Uzayda 752.536.988 Yıl Boyunca Hiçbir Şeye Çarpmadan İlerlenebilecek Boşluğa Ait Değil

Barnard 68 Adlı Toz Bulutu, Yanlışlıkla Uzaydaki Boşluk Olarak Algılanmış

 

Derin uzayda yer alan hiçbir şeye çarpmadan milyonlarca yıl ilerlenebilecek devasa boşluğa ait olduğu sanılan görüntünün gerçek mahiyetine değineceğiz…

Uzaydaki karanlık moleküler bulut nesne o kadar büyük ki üzerinden geçseniz 752.536.988 yıl boyunca hiçbir şeye çarpmazsınız” notuyla sosyal medyada paylaşılan görsel şu şekilde:

 

Barnard 68

 

Görseldeki karanlık bölgede 752.536.988 yıl boyunca ilerlendiğinde hiçbir şeye çarpılmayacağı yönündeki hatalı iddiayı aktaran paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

Evreni Merak Ediyoruz:

 

“Uzayda 752.536.988 yıl boyunca hiçbir şeye çarpmadan ilerleyebileceğiniz iddia edilen bir boşluk vardır. Adı Barnard 68. Karanlık Bulutsusu olarak da geçer.”

 

uzayda-hicbir-seye-carpmadan-ilerleyebileceginiz

 

Etrafı yıldızlarla çevrili olduğu hâlde ilgili kısmın kapkaranlık görünmesi, ilgili bölümde ya da ardından herhangi bir madde bulunmadığı anlamına gelmiyor.

Derin uzaydan alınan bazı görüntülerde siyah bir nokta gibi gözüken ve boşluk sanılan mağaramsı oluşumlar olduğu biliniyor. Paylaşılan görsel de bunlardan birine ait.

Görseldeki uzayda büyük bir boşluğa ait sanılan zifiri karanlık bölüm aslında ardındakileri görünmez kılan bir toz bulutu.

Görüntü, ABD’li gökbilimci Edward Emerson Barnard tarafından 1919 yılında “Karanlık Bulutsu” kataloguna eklenen “Barnard 68” adlı moleküler buluta ait.

(Moleküler bulut, karanlık bulutsu ya da Bart damlacığı olarak nitelenen) Barnard 68’in görünür ve yakın kızılötesi fotoğraflarının bir renk bileşimi olan görsel 1999 yılı Mart ayında “8.2-m VLT ANTU” teleskobu ve çok modlu “FORS1” cihazı vasıtasıyla kaydedilmiş.

Işığın geçmesini engelleyebilecek kadar yoğun gaz ve molekül barındıran uzay bulutu görsel yanılsama nedeniyle boşluk olarak algılanıyor. Halbuki, gaz ve molekül yığını ardında kalan yıldızları engelliyor. Zifiri karanlık görünen Barnard 68 ile Güneş arasında görünür tek bir yıldızın bulunmaması ve arkasında kalan her şeyi karanlıkta bırakmasından ötürü boşluk sanılıyor.

Farklı dalga boylarında görüntülendiğinde Barnard 68‘in sanıldığı gibi uzaydaki devasa bir boşluk olmadığı anlaşılabiliyor.

Uzaydaki boşluk sanılan Barnard 68’in arkasındaki yıldızlardan gelen görünür ışığın tamamını soğurduğunu ortaya koyan kızılötesi gözlem içeren görseller şu şekilde:

 

Barnard 68 toz bulutu
Görsel: ESO

 

Görünür ışığı emen toz içeriği nedeniyle karanlık görünen Barnard 68 bulutu kızılötesi ışıkla gözlemlendiğinde, uzaydaki boşluk sanılan yoğun bulutsunun ardından kalan bölümde “çarpılabilecek” yıldızlar görülebilmektedir.

 

Barnard 68 bulutu
Görsel: Twitter / astronomicca

 

Gezegenimizden yaklaşık 500 ışık yılı uzakta Yılancı Takımyıldızında bulunan bu karanlık bulutsunun kütlesinin Güneş’in 2 katı, çapının 0,5 ışık yılı, iç sıcaklığının −257 °C olduğu hesaplanıyor.

Nasıl oluştuğu henüz tam anlamıyla bilinmeyen bahsi geçen molekül bulutunun -iyi tanımlı sınırları ve diğer özelliklerinden hareketle- zamanla kendi içine çöküp yeni bir yıldız sistemi oluşturacağı düşünülüyor.

 

uzay-bosluk-barnard-68

 

Yorumunuzu yazınız...