Fotoğrafın Pfizer ile Covid-19 Aşısı Geliştiren Biyoteknoloji Şirketi BioNTech’in Kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin’in Küçüklüğüne Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
Koronavirüs aşısı çalışmalarında ilk klinik deneylerden başarılı sonuçlar aldığını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin’in ailesine ait olduğu iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan fotoğraf aslında başka bir aileye ait.
“Covid Aşısını eşiyle birlikte bulan Prof. Uğur Şahin! sağda çıplak ayaklı olan çocuk.” notuyla bahse konu görseli aktaran bir örnek paylaşım şu şekilde:
Fotoğraftaki Çocuk Uğur Şahin Değil
Bahse konu görsel, Alman fotoğraf sanatçısı Candida Höfer’in 1972-1979 yılları arasında Batı Almanya şehirlerinde çektiği fotoğrafları içeren “Türken in Deutschland” adlı fotoğraf albümünden. 1979 yılında çekilmiş.
Candida Höfer, Almanya’ya işçi olarak giden Türklerin yaşam durumlarını anlatmayı amaçladığı bahse konu fotoğraf serisini 1979’da yayımlamış.
Candida Höfer, kendisine ulaşan Celal Özcan‘a fotoğraftaki kişilerin isimlerinin yayımlanmadığını aktarmıştı:
“Aileyi hatırlıyorum. Hatırladığım kadarıyla aile fotoğrafı çekmeden kısa bir süre önce Almanya’ya gelmişti. Fotoğrafı Düsseldorf’ta çektim. Çok misafirperver bir aileydi. Çektiğim fotoğraflardaki kişilerin adları yayınlanmadı.”
1965 Hatay doğumlu Uğur Şahin, anılan fotoğraf çekildiğinde 14 yaşındaydı. Fotoğraftaki çocuğun ise çok daha küçük yaşta olduğu görülüyor.
1975 yılında Düsseldorf’ta çekilen fotoğrafın hikâyesini DiasporaTürk şöyle aktarmıştı:
“Aile Aksaraylı. Baba 1965’te işçi olarak Almanya’ya gelmiş…
1975 yılında eşini ve dört çocuğunu da Düsseldorf’a getirmeye karar vermiş. Bir erkek ve bir kız çocuklarını ise köyde bağa bahçeye ve ev işlerine bakmaları için Aksaray’da bırakmışlar. Anne, hemen geri döneceklerini söylese de Almanya hikayesi bir ömür boyu sürmüş…
Anne bir süre sonra mutfakta yardımcı elaman olarak çalışmaya başlamış ve 1980 yılında diğer çocuklarını da yanlarına aldırmış. Çocuklar orada eğitim görüp meslek sahibi olmuşlar. En küçük kız diş hekimi, en büyük abla servis elemanı, erkek çocuk ise torna-tesviye ustası olmuş.
Çorabı delik ortanca kız ise kaderin cilvesi olacak bugün bir moda tasarımcısı olarak Almanya’da yaşıyor.
Baba 2002 yılında anne ise 2017 yılında hayata veda etmiş. Geriye hatıralar ve ailenin Düsseldorf’a geldiği ilk hafta yeni evlerinde çekilen bu güzel fotoğraflar kalmış.
Prof. Dr. Uğur Şahin sanılan erkek çocuk torna tesviye ustası, büyük kız servis elemanı, en küçük kız diş hekimi, çorabı delik olan ortanca kız ise bugün bir moda tasarımcısı olmuş.
Uğur Şahin’in çocukluk ve aile fotoğraflarına göz attığımızda da paylaşılan görselin kendisine ait olmadığı anlaşılabiliyor.
1965 Hatay doğumlu Uğur Şahin, 4 yaşındayken 1969 yılında annesiyle birlikte Almanya’nın Köln şehrinde çalışan babasının yanına göç etmişti.
Uğur Şahin’in ailesine ait sanılan söz konusu fotoğraf, “Bir Almanın objektifinden 1970’lerde Almanya’da yaşayan Türkler” vurgusuyla ülkemiz basın organlarınca da haberleştirilmişti.
* Kapak fotoğrafı: Hürriyet