Görüntünün bir Taliban üyesinin ABD ile işbirliği yapan yerel bir ailenin partisine sızarak dans eşliğinde 7 kişiyi silahla öldürdüğü ana ait olduğu iddiası doğru değil
Etkileşim ya da ideolojik destek için hayal gücünün sınırlarının zorlandığı bir iddiayı ele alacağız.
Sosyal medya platformlarında bir video Taliban’ın sızdığı eğlencede ABD ile işbirliği yapan 7 kişiye suikast düzenlediği anı yansıttığı iddiasıyla servis edilmiş.
Bir odada 7 erkeğin yerde otururken önlerinde dans ederken izledikleri erkek tarafından silahla vurulduğu ana ait sanılan görüntü şöyle:
Bahsi geçen görüntü: pic.twitter.com/Y0vRcdYXuk
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 8, 2024
Görüntüyü Taliban üyesinin bir partiye sızıp dans ederken ABD ile işbirliği yapan kişileri öldürdüğü iddiasıyla aktaran paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:
3. Dünya Savaşı (@ww3mediaa): “Görüntüler birkaç yıl öncesine ait; Taliban üyesi, ABD ile işbirliği yapan yerel bir ailenin partisine sızarak dans eşliğinde 7 kişiyi vurdu.”
Hassas Medya (@hassasmedyalar): “Birkaç yıl önce Taliban üyesi, ABD ile işbirliği yapan yerel bir ailenin partisine sızarak dans eşliğinde 7 kişiyi vurdu.”
Birkaç yıl önce
Taliban üyesi, ABD ile işbirliği yapan yerel bir ailenin partisine sızarak dans eşliğinde 7 kişiyi vurdu. https://t.co/ppkl7S8R4H
— Hassas Medya (@hassasmedyalar) February 8, 2024
(Taliban’ın halkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermeye çağırdığı yönündeki asılsız iddiadan hatırladığımız) “Taliban Halkla İlişkiler Departmanı” (“Taliban Public Relations Department”) adlı, “TalibanPRD_” uzantılı, 1639589681246400512 ID’li Taliban resmî hesabı taklidi yapan sahte profil ise görüntüyü şu ifadelerle yorumladı:
“Bir Taliban savaşçısının suikast düzenlediğini gösterdiğini iddia eden, internette dolaşan bir video sahte haberdir ve asılsızdır. Tetikçi, rakip bir kartelin doğum günü partisine sızan, şovmen kılığına giren ve patronlarını alt eden Afgan Mafyası’nın bir üyesiydi.”
A video circulating online that claims to show a Taliban fighter carrying out an assassination is fake news and inaccurate.
The shooter was a member of the Afghan Mafia who infiltrated a rival cartel’s birthday party, posing as an entertainer and taking out their bosses.#Fake pic.twitter.com/WwgWpMMGho
— Taliban Public Relations Department, Commentary (@TalibanPRD__) February 8, 2024
Güncel olmayan, geçmişte sosyal medya platformlarında paylaşılan video Afganistan’dan kullanıcılar tarafından Taliban’ın dansçı kılığında düzenlediği suikaste ait olduğu iddiasıyla dolaşıma sokulmuş.
“Taliban, bir partide 7 yerel militanı öldüren ve dansçı olan savaşçılarından birine sızarak sızmayı bir sonraki aşamaya taşıdı.” gibi ifadelerle videoyu paylaşan sosyal medya kullanıcısının görüntünün kaynağını soranlara “Kaynak benim! Kaltak!” (“Bitch I am the source“) yanıtını verdiğine şahit olduk.
“What’s the source?”
BITCH I AM THE SOURCE. https://t.co/nAc6udlMym
— Ahmadzai (@khan123ahmadzai) February 8, 2024
Taliban üyesinin dansçı kılığında düzenlediği suikaste ait sanılan görüntü, gerçek bir silahın kullanılmadığı mizanseni yansıtıyor.
Mizansen olduğu anlaşılan görüntünün orijinali: pic.twitter.com/jG299YAG1a
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 8, 2024
İzini taradığımızda görüntünün kaynağının Afganistan’ın başkenti Kâbil’in kuzeyindeki Pencşir kentinden “Baba Yousuf Panjshiri” adlı şahıs olduğunu tespit edebiliyoruz (Not: bu gibi ilk tespitleri kendine ait gibi sunmayı alışkanlık hâline getirenleri bu vesileyle uyarmış olalım. (İLAVE: Anadolu Ajansı Teyit Hattı‘nın kaynağa atıf gibi bir politikası yok anlaşılan).
Söz konusu sosyal medya kullanıcısı, üzerine “Baba Yousuf” metnini döner filigran şeklinde yerleştirdiği görüntüyü 28 Haziran 2020 günü Instagram hesabında paylaşmış.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Adı geçen profil incelendiğinde, Afganistan’dan ve farklı ülkelerden çeşitli lokasyonlarda düzenlenen eğlencelerden görüntülerin paylaşıldığı görülüyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Videoda yerde oturur vaziyetteki kişilerin yapay hareketleri de görüntünün kurgu olduğunu işaret ediyor.
Birçok Afgan sosyal medya kullanıcısı ise görüntünün iddia edildiği gibi Taliban’ın dansçı kılığında suikastine ait olmadığını, bazılarının da görüntüde sahte tabancanın kullanıldığı bir şakaya ait olduğunu belirttiği görüldü.
This is a private party. The dancer pranked his friends by firing blanks.
No Taliban are involved in this incident.— Saerman (@Saer_man) February 7, 2024