Fotoğraftaki İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne Ait Mobil Hizmet Aracının Amacı Suriyeli Sığınmacılara Vatandaşlık Vermek Değil; Afet, Acil Durum ve İhtiyaç Duyulan Alanlarda Mobil Nüfus Müdürlüğü Olarak Hizmet Vermek

 

“Suriyelilere mobil araçla vatandaşlık verildiği” iddiasıyla servis edilen görsel şu şekilde:

 

mobil nufus hizmet tiri

 

Bu iddiayı aktaran paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

Toplumsal Gündem:

“Suriyelilere dev hizmet… İstanbul Esenyurt’ta, Bakanlığa ait mobil araçta sığınmacılara vatandaşlık veriliyor.”

 

suriyeliler icin mobil arac iddiasi

 

Militer Doktrin:

“ÖNEMLİ Sığınmacılara: “Seyyar Vatandaşlık Aracı” Esenyurt’ta çekilen fotoğrafta, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün mobil aracında sığınmacıların vatandaş yapıldığı görüldü. AKP, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en büyük milli güvenlik sorunudur!”

 

suriyeliler icin seyyar vatandaslik araci

 

Görsel, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Mobil Nüfus Hizmetleri Aracına ait. Söz konusu mobil tırın amacı Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık dağıtmak değil, afet, acil durum ve ihtiyaç duyulan alanlarda Mobil Nüfus Müdürlüğü olarak hizmet vermek…  Paylaşılan fotoğrafta mobil tırda işlem yapılan pencerelerdeki NüfusMatikler üzerinden vatandaşlık başvurusu yapmak mümkün değil. Ancak, mobil tırın içindeki işlem masalarında vatandaşlık süreçleri ile tüm ilgili işlemler gerçekleştirilebilmekte. Mobil tırın yegane amacı Suriyeli sığınmacıların vatandaşlık başvurusunda bulunması değil. “Türk Vatandaşlığını Kazanma Ön Başvurusu” yerleşim yerindeki İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne yapılabilmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü iddialar üzerine yayımladığı açıklamada mobil araçta vatandaşlık işlemleri ve yabancılara ilişkin herhangi bir işlem yapılmadığını belirtmişti. 06 FT 7431 plaka sayılı mobil hizmet tırı, Türkiye’nin farklı noktalarında hizmet vermektedir. 

 

mobil nufus hizmet araci

 

Afet, acil durum ve ihtiyaç duyulan alanlarda, Mobil Nüfus Müdürlüğü olarak hizmet verecek Mobil Nüfus Hizmetleri Aracı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde tanıtılmıştı.

 

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu söz konusu aracı “afet, acil durum ve ihtiyaç duyulan alanlarda, Mobil Nüfus Müdürlüğü olarak hizmet verecek Mobil Nüfus Hizmetleri Aracımız, hizmete hazır” sözleriyle duyurmuştu.

 

 

Söz konusu tır, “Pasaport işlemlerinden nüfus işlemlerine, adres değişikliğinden ehliyete kadar tüm işlemler nüfus müdürlüklerine gitmeden mobil nüfus hizmet TIR’ında gerçekleştiriliyor.” vurgusuyla basına da yansımıştı.

Afet, acil durum ve ihtiyaç duyulan alanlarda günlük 400 işlem kapasitesiyle hizmet verecek mobil hizmet tırının 5 başvuru masasına, 2 NüfusMatik’i, güvenli ve şifreli iletişim altyapısına sahip olduğu belirtilmişti.

 

 

 

Paylaşılan fotoğraftaki mobil tır, Esenyurt ilçesinde görüntülenmiş.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Esenyurt Meydanı’ndaki Mobil Nüfus Hizmetleri Aracını 19 Şubat 2022 tarihli sosyal medya paylaşımında aynı açıdan kaydedilmiş fotoğrafa yer vermişti.

 

nufus mudurlugu

 

İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Hacı Temel 16 Şubat 2022 tarihli tweetinde mobil aracı şöyle tanıtmıştı:

“Nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğümüzce hizmete sunulan ileri teknolojinin kullanıldığı Mobil Nüfus Hizmetleri aracı Esenyurt ilçemizde Hizmet vermeye başlamıştır @Süleyman Soylu @Şefik Aygöl @Ali Yerlikaya. #HayatınızınHerAnında”

 

 

Paylaşılan fotoğrafta Mobil Nüfus Hizmet Aracında işlem yapıldığı görülen NüfusMatik ekranları üzerinden Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık dağıtılması mümkün değil.

Ülke genelinde yaygınlaştırılarak 81 ilde 105 noktada hizmet vermeye başlayan Nüfusmatikler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından nüfus müdürlüklerinin iş yükünü azaltmak ve vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilmiş.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı sahibi olan vatandaşların Nüfusmatikte yer alan parmak izi cihazı ile kimlik doğrulaması yaptıktan sonra gerçekleştirebileceği işlemler şöyle sıralanmış:

  • Kimlik Kartı İşlemleri (Bilgi Görüntüleme, Pin, Kişisel Mesaj değiştirme vb.)
  • Adres Beyanı
  • Kimlik Kartı Başvurusu
  • 15 Yaş Altı Çocukların Ebeveynleri Tarafından Kimlik Kartı Başvurusu,
  • Kimlik Kartına e-imza Yükleme
  • Kimlik Kartına Sürücü Belgesi Yükleme
  • Randevu işlemleri

 

Mobil tır vasıtasıyla bir Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü biriminde gerçekleştirilebilecek her türlü hizmetin verilebildiği ifade edilmektedir. Yani, tır içindeki işlem masalarında NüfusMatiklere ilaveten tüm nüfus ve vatandaşlık hizmetleri gerçekleştirilebilmekte.

 

mobil nufus hizmetleri tiri ici
Mobil Nüfus Hizmet Aracı’nın içi

 

Türkiye’de bulunan Suriyeliler Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında “geçici koruma” statüsüne sahiptir.

5901 sayılı kanunun 12. maddesinin 1. fıkrasının c bendinde ise göçmen olarak kabul edilen kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının kazanılmasında istisna olarak aktarılmıştır. İlgili madde şu şekildedir:

 Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller

             MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

             a) Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.

             b) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.

             c) Göçmen olarak kabul edilen kişiler.

4 Nisan 2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, “ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu ve göçmen kabul edilen kişilerin” Türk vatandaşlığına kabul edileceğini düzenlemiştir.

Hâlihazırda vatandaşlık elde eden Suriyeli sığınmacılar, bu hükümler kapsamında değerlendirilmektedir.

Türk Vatandaşlığını Kazanma Ön Başvurusu” yerleşim yerindeki İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne yapılabilmektedir. Vatandaşlık başvurusu sorgulaması Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

“İstisnai olarak Türk Vatandaşlığının kazanılması” ve “sonradan Türk Vatandaşlığının kazanılması” için başvuru makamı ve usulü sırasıyla şu şekilde aktarılmaktadır:

  • Bakanlığın yazılı talimatı üzerine Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanması teklif edilen yabancı hakkında yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valilik, yurt dışında ise dış temsilciliklerimiz tarafından başvuru belgelerinden oluşan vatandaşlık dosyası düzenlenir. Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez.
  • Ergin olmayan veya ayırt etme gücünden yoksun bulunan kişilerin vatandaşlıkla ilgili başvuruları veli ya da vasileri tarafından yapılır.
  • Başvuru tarihi olarak kişinin form dilekçesinin müracaat makamınca evrak kaydına alındığı tarih esas alınır.
  • Yabancı makamlarca verilmiş olan resmi belgelerin tasdik işlemleri Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğin 59 uncu maddesine göre yapılır.
  • Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancıların başvuru sırasında ibraz ettikleri yabancı makamlardan alınan diploma, pasaport gibi belgelerin Türkçe tercümeli ve noter tasdikli olması yeterlidir.
  • Gerekli görülen hallerde ikamet tezkerelerinin aslına uygunluğunun tasdiki il müdürlüklerince de yapılabilir”
  • Başvurular yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır. Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez.
  • Ergin olmayan veya ayırt etme gücünden yoksun bulunan kişilerin vatandaşlıkla ilgili başvuruları veli ya da vasileri tarafından yapılır.
  • Müracaat ve işlemlerde yabancı kimlik numarası esas alınır.
  • Başvuru tarihi olarak kişinin form dilekçesinin müracaat makamınca evrak kaydına alındığı tarih esas alınır.
  • Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı, aranan ikamet süresi içinde toplam altı ayı geçmemek üzere Türkiye dışında bulunabilir.
  • Türkiye dışında geçirilen toplam altı ayı geçmeyen süre, öngörülen ikamet süresi içinde değerlendirilir.
  • Yabancının ikamet süresi içinde toplam altı aydan fazlasını Türkiye dışında geçirmesi ya da geçerli ikamet izni olmaksızın veya ikamet izni almadan altı aydan fazla Türkiye’de bulunması ikamet süresini keser ve bu tarihten önceki ikamet süreleri dikkate alınmaz.
  • Yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye’de yerleşme niyetini göstermeyen; sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim

Türk Vatandaşlığının kazanıldığına dair duyuru belgesi ile ilçe nüfus müdürlüğü ya da dış temsilciliklerimizden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

 

İLAVE: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Mobil Nüfus Hizmetleri Aracımızda vatandaşlık işlemlerinin yürütüldüğüne dair iddia hakkındaki açıklaması şu şekildeydi:

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğümüze ait nüfus hizmetlerine ilişkin vatandaşlarımıza destek olan Mobil Nüfus Hizmetleri Aracı hakkında gerçek dışı iddialarla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.
Afet, acil durum ve ihtiyaç duyulan alanlarda 5 başvuru masası, 2 Nüfusmatik, güvenli ve şifreli iletişim alt yapısı ile günlük 400 işlem kapasiteli Mobil Nüfus Hizmetleri Aracı Şubat ayında hizmet vermeye başlamış; ilk olarak yaklaşık iki ay başvuru yoğunluğunun bulunduğu Esenyurt’ta ve 3 gün süren Antalya BilimFest’te vatandaşlarımıza hizmet sunmuştur.
Mobil Nüfus Hizmetleri Aracı, Esenyurt’ta bulunduğu süre içerisinde 3.000, Antalya BilimFest’te ise 1.000’i aşkın işlem gerçekleştirilmiştir.
Mobil Nüfus Hizmetleri Aracında vatandaşlarımız; kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi, adres, kimlik kartına sürücü belgesi yükleme, kimlik kartına e-imza yükleme ve tüm nüfus işlemlerini (doğum, evlenme gibi tescil işlemleri) “mobil ilçe müdürlüğü” mantığında gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca, afet dönemlerinde afetin yaşandığı noktalara yerleştirilerek vatandaşlarımızın acil nüfus hizmetlerinden yararlanmasını sağlamaktadır.
Kamuoyuna yansıtıldığının aksine vatandaşlık işlemleri ve yabancılara ilişkin herhangi bir işlem yapılmamaktadır.
Öte yandan, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda da vatandaşlık başvuru makamının yurt içinde valilikler olduğu açıkça belirtilmiştir.
Vatandaşlarımıza memnuniyetle sunduğumuz ve vatandaşımızın da aynı şekilde ilgi duyduğu bu hizmetlerimiz hakkında bilgi sahibi olmadan, “vatandaşlık veriliyor” gibi manipülatif açıklamalarda bulunulması asla kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.
Ayrıca bu açıklamalar, siyasi spekülasyon olmakla birlikte, gerçeklikle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğümüz “Hayatın Her Anında” vatandaşımıza “Siz Bize Gelemezseniz, Biz Size Geliriz” anlayışı ile hizmet etmeye devam edecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

2 Yorumlar

  1. gerçekten güzel bir yazı olmuş. Yanlış bildiğimiz bir çok konu varmış. Teşekkürler.

Yorumunuzu yazınız...