Su Aygırının / Hipopotamın Süt Renginin Pembe Olduğu İddiası Doğru Değil
Su aygırlarının sütlerinin pembe renkte olduğu iddiası doğru değil. Su aygırları, diğer memeli canlılara benzer şekilde beyaz-bej arası bir renkte süt salgılamaktadır. Hipopotamların pembe renkte süt ürettiğine dair bir kanıt bulunmuyor. Sosyal medyada su aygırı sütü olduğu iddiasıyla paylaşılan pembe sıvıların birçoğu aslında çilekli milkshake’e ait.
Hayvanlar alemi ile ilgili doğru sanılan deve kuşlarının başlarını toprağa gömdüğü, yarasaların kör olduğu, balıkların hafızasının 3 saniye olduğu, kelebeklerin ömrünün 1 günle sınırlı olması gibi birçok iddianın aslında yanlış olduğunu daha önce aktarmıştık. Bu yazının konusu ise hipopotamlar, yani su aygırları.
Sosyal medyada ve haber sitelerinde yer alan bir iddiaya göre su aygırları pembe renk süt salgılamaktadır.
Su aygırlarının hipposudorik asit ve norhipposudorik asit salgıladıkları için sütlerinin pembe renkte olduğu iddiası ise çeşitli haber sitelerinde şöyle aktarılmaktadır:
“SU AYGIRI SÜTÜ NEDEN PEMBEDİR ?
Sütün renginin pembe olmasının sebebi aslında su aygırlarının vücutlarında üretilen Hipposudoric acid ve Norhipposudoric acid adlı iki farklı vücut salgısından kaynaklanmaktadır. Bu iki asit türünün renkleri sırasıyla açık kırmızı ve açık turuncu olduğu gibi, vücuttaki zararlı bakteri gelişimini de engellemede önemli bir rol oynamaktadır.
Bunun yanı sıra su aygırları, bilindiği gibi suda bir hayata çok iyi uyum sağlamışlardır. Zamanlarının çoğunu su içinde geçirmeyi tercih eden bu hayvanlar karadayken terleme suretiyle oldukça fazla miktarda su ve sıvı kaybederler.
Bu sıvı kaybı nedeni ile su aygırları oldukça hızlı bir şekilde güneş yanığı olurlar. İşte bu yanıkları önlemede Hipposudoric ve Norhipposudoric acid salgıları devreye girer.
Su aygırları suyun ve güneşin etkilerinden uyarıldıklarında kuvvetli bir şekilde salgılanan pembe renkli sümüksü bir yapıya sahip bu salgı ile güneşten korunurlar.
Su aygırı sütünün pembe renkli olmasının sebebiyse tahmin ettiğiniz gibi bu salgıların belli bir oranda su aygırının sütüne karışıyor olmasıdır. Yani normal şartlarda bu salgılar süte karışmamış olsaydı her hayvanın sütü gibi su aygırlarının sütü de beyaz renkli olacaktı.”
Ancak, Snopes‘un ortaya koyduğu gibi, hipopotamların sütlerinin pembe renkte olduğu iddiası doğru değildir.
Su aygırları, diğer memeli canlılara benzer şekilde beyaz-bej arası bir renkte süt salgılamaktadır. Hipopotamların pembe renkte süt ürettiğine dair bir kanıt sunulamamaktadır.
Hipopotamların ter yoluyla doğal bir koruyucu görevi gören hipposudorik asit adlı kırmızı bir sıvı salgıladıkları ve derilerinin bu salgının etkisiyle pembemsi göründüğü bilinmektedir. Ancak, her ne kadar derileri pembemsi bir renk alsa da bu durum su aygırlarının pembe süt salgıladıkları anlamına gelmez.
Hipopotam sütünün sağıldığı ana ait video kayıtları da incelendiğinde bu hayvanların ürettiği sütün renginin iddia edildiği gibi pembe olmadığı görülmektedir.
Hipopotamın pembe teri ile süt karıştırıldığında da renginin pembeye dönmediği gözlemleniyor.
Sosyal medyada su aygırı sütü olduğu iddiasıyla paylaşılan pembe sıvıların birçoğu aslında çilekli milkshake’e aittir. Hipopotamların pembe sütü sanılarak paylaşılagelen pembe sıvı fotoğrafının kaynağı, 2010 yılında Veggie Wedgie adlı internet sitesinde yayınlanan bir görseldir.
Su Aygırı Sütünün Renginin Pembe Olduğunu Öne Süren Yazarlar
Hayvanlar Konuşuyor adlı çocuk kitabının yazarı Asuman Sarıtaç, kitabın tanıtım metninde bu hatalı bilgiye yer vermiş:
"Yavrusunu doyurmak için pembe süt salgılayan hipopotamdan, bir parçası kopsa bile tekrar yenilenen yunus balığına, dili koyu mavi olan okapiden, parlak çizgili gagasını bir bayrak gibi kullanarak uzak mesafelerden bile birbiriyle anlaşmayı başaran pafine, birçok hayvan ile tanışma ve ilginç özelliklerini öğrenme fırsatı bulacaksın."