Görseldeki Kan Torbalarının Koronavirüs Aşısı Olan ve Olmayan Kişilerin Farklı Renkteki Kanlarını Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Farklı tonda kan içeren 2 kan torbasının koronavirüs aşısı olan ve aşı olmayan kişilere ait olduğu iddiasıyla sosyal medyada aşı karşıtları tarafından paylaşıldığına şahit oluyoruz.

Paylaşılan görsel şu şekilde:

 

kan torbaları

 

Covid-19 aşısı olan ve olmayan kişilere ait olduğu iddiasıyla farklı renk tonlarındaki kan torbalarını paylaşan sosyal medya kullanıcılarından örnekler:

Mustafa Kurnaz:

“Soldaki normal bir insanın kanı. Sağdaki ise yüksek oranda “Grafen” maddesi olan kan.”

 

grafenli kan

 

Özgürlük Platformu:

“Aşısız/ aşılı kan. Kızılay aşılanmış insanlardan kan istememesi şaşırtıcı değil. Gerçekten kötü görünüyor. Ve kimse birşey söylemiyor”

 

aşılı aşısız kan

 

Bu aktarımların aksine farklı renk tonlarındaki kan torbaları kişilerin Covid-19 aşısı olup olmadığını ya da aşı nedeniyle bir sağlık sorunu yaşayıp yaşamadığını göstermez. Covid-19’a karşı aşı olan kişilerin kanlarının renk tonunun aşı olmayanlara nazaran koyulaştığı yönünde bir bilgi/bulgu mevcut değil.

Kan rengi, parlak ile koyu ton arasında değişiklik gösterebilir. Kanın rengi ve parlaklığı, kandaki oksijen seviyesini işaret eder. Oksijen taşıyıcı hemoglobin moleküllerini içeren kanın renk tonunu belirleyen şey oksijen satürasyonudur. Bir arteriyel kaynaktan çıktıktan hemen sonra alınan kan, oksijenin bağlanma etkisinden dolayı parlak kırmızı renktedir. Kalpten diğer dokulara kan götüren atar damarların içindeki kanın oksijen değerinin düşmesiyle kan ton hatta renk değiştirebilir. Temiz kan parlak kırmızı renkte iken, kirli kan kopkoyu kırmızı renkte olabilir. Kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür.  Bazı hastalıklar nedeniyle kan mavi renkte de gözükebilir. Kanda yeterli miktarda oksijenin taşınmaması durumunda dokuların rengi maviye dönüşebilir, yani siyanoz (morarma) görülebilir.

Aşı ile ilgisi olmayan durumlarda da farklı kan rengi tonlarına şahit olmak mümkün. Aynı kişiden atardamardan ve toplardamardan alınan kan örnekleri, kişilerin Covid-19 geçirmesi ya da aşı olup olmamasından bağımsız olarak farklı tona bürünebilir.

 

kan torbası

 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, bu hususa şöyle değinmişti:

“Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder. Bacaklarda veya kollarda, ellerde atar damar dediğimiz oksijeni taşıyan damarlarda bir tıkanıklık meydana gelir. Direkt olarak o bölgede morarma görürüz. Oksijenin çok güzel bir belirtisi vardır. Eğer kandaki oksijen miktarı yüksekse yani kan oksijene doymuşsa açık kırmızı görülür. Ama kan eğer oksijene doymamışsa yani oksijen miktarı yetersizse koyu kırmızı görülür. Aslında kana parlak rengi veren oksijendir. Bu nedenle atar damarlar parlak kırmızıyken toplardamarlar koyu kırmızı, kahverengine yakın kanı taşırlar. Bu nedenle tırnak uçlarımıza, dudaklarımıza rengini veren şey kısmen parlak kırmızı ve koyu kırmızı kanın birlikte oluşturduğu kontrasttır.”

Utah Üniversitesi Tıp Fakültesi, Huntsman Kanser Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent olan Skyler Johnson da Reuters’a verdiği demeçte şu tespitlerde bulunmuştu:

“Aşıların birinin kanının rengini değiştirebileceği fikri teorik veya biyolojik olarak hiçbir inandırıcılığa sahip değil.”

 

“Kan kırmızı, mavi, yeşil ve mor dahil olmak üzere çeşitli renklere sahip olabilir. Bu renk cümbüşü, kanda oksijen taşıyan protein moleküllerine kadar takip edilebilir.

 

“Farklı proteinler farklı renkler üretir. Örneğin, birisi çok yağlı bir yemek yemişse, ertesi gün kanın rengi, soğuduktan sonra (sarı) kan plazmasının yüzeyinin beyaza döndüğünü gösterecektir. Bunun nedeni, yüzeyde kandaki yağın plazma üzerinde yüzüyor olması ve beyaz bir yağ tabakasının bulunmasıdır.”

 

“Görüntü, emin olmak zor olsa da, toplardamardan alınan (daha koyu) kan ve atardamardan alınan kanı temsil ediyor olabilir. Hatta bu kan aynı hastadan da olabilir.”

 

Yorumunuzu yazınız...