Görselin Rusya’nın ABD ve Avrupa’daki Hedeflere Nükleer Saldırı Yapmak İçin Konuşlandırdığı Nükleer Savaş Başlığı Taşıyan Şeytan-2 Füzesine Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Yüksek hassasiyet, uzun menzil, manevra kabiliyeti ve güçlü savaş başlıkları gibi özellikleri sayesinde, nükleer savaş senaryolarında ciddi bir tehdit unsuru olarak görülen Şeytan-2 adlı kıtalararası balistik füzeye ait olduğu sanılarak farklı füze görselinin sosyal medyada kullanıldığı görülüyor.

 

Ertan Özyiğit:

“İngiltere’nin 6 Dakikada Tamamen Yıkımı?

Sergei Shoigu “kolektif Batı Rusya’ya karşı bir savaş yürütüyor bedeli ağır olacak”

Putin ‘ABD ve Avrupa’daki hedeflere nükleer saldırılar yapmak için 15 nükleer savaş başlığı taşıyan özel tasarlanmış Şeytan-2 füzesi artık konuşlandı'”

 

rusya-seytan-fuzesi

 

Paylaşılan görüntü, Rusya’nın ABD ve Avrupa’daki hedeflere nükleer saldırılar yapmak için konuşlandırdığı nükleer savaş başlığı taşıyan Şeytan-2 (2. Şeytan) füzesine değil, emekli edilerek bir müzede teşhire sunulan Şeytan adı verilen eski füze sistemine ait.

 

NATO kod adı SS-18 Satan olan R-36 tipi nükleer başlıklı füze sistemi, Sovyetler Birliği tarafından 1970’li yıllarda geliştirilip soğuk savaş döneminde Stratejik Füze Kuvvetleri tarafından kullanılmıştı.

 

Büyük bir nükleer savaş başlığını hedefine doğru taşıyarak yüksek tahribat ve etki alanına sahip olan Şeytan füzesi, çok aşamalı bir sisteme sahip. İlk aşama, füzenin atmosfer dışına çıkmasını sağlar ve genellikle katı yakıtlı roket motoruyla çalışır. İkinci aşama, roketin daha yüksek hızlara ve daha uzak mesafelere ulaşmasını sağlar. İkinci aşama genellikle bir sıvı yakıtlı motora sahiptir. Füze, taşıdığı nükleer savaş başlığını hedefine doğru yüksek hızda ve büyük bir menzilde taşımak için bu aşamaları kullanır.

 

Rusya’nın eskiyen SS-18 Şeytan adlı 200 tonluk Voyevoda tipi “kıtalararası balistik füzeleri” (“intercontinental ballistic missile” – ICBM) Rusya ordusu tarafından ıskartaya çıkarılmıştı.

Bunun öncesinde SS-18’lerin yerini almak üzere RS-28 Sarmat adlı yeni nesil silo tabanlı, üç aşamalı, sıvı yakıtlı, çoklu bağımsız hedeflenebilir yeniden giriş aracı donanımlı kıtalararası balistik füzesi 2000’li yıllarda geliştirilmeye başlandı.

Sarmat adlı kıtalararası balistik füze 2022 yılındaki test denemelerinin ardından Rus ordusunun envanterine alındı. Krasnoyarsk Makine İmalat Fabrikası (KrasMaş) tarafından üretilen ilk Sarmat füzelerinin muharebe görevine başladığı duyuruldu.

 

Savaş başlıklarının her birinin 500 kiloton kadar patlayıcı güce sahip olduğunu tahmin edilen RS-28 Sarmat füzesi, stratejik nükleer caydırıcılık yeteneğini güçlendirmeyi amaçlayan son derece etkileyici bir füze sistemi olarak nitelenmektedir.

 

Rusya’nın stratejik nükleer caydırıcılık yeteneğini güçlendiren bir unsur olarak öne çıkan RS-28 Sarmat füzesi, “Şeytan 2” (“Satan-2”) olarak da isimlendiriliyor.

Rusya’nın yeni nükleer balistik füzesinin Şeytan-2 isimlendirmesi, yerini aldığı eskiyen füze sistemi R-36M füzesi için kullanılan NATO kod adı “SS-18 Satan”dan (“SS-18 Şeytan”) geliyor.

 

rus-seytan-fuzesi

 

Görsel, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Stratejik Füze Güçleri Müzesi’nden (Museum of Strategic Missile Forces).

 


 

Müze ile ilgili bilgi sunan internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında, NATO sınıflandırmasında SS-18 Şeytan (SS-18 Satan) olarak adlandırılan R-36M (15A18M) füzesinin tam boyutlu örneğinin sergilendiği belirtiliyor.

Farklı stok görsel sitelerinde bahsi geçen müzedeki ıskartaya çıkarılmış füzeden farklı görüntülere yer verildiği görülüyor.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...