Görseldeki Bitkinin Adının ‘Agave Bitkisi’ ya da ‘Sabır Çiçeği’ Olduğu ve Her 7 Yılda Bir Açıp 7 Gün Sonra Tekrar Uykuya Daldığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Yaklaşık 100 yıl süren ömründe sadece bir kez çiçek açıp tohumlarını döken halk arasında “sabır otu” ya da “yüzyıl bitkisi” adıyla tanınan Agave bitkisine dair hatalı aktarımları ele alacağız.

Sosyal medyada Agavaceae familyasından agave (sabır otu) bitkisine ait görseller yaygın şekilde Asteraceae familyasından “Haleakala / Maui gümüş kılıç” adlı bitkiyle karıştırılmakta ve ömründe sadece bir sefer çiçek açan bu bitkiler için “sabır çiçeği her 7 yılda bir açıyor, 7 gün sürüyor ve sonra tekrar uykuya dalıyor” iddiasında bulunulmaktadır.

Örneğin Akşam gazetesi yanlış bitkiye ait görselle şu hatalı aktarımda bulunmuş:

“Sabır çiçeği olarak bilinen agave bitkisi 7 yılda bir açıyor ve 7 gün sonra sönüyor. Eskiden sabır otu bitkisinden şurup yapıldığı ve bu şurubun da şifa olduğu biliniyor. Ana vatanı Orta ve Güney Amerika olan sabır otu Türkiye’de de yetişiyor.”

 

7 yilda bir acan cicek

 

İddia sosyal medyada da paylaşılmasıyla yoğun etkileşim almıştı:

 

Evreni Merak Ediyoruz:

 

“Sabır çiçeği. Her 7 yılda bir açıyor, 7 gün sürüyor ve sonra tekrar uykuya dalıyor…”

 

sabir cicegi 7 yilda bir

 

Paylaşılan görseldeki bitki Agavaceae (ya da Asparagaceae) familyasından Agave bitkisi değil, Asteraceae familyasından “Haleakala / Maui gümüş kılıç” adlı bitki. Bu bitkilerin her ikisini de yetiştirmenin büyük sabır istediği doğru; ancak, 7 yılda bir açan bitkinin 7 gün sonra söndüğü ve 7 yıllık uykusuna tekrar daldığı gerçeği yansıtmıyor.

Unesco’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ana vatanı Orta ve Güney Amerika olan Agave, 60-100 sene arasında değişen sürede ömrü boyunca yalnızca bir kez çiçek açıyor.

 

agave bitkisi sabir agaci yuzyil agaci
Agave bitkisi
Görsel: peyzax.com

 

Bilimsel adı “argyroxiphium sandwicense subsp. macrocephalum” olan “Haleakala gümüş kılıç” bitki için de “7 yılda bir çiçek açar ve 7 gün sürer” söylemi gerçeği yansıtmıyor. Bahsi geçen bitki, ömrü boyunca sadece bir defa çiçek açmaktadır. Ömründe bir defa Haziran ayının ortasında açtığı çiçek, Aralık ayında tohumlarını dökene kadar varlığını sürdürmektedir.

 

Haleakala silversword
Haleakalā Gümüş Kılıç bitkisi
Görsel: Wikimedia Commons

 

Hawaii için endemik olan, yok olma tehlikesine karşı federal koruma altına alınan “gümüş kılıç” (“Argyroxiphium Silversword” / “argyroxiphium sandwicense”) adlı bitkinin 2 türü bulunmaktadır. “Haleakala Gümüş Kılıç” (“Maui / Haleakala silversword” – “Argyroxiphium sandwicense subsp. macrocephalum“) Maui adasındaki Haleakalā dağında 2.100 metrenin üzerindeki yüksekliklerde görülebilirken, “Mauna Kea Gümüş Kılıç” (“Mauna Kea silversword” – “Argyroxiphium sandwicense subsp. sandwicense“) Hawaii Adası’ndaki Mauna Kea Dağı’nda 2.600 metre üzerindeki yüksekliklerde bulunmaktadır.

 

Yorumunuzu yazınız...