Fotoğrafın 122 Yıl Sonra İlk Kez Kar Yağan Piramitleri Gösterdiği İddiası Asılsız
Yazılı, dijital ve sosyal medyada paylaşılan piramitlerin karlara bürünmüş hâlini gösterdiği öne sürülen fotoğraflar filtre içermektedir.
2013 yılı Aralık ayında uluslararası basını ve ülkemiz basınını “122 yıl sonra beyaz örtü“, “Piramitlere 122 yıl sonra kar yağarsa“, “Piramitlere 122 yıl sonra kar yağdı!“, “Mısır’a 112 yıl sonra gelen kar manzaraları” nevinden başlıklı haberler süslemişti.
Bahse konu haber metinlerinde Mısır’a ve piramitlere 122 yıl sonra yağan ilk karla ilgili şu iddialarda bulunulmuştu:
“Mısır’ın başkenti Kahire, 122 yıl sonra beyaza bürünürken, kötü hava şartlarından Kudüs ve Gazze de nasibini aldı.”
“Alexa fırtınasının yol açtığı kar yağışı nedeniyle antik Mısır’ın simgesi Piramitler ve Sfenks de beyaza bürünürken, tarihi yapıların karla kaplı fotoğrafları sosyal medyada yoğun ilgi gördü.“
Ancak, Mısır denince akla ilk gelen turistik bölge olan piramitlerin, 122 yıl sonra yağan ilk kara büründüğü ana ait olduğu iddiasıyla birçok fotoğraf bu haberlere eşlik etmişti. Bahsi geçen fotoğraflar sosyal medyada da birçok kullanıcı tarafından paylaşılmıştı.
Ancak, paylaşılan fotoğraflar birazdan aktaracağımız üzere dijital manipülasyona uğramıştı.
Söz konusu montaj fotoğrafların 2013 yılından bu yana sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından hâlâ paylaşılageldiği görülüyor. Bu nedenle, doğruyu aktarmak adına fotoğraflar hakkındaki gerçekleri aktarmanın elzem olduğunu düşündük.
Mısır’daki piramitleri karlara bürünmüş hâlde paylaşılan aşağıdaki fotoğraf, piramitlerin karsız havada Piotr Lapinski tarafından çekilen bir stok fotoğrafının dijital olarak manipüle edilmiş bir versiyonuydu.
Giza Piramitlerini karlar içinde gösteren fotoğraf aslında karsız havada gün batımında Guido Alberto Rossi tarafından yıllar önce çekilen fotoğrafın filtrelenmiş hâliydi.
Özetle, Mısır’daki piramitlere kar yağdığı anı resmettiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraflar filtre içeriyor.
Paylaşılan Fotoğraf Büyük Giza Sfenksi’ne Kar Yağdığı Anı Yansıtmıyor
Büyük Giza Sfenksi’nin ve çevresinin karla kaplı halini gösteren fotoğraf, Mısır Giza’daki “gerçek” Sfenks’e değil, Japonya’daki Tobu World Square adlı bir tema parktaki bir Sfenks modeline aittir. Fotoğraf dikkatli incelendiğinde Sfenks’in etrafındaki insanların gerçek olmadığını, küçük model insancıklar oldukları anlaşılabilmektedir.
Ayrıca not etmek gerekir ki, Mısır Enformasyon Bakanlığından yetkililer, piramitler bölgesinde çalışan görevlilerin kar yağdığını görmediği yönünde açıklamalarda bulunduğuna yönelik haberler yayınlanmıştı.
* İşbu yazıdaki tespitlerde ve görsellerde, Snopes.com‘dan istifade edilmiştir.