Görselin Tomografi Esnasında Panik Atak Geçiren Kişinin Vefat Ettiği Anın Görüntü Kaydı Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

“Kapalı yer korkusundan” yani klostrofobiden muzdarip bir kişinin tomografi cihazında kapalı ortamda paniklediği anda “beyninin kafasında çıkmış gibi” görüntülendiği sanılarak sosyal medyada paylaşılan görsel şu şekilde:

 

panik atak tomografi

 

Görseli tomografi sırasında panik atak geçiren birinin canın bedeni terk ettiği an yakalandığı ya da klostrofobi sebebiyle panik atak yaşayan bir hastanın tomografisine ait olduğu iddiasıyla aktaran paylaşımlardan örnekler şöyle sunulabilir:

 

Dr.Cihan K. (@DoctorCihan):

“Klostrofobisi olduğu için tomoda panik atak geçirip hareketlenen hasta.”

 

klostrofobi tomografi

 

Kutadgu Bilim & Tıp Dünyası:

“Tomografi esnasında panik atak geçiren bir hastanın tomografi görüntüsü.”

 

tomografi panik atak

 

Ahlas (@mermer_tezgah):

“Tomografi sırasında panik atak geçiren birinin canın bedeni terk ettiği an yakalanan resmi deniliyor. İlginç! Fotoşop olma ihtimali de var. Malum yalanlar dünyası”

 

Tutku Ufku (@Wtmlwyf):

“Ben gidiyorum, kafam burada kalsın. // Klostrofobi sebebiyle panik atak yaşayan bir hastanın tomografi görseli…”

 

Sanılanın aksine paylaşılan görsel klostrofobisi olan bir hastanın tomografi görüntüsüne ait değil. Tomografi çıktısında görülen başı görülen kişi yaşamını yitirmiş değil…

Görüntünün kaynağı Miguel Angel de la Camara adlı İspanyol radyoloji uzmanının sosyal medya paylaşımına dayanıyor.

Söz konusu görseli, insanların zihinlerinde uydurmaların nasıl oluştuğunu açıklama için kullandığını belirten İspanyol radyoloji uzmanı, 20 Ocak 2022 günü Twitter hesabında paylaştığı görüntünün bilgisayarlı tomografi (BT / CT) taramasına ait (3 saniyelik bir kayıt) olduğunu, görüntülenme esnasında uyuyan hastanın hareket edip başını kaldırdığı anda yakalandığını aktarmıştı.

Yani görsel, tomografi sırasında hastanın hareketi nedeniyle bulanık görünüyor. Hakkında paylaşılan anlatı ise kurgu.

Miguel Angel de la Camara, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, görselin klostrofobi sahibi şahsın tomografi cihazında yaşamını yitirdiği anı yansıttığı iddiasının Twitter silsilesinin tamamını okumayanların yol açtığı tercüme felâketi olduğunu ifade etmişti.

 

tomografi klostrofobi aciklama

 

İspanyol radyoloji uzmanının eksik inceleme ve hatalı tercüme ile yanlış yorumlanan paylaşım silsilesinin (Google Translate’ten istifade edilerek) İspanyolcadan Türkçemize çevirisi şu şekilde:

Kanıtların aksine bir Aldatmacanın yaratılmasında meydana gelen zihinsel süreçleri (biliş) açıklamak için faydalı bir görüntü. Konuda açıklıyorum:

 

Radyoloji dışından bir kişi bunu görür ve merak eder: Bu nedir ve bana neyi temsil ediyor? “Beni temsil eden” çok önemlidir çünkü onay sürecinden geçmeden doğruladığımız bilgi hissi olan Sezginin bir parçasıdır.

 

Sezgi, sosyal hayatta kalmak için gerekli olan çevik bir tepkidir. Gerçeğe yakın olduğuna inandığımız yorum ile geçmiş deneyimlerin bir karışımından oluşur. Sezginin 2 önyargısı vardır: – Önceki inançlar – Alışkanlıklar (“böyle düşünmek bana iyi geliyor)

 

Buna, İnançların bilişsel istikrarı inşa ettiği (yeterli olduğu için daha fazla araştırmamama izin veriyor) ve bu insanlar sadece inançlarını sürdürmek için bilgi tüketen Onay Önyargısı denir. Çünkü daha fazla veriye girerseniz karmaşıklık eklenir.

 

Bilgiyi işlemek için zamanın veya çabanın etkisi bilinir: Özellikle hesaplama yapmak ve karmaşıklığı uygulamak için eğitim almadıysanız, yıpranır. Satranç oynamayı bilmeden kararlar vermek zorundasın: Seçenekleri sınıflandırmadan hamle yapıyorsun. çabayı kısaltırsın.

 

Düşünce sürecini analiz ettik, görüntüye dönüyoruz ve ‘ruhlar’ ve benzer konularda İnancı inşa eden bir kişide etkili bir senaryo olarak alıyoruz. Muhtemelen bir ruh gördüğünü düşünüyorsun, değil mi?

 

İnançlar, bizi sınırlayan düşüncedeki tüm kurallardır. Bir siyasi partiden olmak, bir spor takımından olmak, bir dinden olmak… veya bir ‘sistem karşıtı’ olmak. Bu korkunç. Anti-şeyler olmak en kötüsü, çünkü şimdi başka bir etkileyici geliyor: duygusal durum

 

eğer bir kişi 1 inançları var 2 bilginin doğrulanmasını kısaltmanın bir yöntemi olarak sezgisine güvenir 3 duygusal olarak üzgün Sonra hipotez zihninizde belirir: Tanımlamanız gereken büyüleyici bir şeyi keşfetmenin sonucu.

 

Ve bu bilgilendirici buluşu elinde bulundurduğu için anlatmaktan da kaçınamaz. Ayrıca, hipotezi keşfetmemiş olabilirsiniz, ancak bilgi size ulaşmıştır. Ve ayrıca anlatmak zorundasın. Şimdi ‘açıklama’ geliyor.

 

Bir hipotez geliştirsem de, onu vurgulayarak paylaşmazsam, bir aldatmaca veya yanlış bilgi başarılı olmaz. Yani: vurgu, duygularımın beni ısrarla söylemeye ittiği yoğunluktur. ‘İletişimsel olmanın’ özü budur: bir şeyler anlatmak.

 

Babamın defalarca “Bana küçük tutulillos deme” dediğini duydum. Tutullillolar para ve direttir. Babam bir güvenlik duvarıydı. Ve radyoyu gerçekten çok sevdi. Belki de beni iletişimin zehriyle tanıştırdı.

 

Terim: görüntü bir CT taramasıdır. Hastanın test protokolünü uygulayacağı pozisyona ait ilk görüntüdür. Bu görüntü 3 saniye sürdü, ancak hasta harekete uyandı ve başını kaldırdı: hareket bulanıklığı. Basit. teşekkürler”

 

Bilgisayarlı tomografi taraması (Computed tomography (CT) scan), temeli röntgen aygıtına dayanan, sabit bir dönme ekseni etrafında farklı açılardan çekilen bir dizi X-ışını görüntüsünü bilgisayar işlemeden istifade ederek 2 boyutludan 3 boyutluya çevirerek birleştiren kesitsel görüntüleme yöntemidir.

 

bilgisayarli tomografi cihazi
Görsel: Southern California Orthopedic Institute

 

İki tarafı da açık silindir halka yapıya sahip bilgisayarlı tomografi cihazının (CT) klostrofobik dürtüler açısından olumsuz refleksle karşılanan MR olarak bilinen manyetik rezonans görüntüleme (Magnetic Resonance Imaging (MRI)) cihazı ile karıştırıldığı ileri sürülebilir.

 

mri ct
Görsel: omegapds.com

 

Yorumunuzu yazınız...