Metro Goldwyn Mayer Logosundaki Aslanın Eğitmenini ve Yardımcılarını Öldürdüğü İddiası Doğru Değil

Metro Goldwyn Mayer logosunda bulunan aslanın, logo için çekilen filmden bir gün sonra eğitmenini ve asistanlarını öldürdüğü iddiası doğru değil. MGM’nin 1917 yılındaki logosunda ve jeneriğinde yer alan ilk aslan olan Slats’ın eğitmeni olan Volney Phifer, aslan tarafından öldürülmemiş olup, 1970’li yıllarda emekli olmuş. 

Yanlış İddia

 

Sinemayla ilgiliyseniz, Metro Goldwyn Mayer (MGM) yapımı filmlerin giriş bölümünde kullanılan aslanlı jeneriğini ve firmanın aslanlı logosunu mutlaka biliyor olmalısınız.

MGM yapımı filmlerin başında yer alan o ünlü aslan kükremesi sahnesinin çekimine dair bazı şehir efsanelerini ele alalım istedik.

 

Metro Goldwyn Mayer'in ünlü aslanlı logosu
Metro Goldwyn Mayer’in ünlü aslanlı logosu

 

MGM’nin ünlü logosundaki ilk aslanlardan birinin eğitmenini, bakıcısını ve yardımcılarını öldürdüğü iddiasını mutlaka duymuş olmalısınız.

 

Metro Goldwyn Mayer'in logosundaki aslanın çekimlerden sonra bakıcısını yediğini iddia eden paylaşım
Metro Goldwyn Mayer’in logosundaki aslanın çekimlerden sonra bakıcısını yediğini iddia eden paylaşım

 

MGM’nin ünlü aslanının eğitmeni ve aslanını yediği iddiası şöyle anlatılır:

MGM filmlerinin ünlü sembolü kükreyen aslanın görüntüsünün ilk olarak sessiz kaydedilmesi planlanıyordu, ancak çekimler sırasında Boris Regina ve Karl Maninovsky adında bir çift hırsızın sete girmesi ile durum değişti. Aslan kükremeye başladı ve hırsızları canlandıran oyunculara saldırdı. Hırsızlardan biri hastane yolunda hayatını kaybederken diğeri kaçtığı sırada olay yerine yeni gelen bir polis arabası ile çarpıştı. Aslan ertesi gün eğitmeni ve onun iki asistanını öldürdü. Çekimler sırasında ise Alfred Hitchcock vardı.”

Her ne kadar anlatı bu şekilde olsa da Metro Goldwyn Mayer film şirketinin meşhur aslan figürünün perde arkası pek de aktarıldığı gibi değil.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, MGM’nin kükreyen ünlü aslanı ilk beyazperdeye 1917 yılında yansımış olsa da, günümüze değin hem aslanlar hem de logo değişim göstermiş. Aslanlı logo ilk kez 1916 yılında Goldwyn Pictures Corporation için reklamcı Howard Dietz tarafından MGM için mezun olduğu Columbia Üniversitesi’nin spor takımı The Lions’tan esinlenerek tasarlanmış.

MGM’nin 1917 yılındaki logosunda ve jeneriğinde yer alan ilk aslan olan Slats’ın eğitmenini ve yardımcılarını öldürdüğü iddiasının doğruluk payı bulunmamaktadır. Ünlü bir hayvan terbiyecisi olan Volney Phifer, eğitmeni olduğu Slats tarafından öldürülmemiş olup, 1970’li yıllarda emekli olmuştur.

1917 yılından bu yana MGM’nin logosundaki 7 aslanın adları ve logoda göründüğü yıllar şu şekilde: Slats (1917-1928), Jackie (1925-1928), Telly ve Coffee (1927–1934), Tanner (1934-1956), George (1956-1958), Leo (1957 – ). Açık kaynaklar incelendiğinde, MGM’nin ismi zikredilen 7 aslanının eğitmenini, bakıcısını ya da yardımcılarını öldürdüğüne dair teyit edici bir kaynağa rastlanamamaktadır.

MGM’nin yıllardır kullandığı jenerik ve logodaki aslanların değişimi ile jeneriğin çekim süreci aşağıdaki resim aracılığıyla görülebilir:

 

Metro Goldwyn Mayer (MGM) logosundaki değişim ve jenerik filminin çekimi
Metro Goldwyn Mayer (MGM) logosundaki değişim ve jenerik filminin çekimi

 

MGM’nin en uzun süre yaşayan ve en bilinen aslanı olan Leo, 1957’den bu yana MGM filmlerinde görünmektedir.

 

MGM jeneriğinin 1916 yılından bu yana değişimini aşağıdaki video aracılığıyla inceleyebilirsiniz:

 

 

MGM’nin Aslanlı Logosunun Çekimi İçin Aslanın Bir Masa Üzerine Yatırılarak Çekimin Yapıldığı İddiası Asılsız

MGM’nin yıllardır kullandığı jenerik ve logodaki aslanın bir masa üzerine yatırılarak fotoğraf çekiminin yapıldığı iddiası asılsızdır. İddiaya kanıt olarak öne sürülen fotoğraf aslında İsrail’deki bir hayvanat bahçesinde hastalandıktan sonra tomografi cihazına sokulduğu anda çekilen fotoğrafın montajlanmış halidir. 

Yanlış İddia

 

MGM’nin ünlü aslan kükreyişli logosuna ilişkin tek şehir efsanesi, aslanın eğitmenini ve yardımcılarını çekim esnasında öldürdüğü iddiası değil. MGM’nin aslanlı ünlü jenerik sahnesinin çekiminin, aslanı bir masa üzerine yatırılarak çekildiği de diğer bir asılsız iddia.

 

Metro Goldwyn Mayer aslanına ait olduğu iddia edilen fotoğraf
Metro Goldwyn Mayer aslanına ait olduğu iddia edilen fotoğraf

 

MGM’nin aslanlı jenerik ve logosunun iddia edildiği gibi çekimi yapılmadı. Aslanın masaya yatırıldığı öne sürülen fotoğraf, aslında 2005 yılında İsrail’deki bir hayvanat bahçesindeki Samson adlı 2 yaşındaki Barbary aslanına uygulanan bilgisayar destekli tomografi taraması işlemi esnasında çekilen fotoğrafın montajlanmış hali.

 

Yorumunuzu yazınız...