Mustafa Ercüment Alat’ın Yıllar Sonra Tekrar Sınava Girerek Tıp Kazanıp Doktor Olduğu İddiası Doğru Değil

Mustafa Ercüment Alat adlı vatandaşın tıp fakültesiyle 21 yaşında ilişiği kesildikten 25 yıl sonra 46 yaşında üniversite sınavlarına girerek tıp fakültesini kazanarak doktor olmayı başardığı iddiası hatalı bir husus içeriyor. Alat’ın 46 yaşında tıp fakültesine döndüğü doğru; ancak, sınava girerek bu başarıya imza attığı iddiası yanlış. Alat, 2012 yılında çıkan öğrenci affı ile birlikte fakülteye dönüş yaparak 53 yaşında tıp doktoru unvanına erişmişti.

Yanlış İddia

 

Hayallerini kovalayarak yıllar sonra da olsa azimle arzularını yerine getirenlerin yaşam hikâyeleri, kişisel gelişim yayınlarının vazgeçilmez parçasıdır. Tabii ki, bu yayınların aktardığı hususlardaki hakikatlerin arasına sıklıkla aslı bulunmayan noktalar da dahil edilir. Yıllarca fırıncılık başta olmak üzere farklı mesleklerle geçimini sağladıktan sonra Mustafa Ercüment Alat’ın beyaz önlüğü giyme hikâyesi de bunlardan biri…

Öncelikle, Mustafa Ercüment Alat hakkında yanlış bilgi paylaşan metni aktaralım:

18 yaşında tıp fakültesini kazandı.
Ailesinin gücü yetmeyince okulu bıraktı.
25 yıl fırıncılık yaptı.
Herkes unuttu, o unutmadı.
25 yıl sonunda tekrar sınavlara girdi.
Tekrar TIP kazandı.
53 yaşında doktor oldu.
Azmin elinden ne kurtulmuş ki?
Tebrikler Mustafa Ercüment Alat

Şapka çıkarılacak bir azim, duvar panosuna asılacak bir “ibretlik” hikâye. Ancak, hatalı bir unsur içeriyor.

Mustafa Ercüment Alat’ın yıllar sonra, bazılarının artık yaşamdan umudunu kesip bir gözünün toprağa bakmaya başladığı yaşta doktor olduğu doğru. Ancak, Alat’ın yıllar sonra üniversite seçme sınavlarına girerek tıp fakültesini kazandığı iddiası yanlış. Mustafa Ercüment Alat, liseyi bitirdikten sonra girdiği üniversite sınavında tıp fakültesini kazandı, 3. sınıfta iken fakülte ile ilişiği kesildi, 2012 yılında çıkan aftan istifade ederek yarım bıraktığı tıp fakültesine 46 yaşındayken döndü, tekrar birinci sınıftan tıp eğitimini almaya başladı ve fakülteyi bırakmasının üzerinden yıllar geçtikten sonra 53 yaşında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak beyaz önlüğü giyme ayrıcalığına erişti; günümüzde hangi kısaltmanın kullanıldığını takip edemediğimiz üniversite öğrenci seçme sınavını yıllar sonra kazanarak değil.

Tıp fakültesinden ayrılma ve fakülteye geri dönme sürecini Alat, şu sözlerle özetlemişti:

“Fırıncılık yaptım, ekmek mayaları sattım ama okula başladığım zaman ekonomik olarak bayağı sıkıntılıydım. İşim de bozulmuştu. Okulda okurken, 4 sene bir otobüs firmasında terminalde çalıştım. Oradaki insanlar da bana çok destek oldular, nöbetlerim konusunda. Pazartesi sabahı evden çıkıyordum. Akşama kadar derse giriyordum. Akşam terminale gidiyordum. Sabaha kadar terminalde duruyordum. Sabah tekrar okula gelip, derse giriyor, o gün akşam evime ancak gidebiliyordum.”

“3‘üncü sınıfta başarısızlıktan okulla ilişiğim kesildi. O arada babamın işlerinde çalıştım, fırıncılık yaptım. Evlendim. Ekonomik durumumuz bozuldu. Paramı kaybettim. Ta ki 2012 yılına kadar. Ondan sonra hayatım değişti.” 

“Okula kayıt yaptırdıktan sonra bir derse girdim. 46 yaşındayım o zaman. Sınıftaki arkadaşlarla o gün acayip bir elektrik tuttu. Onlar beni çok sevdi. Ben onları çok sevdim. Akabinde bir sınav oldu. O sınavdan 73 aldım. Dedim ki ‘Ben bu işi yaparım.'”

Alat, mezuniyetinin ardından pratisyen hekim olmayı hedeflediğini ve gençlerin hakkını yememek için TUS’a girmeyeceğini şu sözlerle açıklamıştı:

“Ben TUS’a girdiğim zaman bir genç insanın hakkını yiyeceğim. O zaman o genç, TUS’u kazanamayacak. Bundan dolayı girmeyi düşünmüyorum. Normal ömrü 70 yıl görürseniz, ben bu ülkeye 20 yıl hizmet ederim ama bu kardeşlerim bu ülkeye en az 50 yıl daha hizmet edecekler. Birinci sınıftan beri idealim, iyi bir pratisyen hekim olmak. İyi bir pratisyen hekim olduğunuz zaman sağlık sistemi ancak öyle düzelir. Biz birinci basamakta iyi hizmet verirsek hastanedeki hocalarımız daha rahat ederler. Buradaki hastaya daha güzel hizmet verilir. Sağlık sisteminin düzelmesi için birinci basamağın rayına girmesi lazım.”

 

Mustafa Ercüment Alat’ın Yıllar Sonra Üniversite Sınavını Kazanarak Tıp Fakültesine Girdiğini İddia Eden Yazarlar

Star Gazetesi köşe yazarı Ömer Ekinci, Twitter hesabından 18 Kasım 2018 tarihinde yaptığı bir paylaşımda Mustafa Ercüment Alat’ın 25 yıl sonra tekrar sınava girerek Tıp Fakültesini kazandığını iddia etmiş. Ekinci bu iddiayı “İşte fırıncılıktan doktorluğa uzanan 25 senelik bir sabır ve azim öyküsü: Mustafa Ercüment Alat” başlıklı 19 Kasım 2018 tarihli yazısında da aktarmış.

 

Yorumunuzu yazınız...