Uzun Yaşamak İçin Yan Gelip Yatılması, Egzersiz Yapılmaması, Kalp Atışının Hızlandırılmaması, Şarap, Viski ve Bira İçilmesi Gibi Konvansiyonel Olmayan Tavsiyeler, 105 Yaşında Ölen Japon Doktor Shigeaki Hinohara’ya Ait Değil

Yanlış İddia

 

“105 yaşında ölen Japon Doktordan kafaları karıştıran yazı mutlaka okuyun” çağrısıyla (Şehrazat Yazıcı gibi kullanıcılar tarafından) sosyal medyada paylaşılan metin şöyle:

*Ben Bu Japon Doktoru Seviyorum.. Siz de Seveceksiniz…* .

Şimdiden itibaren… GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ YOK!

*S*: *Doktor, kardiyovasküler egzersizin ömrü uzatabileceğini duydum. Bu doğru mu?*

*A*: Kalp sadece şu kadar atar sonra durur, o kadar… Egzersiz yaparak zaman kaybetmeyin. Her şey eninde sonunda yıpranır. Kalbi hızlandırmak daha uzun yaşamanızı sağlamaz; Bir arabanın ömrünü daha hızlı sürerek uzatırsın demek gibi. Daha uzun yaşamak ister misiniz? Yan gelip yatın.

*S*: *Alkol alımımı azaltmalı mıyım?*

*A*: Ah hayır. Meyveden yapılır şarap. Meyve çok iyidir. Viski sonuç olarak damıtılmış şarap, bu ise meyvenin özünü içtiğiniz anlamına gelir ki faydalı bişeydir. Bira da tahıldan yapılır. Tahıl da iyidir. Yapıştır yürü!

*S*: *Düzenli bir egzersiz programına katılmanın avantajlarından bazıları nelerdir?*

*A*: Bir tane bile düşünemiyorum, üzgünüm. Felsefem: Acı yok..her şey güzel!

*S*: *Kızarmış yiyecekler sizin için kötü değil mi?*

*A*: ANLAMIYORSUNUZ! Bitkisel yağda kızartılmış yiyecekler. Daha fazla sebze almak nasıl kötü olabilir? *S*: *Çikolata benim için kötü mü?*

*A*: Deli misin?!? HEL-LO-O!! Kakao çekirdeği! Başka bir sebze! Kendini iyi hissettiren en iyi yiyecek!

*S*: *Yüzmek vücudunuza iyi geliyor mu?*

*A*: Yüzmek şekil yapmak için iyiyse, bana Balina’yı açıkla.

*S*: *Forma girmek yaşam tarzım için önemli mi?*

*A*: Merhaba! ‘Yuvarlak’ da bir şekildir! Pekala… Umarım bu, yiyecek ve diyetler hakkında sahip olabileceğiniz tüm yanlış anlamaları ortadan kaldırmıştır.

Ve Hatırla:

*Sonunda Japon Doktor özetledi: Bak Arkadaş, hayat, çekici ve iyi korunmuş bir bedenle güvenli bir şekilde mezara gitme yolculuğu DEĞİLDİR!!!- Bir elde bira – bir elde çikolata – vücut tamamen tükenmiş, tamamen yıpranmış ama “Vay bee!, hayat nasıl bir yolculuktu” diye bağırıyor !!!!!* Ne istersen ye çünkü yine de ÖLeceksin, motivasyonel konuşmacıların seni aldatmasına izin verme.

1. Koşu bandının mucidi 54 yaşında öldü

2. Jimnastiğin mucidi 57 yaşında öldü

3. Dünya vücut geliştirme şampiyonu 41 yaşında öldü

4. Dünyanın en iyi futbolcusu Maradona, 60 yaşında öldü.

ANCAK

5. KFC mucidi 94 yaşında öldü.

6. Nutella markasının mucidi 88 yaşında öldü

7. Düşünsenize, sigara üreticisi Winston 102 yaşında öldü

8. Afyonun mucidi 116 yaşında bir depremde öldü

9. Hennessey mucidi 98 yaşında öldü.

Yaw Bu doktorlar, egzersizin ömrü uzattığı sonucuna nasıl ulaştı?

Tavşan sürekli zıplıyor ama sadece 2 yıl, hiç egzersiz yapmayan kaplumbağa ise 200 yıl yaşıyor.

Öyleyse biraz dinlenin, Rahatlayın, Sakin kalın, yiyin, için ve hayatınızın tadını çıkarın.

Şerefe…

SEVDIM BEN BU JAPON DOKTORU

 

105-yasinda-olen-doktorun-tavsiyeleri

 

İlgili paylaşımda kullanılan fotoğraf tersine görsel arama yoluyla tarandığında karşımıza 2017 yılında 105 yaşında vefat eden Japon psikiyatr ve akademisyen Shiegeaki Hinohara çıkıyor.

 

Japon-doktor-Shiegeaki-Hinohara

 

1911 yılında Japonya’da doğan ve  konjestif kalp yetmezliği sonucu öldüğünde 105 yaşında olan Shigeaki Hinohara’nın basına yansıyan demeçleri ya da “Living Long, Living Good” (“Uzun Yaşamak, İyi Yaşamak”) adlı kitabı tarandığında şahsına atfedilen tavsiyelere rastlanamıyor.

Hatta, 2001 yılında yayımlanan “Ikikata Jozu” (“Nasıl Daha İyi Yaşanır”) adlı kitabı 1,2 milyon adetten fazla satan Japon doktorun uzun yaşam için kendisine izafe edilenlerin tam zıddını önerdiği görülüyor.

Shigeaki Hinohara’nın, daha uzun yaşam için egzersiz yapılmaması, kalbin hızlandırılmaması, yan gelip yatılması ve alkol tüketilmesi gibi alışık olunmayan tavsiyelerin aksine iyi beslenme, egzersiz ve kendini meşgul tutma gibi öneriler sunduğu, alkol ve tütün mamulleri tüketimi, egzersiz yapmak yerine yatılması gibi eylemleri tasvip etmediği anlaşılıyor.

Daha uzun yaşamak isteyenlere 65 yaşında emekli olmamayı tavsiye eden Shigeaki Hinohara, 2009 yılında verdiği demeçte 98 yaşına kadar çalışmasını sağlayan motivasyonun “hayata katkı sunmak” felsefesine inanmasından kaynaklandığını söylemiş.

105 yaşında vefat eden Japon doktorun uzun yaşamın sırlarına dair 2009 yılında Japan Times‘a verdiği demeçten ülkemiz internet medyasına da yansıyan öneriler şöyleydi:

1. İyi beslenin.

“Uzun yaşayan herkesin -ulusu, ırkı veya cinsiyeti fark etmeksizin- ortak bir özelliği var: Hiçbiri fazla kilolu değil. Ben kahvaltıda kahve, bir bardak süt ve içinde bir kaşık zeytinyağı olan biraz meyve suyu içiyorum. Zeytinyağı hem damarlar için çok faydalı hem de cildimi sağlıklı kılıyor. Öğle yemeğinde ise süt ve birkaç kurabiye yiyorum. Meşgul olduğumda ise hiçbir şey yemem. İşime meşgul olduğum için hiç açlık hissetmem. Akşam yemeğinde sebze, biraz balık ve pilav yerim. Haftada iki kez de 100 gram yağsız et.”

 

2. Kısa yolu tercih etmeyin.

“Sağlıklı kalmak için her zaman merdivenleri tercih edin ve kendi eşyalarınızı kendiniz taşıyın. Ben kaslarımı harekete geçirmek için basamakları ikişer ikişer çıkarım.”

 

3. Gençlik enerjinizi yeniden keşfedin. 

“Enerji kendinizi iyi hissetmekten doğar; iyi yemek yemekten ya da çok uyumaktan değil. Çocukluğumuzu hatırlayalım, eğlenirken çoğunlukla yemek yemeyi ya da uyumayı unuturduk. Bu davranış biçimini yetişkinler olarak da sürdürebileceğimize inanıyorum. Bedeni öğle yemeği ya da uyku saati gibi kurallarla yormamak en iyisi.”

 

4. Kendinizi meşgul tutun. 

“Her zaman ilerisi için plan yapın. Benim ajandam şimdiden 2014’e kadar (5 yıl sonrası) derslerle ve olağan hastane işlerimle dolu.”

 

5. Meslek ahlakınız olsun.

“Emekli olmaya asla gerek yok. Ama emekli olmanız gerekiyorsa, bu 65 yaşından çok sonra olmalı.”

 

6. Topluma katkı sağlamaya devam edin. 

“Uzun yaşamak harika bir şey. 60 yaşınıza kadar aileniz için çalışmak ve amaçlarınızı gerçekleştirmek kolay. Ama 60’tan sonra topluma katkı sağlamak için çalışmalıyız. Ben 65’imden beri gönüllü olarak çalışıyorum.”

 

7. Sahip olduğunuz bilgiyi yayın.

“Bildiğiniz şeyi paylaşın. Ben yılda 100 ilkokul çocuğuna ve 4500 iş insanına toplamda 150 ders veriyorum. Genellikle 60 ile 90 dakika boyunca ayakta durup konuşuyorum; güçlü kalmak için.”

 

8. Diğer disiplinlerin de değerlerini öğrenin.

“Bilim tek başınayken insanları iyileştiremez ya da onlara yardım edemez. Bilim bizi bir arada kılar fakat hastalık bireyseldir. Her insan benzersizdir ve hastalıklarının kendi gönüllerinde bir yeri vardır. Hastalığı bilmek ve insanlara yardım edebilmek için yalnızca tıbbi bilimlere değil sosyal bilimlere ve görsel sanatlara da ihtiyacımız var.”

 

9. Kalbinizin sesini dinleyin. 

“Bir doktor size bir test yaptırmanızı ya da ameliyat olmanızı önerdiğinde, böyle bir prosedürü kendi eşine veya çocuğuna tavsiye edip etmeyeceğini sorun. Genel kanının aksine, doktorlar herkesi tedavi edemez. O halde neden gereksiz operasyonlarla acı çekesiniz? Ben müziğin ve hayvan terapisinin, doktorların hayal edebileceğinden daha çok işe yarayabileceğini düşünüyorum.”

 

10. Materyalizme direnin.

“Maddi şeyleri biriktirmek konusunda deli olmayın. Unutmayın: Sıranın ne zaman size geleceğini bilmiyorsunuz ve maddi şeyleri yanınızda götüremeyeceksiniz.”

 

11. İlham kaynaklarınız olsun.

“Bir rol model bulun onların yapabildiğinin de üzerine çıkmaya çalışın. Babam 1900’de Duke Üniversitesi’ne, A.B.D.’ye gitti. Kendisi öncü bir kişi ve benim kahramanımdı. Ardından başka yaşam rehberleri de buldum ve ne zaman sıkışsam, bu problemle onlar nasıl başa çıkardı diye kendime sordum.

 

 12. Eğlenmenin gücünü asla hafife almayın.

“Acı esrarengizdir ve onu unutmanın en iyi yolu eğlenmektir. Mesela bir çocuğun dişi ağrıyorsa, onunla bir oyun oynamaya başlarsınız ve anında ağrısını unutur. Hastaneler insanın temel ihtiyacını karşılamalıdır: Hepimiz eğlenmek istiyoruz. Bizim St Luke Hastanesi’nde müzik, hayvan terapisi ve sanat derslerimiz var.”

 

İLAVE: “105 yaşında ölen Japon doktora atfedilen tavsiye listesi” paylaşımlarının ardından Shigeaki Hinohara’nın fotoğrafı “70 yıl boyunca İslâmiyeti araştıran Tumo Şuso adlı Japon doktorun 105 yaşında Müslüman olduğu” iddiasıyla aktarılmış.

Söz konusu iddianın, Muhafazakar müstear ismiyle trollük yapan sosyal medya profilinin uydurması olduğu anlaşılıyor.

 

 

 

İLAVE 2: Prof. Dr. Güner Sönmez‘in Japon doktora ait olduğu ileri sürülen tavsiyeler hakkındaki teknik görüşü şöyle:

“Japon değil, Türk doktoruyum; 102 yaşında değilim ama o yaşlarda çok hasta gördüm. Aşağıda söylenenlerin neredeyse tamamı yanlış.

 

1. Düzenli egzersiz ömrü uzatır; kalp hastalığı, diyabet, obezite, depresyon ve kanser riskini azaltır.

 

2. Alkol alımı obezite ve kronik hastalık riskini arttırır. Daha önceki makalelerde günde 1 kadeh şarap gibi hafif kullanımın faydalı olabileceği öne sürülüyordu. Yeni araştırmalar tek kadehin de zararlı olduğunu bildiriyor.

 

3: Kızarmış yiyecekler bağışıklık sistemini zayıflatır. Kanser riskini, obezite, kalp hastalığı depresyon ve anksiyete riskini arttırır.

 

4. Yüzme en faydalı sporlardan biridir. Kas iskelet, dolaşım, solunum sistemini çalıştırır. Koordinasyonu arttırır. Uykuyu iyileştirir, kronik ağrıları azaltır. İmkanı olan her gün yüzsün.

 

5. KFC’nin mucidi şu kadar yaşadı, Nutella’nın mucidi bu kadar yaşadı lafları hikayedir. Ben döner lokantası olup her gün döner yiyen bir işletme sahibi görmedim. Ayrıca tekil örneklerin hiçbir anlamı yoktur.

 

6. Kakao faydalıdır. Kalp damar sağlığına iyi gelir.

 

Bu gönderi çok paylaşıldığı ve inanıldığı için cevap vermek zorunda kaldım. Doğru söyleyene göre değişmez, tektir. Sosyal medyada her yazılana inanmamak ve seçici olmakta fayda var. Okuyan herkese 102 yıllık sağlıklı bir ömür dilerim ”

 

 

Yorumunuzu yazınız...