Çin’in Uzay Aracının Mars’a İnişinin Sahnelendiğini Ortaya Koyduğu İddiasıyla Paylaşılan Görüntü, Uzay Aracının Mars’a İnişini Anlaşılır Kılmak İçin Hazırlanan Bir Simülasyon

Yanlış İddia

 

Tianwen-1 görevi kapsamında Mars’ın yüzeyinde 1000 gün boyunca görev yapacak şekilde tasarlanan Zhurong gezici aracı da 14 Mayıs 2021 tarihinde Mars’a başarıyla indi (NASA tarafından Mars’a gönderilen Perseverance ve Curiosity adlı uzay araçları da sırasıyla 18 Şubat 2021 ve 6 Ağustos 2012 tarihlerinde kızıl gezegene başarılı şekilde iniş yaptı).

Çin’in uzay alanındaki önemli başarılarından biri olan ve Çin’i uzay yarışında ön sıralara taşıyan Tianwen-1 görevinin iniş/gezici kısmının Mars’a iniş videosu olduğu sanılarak bir simülasyon görüntüsü sosyal medya platformlarında paylaşılmaya başlandı.

Bahsi geçen görüntü:


 

Görüntünün bir simülasyon olduğunu idrak edemeyen bazı sosyal medya kullanıcılarının Çin’in uzay aracının Mars’a iniş anını görüntülemek için önceden başka bir mekiğin kızıl gezegene iniş yapıp kayıt yaptığını ileri sürdüğü görüldü:

 

Serdar (@serdaremsc): “arkadaşlar izleyeceğiniz görüntüler bir çizgi film sahnesi değil,cüneyt arkın’nın dünyayı kurtaran adam film’inden bir sahnede değil, görüntüler Çin sondasının Mars’a inişi… merak ediyorum gerçekten insanoğlu bu kadar beyinsizmi bunların gözünde?”

 

cin-sondasinin-marsa-inisi

 

Birçok sosyal medya kullanıcısı da sorgulamadan büyük resmi görmekten (!) geri kal(a)madı:

 

“Bana da pek inandırıcı gelmedi uzay aracı marsa iniyor ama yerde bir kamera var demekki marsa daha öncede inmişler uzay aracı inmeden uzaylılar mı yardım ediyor durun siz inerken kameraya alalım diye . “

 

 

“uzay aracından daha önce kamera zemine inmiş ve tam olarak da uzay aracının ineceği yerde bekliyor ve uzay aracını da inene kadar odaklayıp takip ediyor. Uzay aracının gölgesine kadar düşünmüşler. gayet iyi bir animasyon.”

 

 

“Kamera daha önce yollanmış yerine oturtulmuş olmalı ki bu görüntü olsun. Veyahut inişi gösterebilmek için animasyon yapılmış video. Kısaca palavra palavra palavra.”

 

 

“Stùdyoda cekilmisveya tamamiyla bilgisayar ortaminda yapilmistir. Yalanda amerikayla yarisamiyorlar. Amerikalilar n daha gercege yakin duruyor.”

 

 

Tianwen-1 görevi kapsamında Mars’ın yüzeyindeki kaya ve toprakları inceleyen Mars’ın atmosferini analiz eden ve Mars’ta suyun varlığına dair kanıtlar arayan Zhurong, 14 Mayıs 2021’de Mars’ın Utopia Planitia bölgesine iniş yaptı.

Radyo dalgalarının Dünya’dan Mars’a ulaşması 11 dakika sürdüğü için görev Dünya’dan yönetilmedi ve Tianven-1, manevraları otomatik olarak yaptı.

 

Tianwen-1 Görevi ve Zhurong Gezicisi Nedir?

Çin’in Mars’a gönderdiği Tianwen-1 uzay aracı, Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA) tarafından geliştirilen ve 2020 yılında fırlatılan bir keşif görevidir.

Tianwen-1, Mars’ın yörüngesine giren, gezegenin yüzeyine iniş yapan ve yüzeyini inceleyen ilk Çin uzay aracıdır.

Tianwen-1 görevinin ve Zhurong’un başlıca hedefleri başlıca hedefleri şunlardır:

  • Mars’ın yörüngesini ve yüzeyini incelemek
  • Mars’ta su ve yaşam belirtileri aramak
  • Mars’ın jeolojisi ve atmosferi hakkında bilgi edinmek

Mars’taki keşif çalışmalarının devamı için önemli bir temel oluşturan Tianwen-1 görevi, kızıl gezegen hakkında önemli bilgiler sağladı. Örneğin, yörünge aracı, Mars’ın yüzeyinde çok sayıda buzul olduğunu tespit etti. Gezegen aracı, Mars’ın yüzeyinde çok çeşitli kayalar ve topraklar buldu.

Tianwen-1, üç ana bileşene sahipti:

  • Yörünge aracı: Mars’ın yörüngesinde dönen ve gezegenin fotoğraflarını ve diğer verilerini toplayan bir uydu.
  • Gezegen aracı: Mars’ın yüzeyine inen ve gezegenin yüzeyini inceleyen bir gezici.
  • İniş aracı: Gezegen aracını Mars’ın yüzeyine indiren bir roket.

Çin’in Tianwen-1 uzay aracının gezegen aracına Zhurong adı verildi.

Mars’taki keşif çalışmalarında önemli bir rol oynayan Zhurong’un başlıca özellikleri şöyleydi:

  • 1,85 metre uzunluğunda ve 2,4 metre genişliğindedir.
  • Ağırlığı 240 kilogramdır.
  • Altı tekerlekli, kendi kendine hareket edebilen bir gezicidir.
  • Güneş enerjisiyle çalışır.
  • 1000 gün boyunca görev yapacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Mars’ın yüzeyini incelemek, Mars’ta su ve yaşam belirtileri aramak ve Mars’ın jeolojisi ve atmosferi hakkında bilgi edinmek için tasarlanmıştır.

23 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılan yörünge aracı 10 Şubat 2021’de Mars’ın yörüngesine girdi.

3 ay boyunca keşif yörüngesinde araştırma yapmasının ve hedef iniş bölgelerini incelemesinin ardından Zhurong adlı gezegen aracı, 14 Mayıs 2021’de Mars’ın yüzeyine başarıyla indi.

 

Görüntü, uzay aracının gezegene inişini gözlemleyen görüntüleme cihazı tarafından kaydedilmiş değil.

Videonun Çin’in uzay aracının Mars’a iniş anının gezegen yüzeyinden kaydedilen görüntüsü olduğunu ileri süren bir kaynak da bulunmuyor.

Mars’ın yüzeyinde görev yapmaya başlayan Zhurong’un kızıl gezegene iniş videosu sanılan görüntü, mekiğin inişini simüle etmesi için oluşturulan bir animasyon.

Bu tip simülasyonlar uzay araçlarında bulunan sensörlerin ilettiği veriler üzerinden hazırlanabildiği gibi, uzay görevinin iniş sürecinin anlaşılır kılınmasını sağlamak için de oluşturulabiliyor.

Mekiğin gezicisinin Mars yüzeyine iniş anını daha anlaşılır kılmak için hazırlanan gerçeğe nerdeyse birebir yakın olan animasyon, Mars’a inişi aktaran haberlerde kullanıldı.

 

 

Uzay aracının Mars yüzeyine inişini görselleştiren farklı görüntüler de kamuoyu ile paylaşılmıştı.

 

 

Yorumunuzu yazınız...