Videoda İsrailli Yahudilerin Müslümanların Kendilerine Saldırdığı Algısı Oluşturmak Adına Kıyafetlerini Yırttıkları İddiası Doğru Değil
“Siyonist işgalciler ‘Müslümanlar bize saldırdı’ diyebilmek için kendi üstlerini parçaladılar” başlığıyla haber sitelerinde aktarılan video kaydı ele alacağız.
https://www.youtube.com/watch?v=MTMtorSq4nQ
Demirören Haber Ajansı, Yeni Şafak gazetesi, Milat gazetesi, TGRT Haber gibi basın organlarında bahse konu videonun aktarımlarını örnekleyelim:
“İşgal altındaki Doğu Kudüs’te “Kudüs Günü”nde bazı fanatik Yahudilerin üstlerini yırtarak, Filistinlier tarafından saldırıya uğramış süsü verdiği anlar kameraya yansıdı.”
” “Kudüs Günü”nde bazı fanatik Yahudilerin, Filistinlilerin saldırıya uğramasına rağmen, gerçeği manipüle ederek, saldırıya uğramış süsü verdikleri anlar kameraya yansıdı. Fanatik Yahudiler, üzerlerindeki giysileri yırtmaya çalışırken, bazıları da gazetecilere manipülasyonun haberleştirilmesini talep etti. “
Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen Siyonist Yahudilerin ‘saldırıya uğradık’ oyunu: Üstlerindeki giysileri yırttılar
İşgalci İsrail Mescid-i Aksa’da terör saldırılarına devam ediyor. İşgalci güçlerin dün gece savaş uçaklarıyla Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında 24 Filistinli şehit olurken Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen bir grup Siyonist Yahudi, kendilerini Filistinli Müslümanlar tarafından saldırıya uğradıkları görüntüsü vermek için üstlerindeki giysileri yırtarken böyle görüntülendiler.
“İşgalci Yahudiler Mescid-i Aksa’ya girmeden önce “Filistinliler bize saldırdı” algısı oluşturmak için kendi üstlerini yırtıyor. Bu Yahudi kumpasları dünya basınında “Filistinliler İsraillilere saldırdı” şeklinde servis ediliyor.”
TGRT Haber’deki Cem Küçük ile Günaydın Türkiye adlı programda ise bu görüntü “Müslümanlar Bize Saldırdı Demek İçin Üstlerini Yırttılar” iddiasıyla / başlığıyla sunulmuştu. Cem Küçük “radikal Yahudilerden bakın görüntü geliyor Müslümanlar bize saldırdı demek için kendi üstlerini başlarını yırtarken kameraya yakalanıyorlar” ifadelerini kullandığı yayın kaydı şu şekilde:
Boğaziçi Global tarafından yürütülen Facts of Turkey adlı doğrulama girişimi de bu yanlış iddiayı şöyle sunmuştu:
Ancak sanılanın aksine videoda görülen kişiler, kendilerine saldırıldığı algısı oluşturmak adına değil, “kriyah” olarak adlandırılan geleneği yerine getirmek için kıyafetlerini parçalamaktadır.
“Kriyah” (ya da “keriah”), kişinin kıyafetlerini yırtması veya elbisesine takılan siyah kurdeleyi kesme eylemini ifade etmektedir. İbranice “kriyah” ifadesi, (Tevrat) okumak ve üstünü parçalamak anlamını taşımaktadır. Kriyah, sevilen birinin kaybına duyulan keder ve öfkenin yansımasıdır.
Antik bir gelenek olan kriyah ritüelinin kökeninin İbrani Kitâb-ı Mukaddesi olarak da anılan Tanāḥ’a (Yaratılış (Genesis) 37:34’teki Hz. Yakub’un oğlu Hz. Yusuf’un öldüğünü sandığında elbisesini yırttığı, II. İsmail (Samuel) 1:11’deki Hz. Davut ve beraberindekilerin (Saul ve Jonathan’ın ölümü üzerine) kıyafetlerini yırttığı ve Eyüp (Job) 1:20’deki çocukları için yas tutan Hz. Eyüb’ün kıyafetlerini parçaladığı aktarımlarına) dayandığı belirtilmektedir.
Kriyah ritüeline ilişkin detayları sunan kaynakların aktarımı Türkçemize şu şekilde çevrilebilir:
-
“Kriyah, ölen kişinin çocuğu, ebeveyni, eşi ve kardeşi tarafından yapılır. Genellikle cenaze töreni başlamadan önce cenaze evinde yapılır. Siyah kurdele kullanılıyorsa cenaze idarecisi tarafından sağlanır. Kriyah her zaman ayakta yapılır. Ayakta durma eylemi, bir keder anında gücü gösterir. Ebeveynler için giysinin sol tarafında – kalp üzerinde – ve diğer tüm akrabalar için sağ tarafta bir kesim yapılır. Bazen insanlar, ebeveynleri dışındaki akrabaları için sol tarafını keserek derin keder duygularını ifade etmeyi seçerler. Aile, yırtık ya da kesiği yapılırken “Barukh atah Adonai Eloheinu melekh ha’olam dayan ha’emet” ayetini okur … Yırtık elbise veya kurdele şiva’nın yedi günü boyunca giyilir”
Saldırıya uğradıkları görüntüsünü vermeye çalıştıkları sanılan kişilerin kıyafetlerini yırtış biçiminin bu ritüelle ilgili detaylarla uyuştuğu görülebilmektedir.
Youtube üzerinde “kriyah”ın nasıl uygulandığını anlatan aktarımlara ulaşmak mümkün:
Kriyah ritüel, bir yakınının vefatının yanı sıra Kudüs’teki Ağlama Duvarı’nı (Kotel – Batı Duvarı) 30 günden daha fazla süre geçtikten sonra ziyaret eden Musevilerin Tapınak Dağındaki mabedin yıkılmasının yasını tutmak adına da gerçekleştirilmektedir.
Günümüzde kriyah uygulamasının (en ortodoks Museviler arasında dahi) pek yaygın olmadığı dile getirilmektedir.
Kriyah ritüeli hakkındaki bu iddia Doğrula.org tarafından da ele alınmıştı.