Dışişleri Bakanlığı internet sitesindeki İsrail ülke künyesinde İsrail’in başkenti bölümünde 2012 yılında bir açıklama notu ile “Kudüs*” ifadesi yer alıyormuş. Daha sonra “Kudüs” silinerek sadece “*” işareti ile Türkiye’nin Kudüs’ün başkentliği hususundaki pozisyonu aktarılmış.

 

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde İsrail’in başkentinin Kudüs olarak aktarıldığı iddiası sosyal medya platformlarında paylaşılmış.

Bu iddiayı içeren paylaşım örneği şöyle sunulabilir:

 

Haber İsrael (@ShemaNews): “Teşekkürler Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı… Başkentimizi Kudüs olarak yazmış…”

 

disisleri-bakanligi-israil-baskenti-kudus

 

İLAVE: Bahsi geçen sosyal medya profili işbu yazının bağlantısıyla birlikte “Dışişleri Bakanlığı sitesinde artık Kudüs yazmıyor…Ancak yazıyordu.” ifadelerini paylaşmış.

 

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinin güncel hâlinde ne İsrail’in başkentinin Kudüs olduğunu kabul ediliyor ne de internet sitesinde bu yönde bir bilgi sunuluyor.

Bakanlığın internet sitesinde İsrail’in başkenti Tel Aviv yazılmayarak yıldız (*) işareti koyulduğu görülüyor.

Dışişleri Bakanlığı internet sitesindeki İsrail için açılan “ülke künyesi” adlı sayfada “İsrail, 1980 yılında başkentini Kudüs olarak ilan etmiş ve devlet kurumlarını bu şehre taşımıştır. Ancak tek taraflı bu adım uluslararası toplum tarafından kabul görmemiştir. Ülkemiz Büyükelçiliğini Tel Aviv’de bulundurmaktadır.” notu düşülmüş.

 

disisleri-israil-baskenti

 

Internet Archive Wayback Machine gibi araçlar kullanılarak geriye dönük tarama yapıldığında Dışişleri Bakanlığı internet sitesindeki ilgili sayfada 2012 yılında İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün bir yıldız işaretiyle aktarıldığı görülüyor.

Yıldız işaretiyle de şu açıklama sunulmuş:

“İsrail, 1980 yılında başkentini Kudüs olarak ilan etmiş ve devlet kurumlarını bu şehre taşımıştır. Ancak tek taraflı bu adım, uluslararası camianın tepkisini çekmiş ve kabul görmemiştir. İsrail’in Kudüs’ün başkenti olduğu yönündeki tutumu uluslararası camia tarafından tanınmamaktadır. Bu çerçevede ülkeler Büyükelçiliklerini Tel Aviv’de konuşlandırmışlardır.”

 

disisleri-israil-baskenti-kudus

 

5 Aralık 1949 tarihinde İsrail’in ilk Başbakanı David Ben-Gurion, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmişti. İsrail, 1980 yılında kabul ettiği kanunla Kudüs’ü “bölünmez başkenti” ilan etmişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 478 sayılı kararında bu yasanın “geçersiz olduğu, kanuni bağlayıcılığının olmadığı ve vakit kaybetmeden iptal edilmesi gerektiği” belirtilmişti.

Her ne kadar İsrail Kudüs’ü başkenti olarak ilan etse de ABD dahil tüm yabancı ülkeler temsilciliklerini başkent Tel Aviv’de tutmaya devam etmişti. Ancak 2017 yılında ABD’nin tutum değişikliği ile bu durum değişikliğe uğradı. ABD Başkanı Donald Trump, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıkladı.

13 Aralık 2017’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi ve 21 Aralık 2017’de BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs konulu kararlarla bu duruma karşı tutum sergilendi. Türkiye Cumhuriyeti de ABD’nin büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e nakline karşı kararlara destek verdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada ABD’nin Tel Aviv’de bulunan Büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve ilgili tüm BM Kararlarını ihlal ederek Kudüs’e taşımasının kınandığı duyurulmuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Tel Aviv’de bulunmaktadır. Kudüs’te de bir başkonsolosluğumuz faaliyettedir.

Türkiye Cumhuriyeti, işgal altındaki Filistin’in uluslararası hukuk ve Doğu Kudüs’ün başkenti olacağı iki devletli çözümü desteklemektedir.

 

Yorumunuzu yazınız...