İsrail’de Vatandaşlara Din Sebebiyle Hiç Aşı Yapılmadığı İddiası Doğru Değil
Dinî sebeplerle İsrail’de hiç aşı yapılmadığı iddiası asılsızdır. İsrail Sağlık Bakanlığı verilerine göre birçok hastalığa karşı İsrail’deki aşılanma oranı % 90 seviyesinin üzerindedir. Dünya Sağlık Örgütü ve OECD verilerine göre de İsrail’in birçok hastalığa karşı aşılanma oranlarında Türkiye’den daha iyi performans sergilediği görülmektedir.
İsrail’de kanserden kimsenin ölmediği iddiasından sonra bir de İsrail’de çocuklara hiç aşı yaptırılmadığı iddiasının sosyal medyada yayılmaya başladığını görüyoruz.
Aşı karşıtı ya da İsrail düşmanı olan kitle için sosyal medyada paylaşılacak bir malzeme. Ancak, doğruluk payı bulunmayan bir iddia.
Bu yanlış iddianın kaynağı ise Canan Karatay.
Canan Karatay 1 Ocak 2020 tarihinde Habertürk TV’de yayınlanan “İlaç şirketleri neyi hedefliyor, Türkiye’yi bekleyen tehlike ne?” temalı Türkiye’nin Nabzı adlı programda İsrail’de (din bakımından) hiç aşı yapılmadığını şöyle öne sürmüştü (Karatay, program kaydının 119. dakikasında asılsız iddiasını dile getirmiştir):
Canan Karatay: “Bir şey daha söyleyeceğim. Din bakımından bazı ülkelerde hiç yapılmıyor. Onu biliyor musunuz? Adını söylemeyim şimdi. Hiç aşı yapılmayan ülkeler var. Araştırın.“
Didem Arslan Yılmaz: “Söyleyin canım neresi var aşı yapılmayan.”
Canan Karatay: “İsrail“
Ramazan Kurtoğlu ve İsmail Tokalak: [aşı konusunda bir takım zırva]
Ancak, İsrail Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere açık kaynaklar üzerinden yapılan incelemede İsrail’de dinleri nedeniyle kimseye aşı yapılmadığı iddiasının gerçek dışı olduğu anlaşılmaktadır.
İsrail Sağlık Bakanlığı, aşıların bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde ve mortalite oranlarında iyileşme sağlanmasında önemli katkı sunduğunu belirtmektedir. Bakanlık, zorunlu aşı uygulamasını takip etmese de İsrail’deki vatandaşlarına açıklanan program doğrultusunda aşılarını yaptırmaları yönünde çağrıda bulunmaktadır.
Tüm yaş grupları arasında aşılanma oranının İsrail’de % 97 düzeyinde olduğu ve aşı karşıtlığının yok denecek seviyede olduğu belirtilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre İsrail’de aşılanma oranı birçok hastalık antijeni için % 90’ın üzerindedir.
OECD verilerine göre de İsrail’in birçok hastalığa karşı aşılanma oranlarında Türkiye’den daha iyi performans sergilediği görülmektedir.
OECD verilerine göre ülkelerdeki difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı aşılanma oranları İsrail’de bu aşıların uygulandığını ortaya koymaktadır.
İsrail Sağlık Bakanlığı aşı ile otizm arasında bir bağ bulunmadığını da belirtmektedir.
İLAVE: İsrail geçtiğimiz günlerde 1 milyon kişiye koronavirüs aşısı yapıldığını duyurdu.