MI5 Ajanı John Hopkins’in Prenses Diana’yı Suikastle Öldürdüğünü İtiraf Ettiği İddiası Asılsız

İngiliz iç istihbarat servisi MI5’te çalışıp emekli olan 80 yaşındaki John Hopkins’in Prenses Diana’yı öldürdüğünü itiraf ettiğine öne sürdüğüne yönelik iddia gerçek dışıdır. Bahsi geçen asılsız iddia, popüler bir yalan haber yayıncısı olarak tanınan YourNewsWire adlı internet sitesinin uydurma haberine dayanıyor. John Hopkins adlı şahsa ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf aslında 87 yaşındaki Avustralyalı savaş gazisi Kevin Park’a ait. 

Yanlış İddia

 

İngiliz Kraliyet ailesi üyesi Galler Prensesi Galler Prensi Charles’in ilk eşi Diana Spencer (1961-1997), 31 Ağustos 1997 tarihinde Paris’te trafik kazasında yaşamını yitirmişti. Anılan kazanın ardından Prenses Diana’nın bir suikast sonucu öldürüldüğüne yönelik iddialar dile getirilmişti.

2017 yılında ise Prenses Diana’nın suikaste kurban gittiğine yönelik bir iddia dolaşıma girmişti. 1973-1999 yılları arasında İngiliz iç istihbarat servisi MI5’te çalışıp emekli olan 80 yaşındaki John Hopkins’in Prenses Diana’yı öldürdüğünü itiraf ettiğine öne sürdüğüne yönelik bir iddia sosyal medyada ve haber sitelerinde paylaşılmıştı.

İddiaya göre doktorların birkaç hafta ömrü kaldığını söylediği John Hopkins, Prenses Diana dahil olmak üzere 23 suikast girişiminde bulunduğunu, 38 yıldır çalıştığı MI5 bünyesinde Birleşik Krallık’ın iç güvenliğini tehdit ettiği düşünülen kişileri gizlice öldürmek için sık sık suikastler düzenlendiğini ileri sürmüş.

 

İngiliz iç istihbarat servisi MI5'te çalışıp emekli olan 80 yaşındaki John Hopkins'in Prenses Diana'yı öldürdüğünü itiraf ettiğine dair asılsız iddiayı içeren haber metni
İngiliz iç istihbarat servisi MI5’te çalışıp emekli olan 80 yaşındaki John Hopkins’in Prenses Diana’yı öldürdüğünü itiraf ettiğine dair asılsız iddiayı içeren haber metni

 

Konuya dair paylaşılan haber metni şöyleydi:

“80 yaşındaki İngiliz bir adam, “MI5 daha az dış denetime sahip” dediği bir dönemde, Haziran 1973 ile Aralık 1999 tarihleri arasında MI5 için cinayetle gerçekleştirdiğini isöyledi. İddia ettiği üzere, Hopkins, İngiltere çapında siyasi suikastlar gerçekleştidi. Kurbanların çoğu politikacılar, aktivistler, gazeteciler ve sendika liderleriydi.
Hopkins, kurbanlarının Prenses Diana gibi seçkin kişiler olduğunu da söyledi. İngiliz ajan Diana’nın tek kadın kurbanı olduğunu aynı zamanda kraliyet ailesinde öldürdüğü tek kişi olduğunu da itiraf etti.
Prenses Diana’ya suikast için çok “kararsız”  kaldığını, “Diana hayatının baharında ölmeyi hak etmeyen güzel, kibar bir kadındı”. Dedi. Ancak Hopkins’e göre, güzel prenses İngiltere tahtını riske atıyordu: “Kraliyetin çok fazla sırlarını biliyordu. Çok kin tutmuştu ve her şeyi halka anlatacaktı. Patronum onun ölmek zorunda olduğunu söyledi, doğrudan Prens Philip’den emir aldı ve bir kaza gibi göstermek zorundaydık. Daha önce bir kadını öldürmedim, ama emirlere uydum. Kraliçe ve ülkem için yaptım” dedi.”

 

John Hopkins’in Prenses Diana’ya yönelik suikast itirafına dair asılsız iddia sosyal medyada da paylaşılmıştı.

 

Mine G. Kırıkkanat'ın MI5 ajanı John Hopkins'in Prenses Diana'yı öldürdüğünü itiraf ettiği iddiasını içeren tweeti
Mine G. Kırıkkanat’ın MI5 ajanı John Hopkins’in Prenses Diana’yı öldürdüğünü itiraf ettiği iddiasını içeren tweeti

 

Ancak, John Hopkins’in Prenses Diana suikasti hakkında böyle bir itirafı yok.

Bu asılsız iddia YourNewsWire adlı internet sitesinin “Emekli MI5 Ajanı Ölüm Yatağında İtiraf Etti: ‘Prenses Diana’yı Ben Öldürdüm'” (“Retired MI5 Agent Confesses On Deathbed: ‘I Killed Princess Diana“) başlıklı metnine dayanıyor. YourNewsWire, dünyanın en ünlü ve popüler yalan haber yayıncısı olarak tanımlanmaktadır. Gelen tepkilerin ardından YourNewsWire, John Hopkins’in sözüm ona itiraflarını aktaran bahse konu yazısını yayından kaldırmıştı.

Dahası, hikayeye eşlik eden görüntü, ölüm yatağında suikast itirafında bulunan John Hopkins adlı bir MI5 ajanına değil, 87 yaşındaki Avustralyalı savaş gazisi Kevin Park‘a ait. Kevin Park, Avustralya’da 2010 yılında kaldığı hastanede hemşirelerin çağrısına yanıt vermemesinin ardından telefonu aracılığıyla yardım çağrısında bulunması gazetelerde haberleştirilmişti.

 

Bahse konu haberde kullanılan fotoğraf John Hopkins adlı şahsa değil, 87 yaşındaki Avustralyalı savaş gazisi Kevin Park'a ait
Bahse konu haberde kullanılan fotoğraf John Hopkins adlı şahsa değil, 87 yaşındaki Avustralyalı savaş gazisi Kevin Park’a ait

 

Snopes ve 20 Minutes adlı doğrulama siteleri gibi birçok kaynak John Hopkins’in Diana’yı öldürdüğüne yönelik sözüm ona itiraflarının asılsız olduğunu ortaya koymuştu.

Takvim Gazetesi ise bu asılsız iddiayı bir adım öteye taşıyarak Prens William’ın annesi Lady Diana’yı öldürdüğünü açıklayan ajan John Hopkins hakkında İngiliz gizli servisine hesap sorduğu iddiasını haberleştirmişti.

 

Takvim Gazetesinin 1 Temmuz 2017 tarihli "Diana Kuşatması" başlıklı haberinde, John Hopkins'in Prenses Diana'yı öldürdüğüne dair asılsız iddiasının üzerine Prens William'ın MI5'e hesap sorduğunu ortaya attığı haberi
Takvim Gazetesinin 1 Temmuz 2017 tarihli “Diana Kuşatması” başlıklı haberinde, John Hopkins’in Prenses Diana’yı öldürdüğüne dair asılsız iddiasının üzerine Prens William’ın MI5’e hesap sorduğunu ortaya attığı haberi

 

İngiliz Ajan John Hopkins’in Prenses Diana’yı Öldürdüğünü İtiraf Ettiğine Yönelik Uydurma Habere Kanan Yazarlar

Yukarıda aktarıldığı üzere Cumhuriyet Gazetesi eski köşe yazarı Mine G. Kırıkkanat, 31 Ocak 2020 tarihli tweetinde “biliyorduk, itirafı doğruladı” notuyla bahsi geçen asılsız iddiayı paylaşmıştı.

 

prenses diana suikastı

Yorumunuzu yazınız...