Yapay Tohumlama Sonucunda Oluşan Bulutun Gökten Yere İndiği Anın Görüntülendiği Ana Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Videoda Aslında Endüstriyel Köpük Görülüyor

 

 

Dragon Ball adlı çizgi/animasyon/manga film serisindeki kinto-un adlı buluta benzetilen gökten yere doğru süzülerek inen bir cismin görüntülendiği video, yapay tohumlamanın ardından yere inen buluta ait olduğu iddiasıyla paylaşılmış.

 

Küçük bir buluta benzeyen beyaz renkli yumuşak dokulu cismin gökyüzünden yavaş yavaş alçalarak yere indiği görülen bahse konu video şöyle:

 


 

 

Görüntüyü “gökten düşen bulut” vurgusuyla sunan paylaşım örneği şu şekilde:

 

Mavi Türk (@Maviturkk): “Çin’de tıpkı Arabistan gibi yoğun bulutlama yapıyor. Görüntüler Çin’den. Adamlar o kadar yoğun yapay bulutlama yapıyor ki görüntüde ki gibi yoğunluktan yere iniyor.”

yapay-bulutlama-iddiasi

“Gökyüzünden yere süzülen buluta” ait sanılan video Çin Halk Cumhuriyeti’nde değil, Endonezya’nın Orta Kalimantan Eyaletindeki Murung Raya Kab bölgesinde kaydedilmiş.

 

Görüntü, Endonezya’da “gökten düşen bulut fenomeni” vurgusuyla sosyal medyada viral şekilde paylaşılmış.

 


Görüntüdeki nesne bir bulut değil.

Yoğunlaşarak yere inen sis veya su buharı olduğu sanılan beyaz topağın rüzgarla taşınan endüstriyel atıklardan kaynaklanan bir köpük olduğu anlaşılıyor.

Video görülen Adaro Energy adlı Endonezya merkezli firma çalışanlarının maden sahasında kaydettiği farklı fotoğraflarda, bulut sanılan beyaz cismin bir tür köpük topağı olduğu görülebiliyor.

 

bulut-sanilan-kopuk

 

Endonezya basınına açıklama yapan Ulusal Araştırma ve Yenilik Ajansı’nda görevli Araştırma ve Astrofizik Profesörü Thomas Djamaluddin ve Pekanbaru Meteoroloji, Klimatoloji ve Jeofizik Kurumu görevlisi Ahmad Agus Widodo, videodaki beyaz cismin düşen bulut olmadığını belirtmiş.

 

Bulut tohumlama faaliyetini geçmişte ele almıştık.

 

Dubai’de Yürütülen Bulut Tohumlama Faaliyetinin Yoğun Yağışa ve Sele Yol Açtığı İddiası

 

 

Yorumunuzu yazınız...