Bir bebeğin kürtajcının kıskaçlarına karşı direnmek için verdiği mücadeleyi yansıtan ultrason görüntüsü sanılan video Unplanned adlı film için bilgisayar ortamında hazırlanmış
Sosyal medyada anne karnında bir fetüsün kürtaj esnasında hayatı için adeta savaşıyor gibi görüldüğü video, gerçek bir bebek aldırma işlemine ait olduğu iddiasıyla paylaşılmış.
“B-ultrason ile indüklenmiş kürtajın tüm süreci” (“The whole process of induced abortion with B-ultrasound“) notunu içeren bahsi geçen görüntü şu şekilde:
Bahsi geçen görüntü: pic.twitter.com/wiCOf3ggzg
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) November 16, 2024
Görüntüyü “kürtaj işlemi esnasında direnen bebeğin mücadelesini” yansıttığı iddiasıyla sunan paylaşım örneği:
Serdar (@serdaremsc): “dikkat +18 Bir bebeğin kürtajcının kıskaçlarına karşı direnmek için verdiği acı dolu mücadeleyi gösteren ultrason görüntüsü. keyif için aldırılan bebekler,aslında öldürülen bebeklerdir, göz görmeyince gönül katlanır demeyin,gerçekler acıdır ve kürtaj bebek cinayetidir.”
Söz konusu görüntü gerçek bir kürtaja ait değil, 2019 yılında vizyona giren, Unplanned adlı kürtaj karşıtı filmden bir sahne.
Filmde, kürtaj esnasında fetüsün doktorun tıbbî aletinden uzaklaşmaya çalışır gibi göründüğü, kürtaj yaptıran kadın ağlarken operatörün espri yaptığı ve sonrasında fetüsün çekilmesiyle rahmin boşaldığı görülen kesit şu şekilde:
Yıllarca kadınlara üreme ve kürtaj konusunda danışmanlık yaptıktan sonra tanık olduğu bir andan dolayı doğum planlama şirketindeki görevinden ayrılan ve doğmamış çocukları koruma hareketine katılıp bir aktivist olmaya karar veren Abby Johnson’ın hayat hikâyesini konu edinen filmdeki dikkat çeken kürtaj sahnesi bilgisayar ortamında oluşturulmuş.
Benzer kürtaj operasyonları gerçekleştiren uzmanlar, videonun gerçekçi görünmediğini, görüntüdeki kürtaj olunan gebelik aşamasında fetüslerin kasıtlı hareketler yapmadığı belirtti.
Kürtaj karşıtı bir film olan Unplanned, kürtaj tasvirinin doğruluğu konusunda doktorlar tarafından sert bir şekilde eleştirildi ve birçok yorumcu tarafından siyasî propaganda olarak nitelendi.
Her ne kadar bir film sahnesi için bilgisayar ortamında hazırlanmış olsa da bahsi geçen görüntünün -fetüsün kaçınma hareketi dışında- kürtaj işleminin nasıl gerçekleştiğini yansıttığı söylenebilir.
Hamilelik Süresine Göre Kürtaj Yöntemleri:a) İlaçla Kürtaj (Medikal Kürtaj): Genellikle hamileliğin erken dönemlerinde (6-9 hafta) uygulanır. Doktorun önerdiği ilaçlar kullanılarak rahimdeki gebelik dokusu düşürülür. Süreç şunları içerir: 1. Mifepriston: İlk olarak alınan ilaç, gebeliği destekleyen hormon olan progesteronu engeller. 2. Misoprostol: 24-48 saat sonra alınır ve rahimde kasılmalar oluşturarak gebelik dokusunu dışarı atar. İşlem genellikle birkaç gün içinde tamamlanır ve doktor kontrolü gerektirir. b) Cerrahi Kürtaj: – Hamileliğin daha ileri aşamalarında (10-12 hafta ve sonrası) uygulanabilir. – Klinik veya hastane ortamında uzman bir doktor tarafından yapılır. Cerrahi yöntemler şunları içerir: 1. Vakum Aspirasyonu (En sık kullanılan yöntem): – Lokal veya genel anestezi altında yapılır. – İnce bir tüp ile rahim içindeki gebelik dokusu emilir. 2. Dilatasyon ve Kürtaj (D&C): – Rahim ağzı genişletilir ve özel aletlerle gebelik dokusu çıkarılır. |