Dağ Olmayan Yere Yapılan Tüneli Yansıttığı İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraf Sivas’ın Kangal ile Ulaş İlçeleri Arasına İnşa Edilen Yağdonduran Tüneli’nin Kar ve Tipiye Karşı Koruma Amaçlı Uzatılan Kısmı
Sosyal medya platformlarında yolsuzluk vurgusuyla dağ olmayan yere tünel yapıldığı iddiasıyla bazı görsellerin paylaşıldığına daha önce şahit olmuştuk.
Dağ olmayan yere yapıldığı sanılan tünelin, Sabiha Gökçen Havalimanı – Pendik Bağlantı Yolu’nun yer altına alınması ve üzerinden ikinci pistin geçirilmesi için inşa edildiğine daha önce değinmiştik.
Son günlerde bu tünele benzer şekilde bir iddianın daha dolaşıma sokulduğu (hakikatin aktarılmasının ardından ilgili paylaşımların silindiği) görüldü.
Sivas’ta yapımı devam eden tünelin dağ olmayan düz zemine yapıldığı iddiası şöyle ileri sürülmüş:
İsmail Arı (@ismailari_): “Sivas’ta yapımı devam eden tünel. Kimse bu iş biraz garip demedi mi?”
ATAKIZ (@ATAISIK_): “Sivas’ta yapımı devam eden tünel… Dağı sonradan mı üzerine monte edecekler?”
Zaytung taklidi Zorting adlı parodi içerik paylaşan profilin “Ulaştırma Bakanlığı, Sivas’ta yeni inşa edilen tünel için Dağ Yapımı ihalesine çıkılacağını duyurdu” şeklindeki hiciv temalı tweetinin ardından bu iddia yaygınlık kazanmış.
Ulaştırma Bakanlığı, Sivas’ta yeni inşa edilen tünel için Dağ Yapımı ihalesine çıkılacağını duyurdu pic.twitter.com/b9GxTIkNPT
— Zorting (@Zortingcom) June 3, 2023
Fotoğraf, 2016 yılında yapımına başlanan Yağdonduran Tüneli inşaatına ait.
Sivas’ın Kangal ile Ulaş ilçeleri arasındaki kışın tipi ve buzlanma nedeniyle sık sık ulaşıma kapanan 1750 rakımlı bölgesinde bulunan Yağdonduran Geçidi adını kış aylarındaki soğuğun etkisinden alıyor.
İç Anadolu’yu Doğu Anadolu’ya bağlayan, Sivas- Malatya yolunda kışın sürücülerin korkulu rüyası olduğu belirtilen geçit, 2 ayrı tüp şeklinde 1567 metre uzunluğunda çift tünel içeriyor.
Yeraltındaki bölümüne ilave olarak tünelin giriş kısmı kar, tipi ve rüzgâra karşı koruma amaçlı uzatılmış.
Sert kış şartlarında ulaşımın aksamaması ve yolun kapanmaması için inşa edilen kar tüneli, dağ olmayan yere tünel yapıldığı iddiasıyla aktarılmış.
2023 yılı Haziran ayı başında yapılan açıklamada inşaat çalışmalarının % 85’nin tamamlanan Yağdonduran Tüneli’nin 2023 yılı Ekim ayında açılmasının planlandığı belirtildi.
🛣️ Kangal ile Ulaş ilçeleri arasında 2 tüp şeklinde hizmet sunacak
↔️ 1567 metre uzunluğunda
✂️ Ekim ayında hizmete girecekSivas’ta inşa edilen Yağdonduran Tüneli’nde çalışmalar sürüyor https://t.co/6ziKEkEPKv pic.twitter.com/QrSH0MsyWn
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) June 3, 2023
Adını kış aylarındaki soğuktan alan Yağdonduran Geçidi, artık daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sağlayacak.
Yüzde 85 seviyesine gelinen 1567 metre uzunluğundaki Yağdonduran tüneli, Ekim ayında halkımızın hizmetinde olacak.
İlimize ve ülkemize hayırlı olsun… pic.twitter.com/qC6fOfgkoo
— Yılmaz Şimşek (@valisimsek) June 2, 2023
Yağdonduran Tüneli’nde sona doğru pic.twitter.com/ifJkulnAsI
— A Haber (@ahaber) August 11, 2020
Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk Yağdonduran Tüneli inşaatının 2018 yılında tamamlanacağını 2016 yılında şu sözlerle ileri sürmüştü:
“Sivas malumunuz olduğu gibi İç Anadolu’da geçiş noktasında bulunan bir ilimiz. Dolayısı ile aşağı yukarı Kuzey, Doğu ve Batı güzergahlarında bölünmüş yollarda komşu illere ve devamlarına bağlanmış durumda. Yalnızca Malatya- Sivas arasındaki kesimde bölünmüş yolumuz tamamlanmamıştı. Şuan da bir miktarı da yapılmış olarak üzerinden geldik. Bin 560 çarpı iki uzunluğunda çift tip tün elimiz var. 2018 yılı sonuna kadar bu güzergah Sivas bölge sınırları içerisinde kalan güzergahımızı tamamlanmış olacak. Elazığ bölge sınırları içerisinde de bir 113 KM devamı olan yol var. Onunda 2018 sonunda veya 2019’un içerisinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz”
“Burada adı üzerinde yağdonduran… Hakikaten şu an da soğuğu söylenmeye değecek kadar soğuk bir yer. Burada firmamız oldukça iyi bir gayret içerisinde çalışıyor. Biz kendilerini Kelkit vadisinden de tanıyoruz. Gerçekten güçlü bir firma. 107 KM ‘si bizim bölge sınırlarımız içerisinde yapılması gereken bir alan. Bunun 57 Km’si şuanda bulunduğumuz kesimde 50 Km’si de devamında. Ama şuanda devamına geçemeyeceğiz. İnşallah seneye 2017 yılı ortalarında tünelimizde ışık görünür. 2018 son çeyreğinde de hizmete girer umudu ile şimdiden kolay gelsin diyoruz. Böyle bölgemizde çalışan ilimizde çalışan şantiyeleri de fırsat buldukça bakıyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz”
Yağdonduran Tüneli 2018’de hizmete girecek pic.twitter.com/cnATUP0GCt
— Mehmet Habib Soluk 🇹🇷 (@mhabibsoluk) October 3, 2016
4 Yorumlar
Karla mücadele nedir bilmeyen cahiller kar tüneli nedir bilmez
Makina ekipman Akaryakıt bu gibi giderler toplamı yıllar içinde maliyeti göz önüne alındığında çok yerinde bir hizmet
Geçte olsa yapımı tamamlandığında
Yararlı olacaktır
Bazı kendini bilmezler kar kış kıyamet bilmeden boş beleş konuşmayın, hele ki kangal ulaş ilçeleri arasındaki şehirler arası yol yağ donduran mevkii benim diyen sürücü hatim indirerek inip çıkıyor keşke o tüneller biraz daha uzatılsaydı daha rahat kullanılabilirdi.
ONU DİYENLER YARIN TUNEL YAPILINCA İLK ÖNCE GEÇERLER
Muhaliflik yapıcam diye herkesin günahını almayın artık yeter adamlar belki tünelin üzerine dağ yapıcak nerden biliyorsunuz