Ne yazık ki, çocuk kaçırma ve istismarı suçlarını işleyen yahut teşebbüste bulunanlar mevcut.

Çocuk kaçırma hadiselerine dair basına ve sosyal medyaya yansıyan haberler ve iddialar da hâliyle vatandaşlarda korku ve tedirginliğe neden oluyor.

Ancak, sosyal medyada ve mesajlaşma uygulamalarında yayılan çocuk kaçırma konulu iddiaların bazıları asparagastan başka bir şey değil.

İşbu yazıda, Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamaları ile sosyal medya platformlarında “bu kadınlara dikkat bunlar çocuk kaçırıyorlar bunları herkes paylaşsın” gibi notlarla kimliği belirsiz ve çocuk kaçırma ile ilgili olduğuna dair bir emare bulunmayan kişilerin fotoğrafları kullanılarak paylaşılan halk arasında paniğe yol açan asılsız iddialara değineceğiz.

 

Urfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Uşak, Düzce gibi birçok ilde 3 kadının bulunduğu bir fotoğraf okullarda çocukları kandırarak kaçırdıkları iddiasıyla Whatsapp’ta paylaşılmıştı.

Düzce’de, fotoğraftaki kadınların çocukları kaçırarak terör örgütü PKK’ya gönderdikleri şu metinle ileri sürülmüş:

“Değerli arkadaşlarım, polis memuru olan velimiz acil bilgisiyle paylaştı. Bu üç kadına lütfen dikkat ediniz. Okul çocuklarına gofret vs. vaadiyle yaklaşıp kaçırma girişiminde bulunmuşlar. Lütfen velilerimize ve çocuklarımıza gerekli bilgilendirmeyi yapalım ki acı bir sonuçla karşılaşmayalım.”

Usakhaberajansi.com‘da konuyla ilgili yayımlanan haberde fotoğrafları paylaşılan 3 kadının 3 kadının polis ekiplerinin takibinde olduğu Uşak’a yakın bir ilde yaşayan ve çok sayıda hırsızlık olayının şüphelisi olduğu bilgisine ulaşıldığı aktarılmış. Düzce Son Haber Gazetesi tarafından yayımlanan haberde ise emniyet yetkililerinden Düzce’de herhangi bir çocuk vakası ya da bu yönde bir ihbar bulunmadığı ve iddiaların asılsız olduğu yanıtının aldığı belirtilmiş.

 

cocuk-kaciranlar-iddiasi

 

Şanlıurfa, Diyarbakır, Van ve Kırıkkale gibi illerde görüldüğü öne sürülen kadın kılığında çocukları kaçırdığı ileri sürülen şahısla ilgili yaptığı açıklamada ilgili illerin emniyet müdürlükleri iddianın doğru olmadığını belirtmişti.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kentte çocuk kaçırılması olayının yaşanmadığı, söz konusu iddiaların ise asılsız ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik girişimler olduğunu duyurmuştu.

Van Emniyet Müdürlüğü iddianın gerçeği yansıtmadığını şu ifadelerle açıklamıştı:

“Son zamanlarda sosyal medyada İlimiz ve Diyarbakır, Şanlıurfa, Kırıkkale gibi farklı illerimizde çocuk kaçırma haberlerine/paylaşımlarına yönelik iddialarla ilgili olarak; İl Emniyet Müdürlüğümüze ve adı geçen İllerimizdeki Emniyet Müdürlüklerimize yapılan herhangi bir şikayet ya da mağduriyet başvurusu bulunmamaktadır.

 

Provokasyon amacı güdülerek, ilimizin güvenliğini ve huzurunu hedef alan, olumsuz algı oluşturmaya yönelik sosyal medya üzerinden yapılan bu tür art niyetli ‘Çocuk Kaçırma’ paylaşımları gerçeği yansıtmamaktadır.”

 

 

Hatay Valiliğinin iddiayla ilgili tekzip açıklaması şöyleydi:

Son günlerde bazı sosyal medya hesaplarında yayılan, İlimiz sınırları içerisinde çarşaflı kişiler tarafından çocuklarımızın kaçırıldığına dair paylaşımlara istinaden Valiliğimizce tahkikat başlatılmış olup fakat yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığı, ilgili kolluk birimlerimize bu yönde herhangi bir ihbar gelmediği tespit edilmiştir.

Ayrıca benzer paylaşımların farklı illerde de yapıldığı gözlenmiş olup bu tip paylaşımları yapan kişi ya da kişilerin tespitine yönelik çalışmalara devam edilmektedir.

Bizlerin en değerli varlığı çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın huzuru, güvenliği için ilgili birimlerimiz zaman mefhumu gözetmeksizin gayretle görevlerini ifa etmektedirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

kadin-kiliginda-erkek-cocuk-kaciran-iddiasi

 

Iğdır Emniyeti de 2022 yılı Mayıs ayında sosyal medyada yer alan ‘çocuk kaçırma’ iddialarının asılsız olduğunu belirterek vatandaşları provokatif paylaşımlara karşı uyardığı açıklamada şu ifadelere yer vermiş:

“Sosyal mecralarda ilimizde ‘çocuk kaçırma’ iddiaları içeren bir takım paylaşımlar yapılmaktadır. Söz konusu iddiaların yer aldığı manipülatif paylaşımlar daha önce de başka illerimizde de aynı görüntüler kullanılmak suretiyle yapılmış olup, paylaşım yapan şahıslara adli işlem başlatılmıştır. İlimizde de bu tür provokatif paylaşım yapan şahıslarla ilgili gerekli işlemler yapılacak olup; bu tür asılsız paylaşımlara itibar etmeyin”

 

asilsiz-cocuk-kacirma-paylasimi

 

2019 yılı Mart ayında Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde çocukları kaçıran bir kadının yakalandığı ve öğretmenlerin ailelere dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunduğu iddiasıyla Whatsapp’ta fotoğrafları paylaşılan kadının aslında konuyla bir ilgisinin bulunmadığı ve çocuk kaçırma olayının yaşanmadığı anlaşılmıştı. Aynı fotoğrafın kullanıldığı ve çocuk kaçırma hadisesinin Mardin’de yaşandığına dair aktarımın da doğru olmadığı basına yansımıştı.

 

okuldan-cocuk-kaciriyormus

 

Adana’da ‘kara çarşaflı kadınların çocuk kaçırdığı’ yönünde sosyal medyada yer alan görüntüler üzerine 150 kişilik bir grubun iddianın iftira olduğunu ileri sürerek evini bastıkları paylaşım yapan ismi açıklanmayan kadına çektirdikleri özür videosunda “3 çarşaflı bayan geçti buradan, biz de fotoğrafını çektik. Biz yanlış anladık, onlardan özür diliyoruz” beyanının yer aldığı duyulmuştu.

 

carsafli-cocuk-kaciran-iddiasi

 

Edirne İl Emniyet Müdürlüğü, 2022 yılı Mayıs ayında sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına yansıyan araçla çocuk kaçırdığı iddia edilen aracın kente giriş-çıkış yapmadığının anlaşıldığını bildirdiği ve kentin huzurunu ve güvenliğini hedef alan paylaşımların gerçeği yansıtmadığı belirttiği açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Keşan ilçemizdeki bazı vatandaşların Sosyal medya hesaplarından yapılan “Kent meydanında çarşaflı kadın kılığındaki organ mafyası 11 yaşındaki bir kız çocuğunu paten sürerken kaçırmaya çalıştılar ama yere düştüğü için kızı kaçıramamışlar. Kızın söylediklerine göre beyaz araba içinde ağzı yüzü kan içinde baygın halde 3 kız çocuğu daha varmış lütfen dikkat edelim” paylaşımların asılsız olduğu, bu amaçla Keşan ilçemizde bulunduğu belirtilen 34 JN. 6. plakalı aracın ilimize giriş çıkış yapmadığı anlaşılmıştır.
Provokasyon amacı güdülerek, ilimizin güvenliğini ve huzurunu hedef alan, olumsuz algı oluşturmaya yönelik sosyal medya hesapları üzerinden yapılan bu tür art niyetli “çocuk kaçırma” paylaşımları gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur”

 

Edirne, Çorum ve Bursa’dan sonra Uşak’ta farklı sosyal medya hesaplarından yapılan ‘Kent meydanında çarşaflı kadın kılığındaki organ mafyası 11 yaşındaki bir kız çocuğunu paten sürerken kaçırmaya çalıştı ama yere düştüğü için kızı kaçıramamış. Kızın söylediklerine göre beyaz araba içinde ağzı yüzü kan içinde baygın halde 3 kız çocuğu daha varmış lütfen dikkat edelim’ paylaşımının asılsız olduğu belirtilmişti.

 

carsafli-kadin-kiliginda-organ-mayfasi

 

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sabah saatlerinden beri “çocuk kaçırdığı” iddiasıyla paylaşılan minibüsün bir esnafa ait olduğu öğrenilmişti. Araç sahibi önce İlçe Jandarma Komutanlığına daha sonra da İlçe Emniyet Müdürlüğüne giderek aracının plakasını ve kendisine atılan iftira nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.

 

cocuk-kaciran-arac-iddiasi

 

Adana’da pamuktan olan ürünleri vatandaşlardan parasıyla alıp çırçır fabrikalarına satan işçiler, sosyal medyada çocuk kaçırma ve organ mafyası olmakla suçlanınca isyan etmişti.

 

cocuk-kaciran-arac-iddiasi

 

 

Yorumunuzu yazınız...