Arabanın kapı kilidinin pil, telefon kablosu, mıknatıs, şarj cihazı gibi aletlerle mümkün olduğu iddiası doğru değil. Kadraj dışında duran başka bir kişi otomobil anahtarının açma düğmesine basarak kilidi açtığı, benzer görüntülerin trolleme amacıyla hazırlandığı anlaşılıyor.
Bir kişinin otomobilin kapısının kilidini pil ve kablo ile açtığı iddiasıyla paylaşılan video sosyal medyada kimilerince gerçek sanılırken kimilerince de “satılık köprü” sarkazmıyla karşılandı.
Bazı vatandaşların “hırsıza yol gösterme” olarak nitelediği kurgu görüntü şu şekilde:
Otomobillerin kapısının pil ve şarj kablosu ile açılması mümkün değil.
Videonun trolleme amacıyla hazırlandığı ve kadrajın dışındaki bir kişinin doğru anda kapıyı oto anahtarıyla açtığı anlaşılıyor.
Aynı denemeyi yapıp paylaşanlar da mevcut.https://t.co/AccaxFDIE4 pic.twitter.com/ioOiIb4hqU
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) October 4, 2024
Haber Meydanı (@habermeydani_), Araba Sevdası (@arabasevdamiz), Serkan Tanyildizi (@srkntnyldz), Metropol Haber (@metropolmedya_) gibi “olağan şüpheli” sosyal medya profilleri görüntüyü aynı cümleyle “Basit ve etkili araba kapısı açma yöntemi!” ifadesiyle paylaştı.
Basit ve etkili araba kapısı açma yöntemi!
pic.twitter.com/Y6a5luNN4F— Haber Meydanı (@habermeydani_) March 7, 2025
Basit ve etkili araba kapısı açma yöntemi: pic.twitter.com/WeSaKor3x7
— Metropol Haber (@metropolmedya_) January 2, 2025
Arabanın kapı kilidi pil, telefon kablosu, mıknatıs, şarj cihazı gibi aletlerle açmak mümkün değil.
Videonun trolleme amacıyla hazırlandığı ve kadrajın dışındaki bir kişinin doğru anda kapıyı oto anahtarıyla açtığı anlaşılıyor.
“Araba kilidi açma yöntemi” olarak sunulan görüntünün mizah amacıyla çekildiğini ileri süren sosyal medya kullanıcılarına da şahit olduk.
Seth (@sethblessus): “Bu videoyu @komikdeqilimm kardeşimle birlikte espri olsun diye çektik. Ben uğraşıyormuş gibi yaparken arkadaşım da anahtarla kapıyı açtı. Lütfen kaynak göstermeden paylaşmayın.”
Ancak yapılan tarama bahsi geçen kurgu görüntünün aylar önce yurt dışından farklı profiller üzerinden yayıldığını gösteriyor.
New DIY Tip for today pic.twitter.com/LfYVbQzYmo
— Nature Is Amazing ️ (@insultsrare) October 4, 2024
Car hack pic.twitter.com/fNM3Uc9wb1
— CLEAN CAR CLUB (@TheCleanCarClub) January 26, 2025
Benzer kurgu içerikler geçmişte farklı sanal mecralarda “Arabanızın kilidini pil, telefon kablosu ve şarj cihazıyla nasıl açarsınız” (“How to unlock your car with a battery and a phone cord charger”) gibi başlıklarla paylaşılmıştı.
Farklı ülkelerden içerik üreticileri ise benzer yöntemleri otomobiller üzerinde bizzat deneyerek kurgu olduklarını ispat etmişti.
@pongamoslo_a_prueba Truco para abrir un coche ¿funciona? #lifehacks #lifehack #carro ♬ sonido original – Pongámoslo a Prueba
@donniesakmad USB cable charger➕Battery➕Magnet ➖ Car handle door open❓ REAL OR FAKE ❓#viral #shorts #lifehack #donniesakmad21 ♬ original sound – Donnie Sakmad 21
Aynı şekilde, “su veya elektrik sayaçlarına bir cihaz yaklaştırarak, sayacın normalden 10 kat daha yavaş ilerlemesinin sağlandığı” iddiasıyla paylaşılan görüntüler de kurgu.
Çin menşeli Gaoli marka doğalgaz sayacına araba anahtarı olduğu düşünülen bir cismin yaklaştırıldığı görülen videolar bir TikTok hesabının kurgusu.
Mekanik sayaçların mıknatıs, otomobil anahtarı, USB araç şarj soketi gibi cihazlarla yavaşlatıldığına dair videolar bir TikTok hesabının kurgusu.https://t.co/tlB9e9pv7X pic.twitter.com/34rcBko2bZ
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 8, 2025
Bahsi geçen profilin, mıknatıs, otomobil anahtarı, USB araç şarj soketi gibi cihazlarla mekanik sayaçların yavaşlatıldığına dair birçok kurgu içerik paylaştığı görülüyor.
@odehabuhassan #إجابة عن @user7497261487081 #viral #foryou #viralvideo ♬ Warrior – Shuka4Beats