Paylaşılan Fotoğrafın Yitirdiği Annesinin Figürünü Çizip Uyuyan Yetime Ait Olduğu İddiası Doğru Değil
Bugün anneler günü… Tüm annelerin anneler günü kutlu olsun… Vefat eden annelerin de mekânı cennet olsun…
Günün anlam ve önemine binaen, anneler gününde sıklıkla paylaşılan bir yanlışa değineceğiz. Konumuz: annesi hayatta olmayan çocukların anne özlemini yansıttığı iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan görseller.
Annesi Irak’ta, Suriye’de ya da Filistin’de katledildikten sonra yetimhaneye bırakılan çocuğun çizdiği anne figürüne sığındığı iddiasıyla aşağıdaki görselin paylaşıldığına şahit oluyoruz.
Bu iddiayı içeren örnek paylaşımlar şöyle sunulabilir:
“Iraklı, yetimhane de kalan bir çocuk annesinin ölümünden sonra her gece çizdiği bu anne figürüne sarılarak uyumuştur..”
“Irakta annesi katledildikten sonra bir yetimhaneye bırakılan çocuk ve çizdiği anne figürü.”
Sanılanın aksine fotoğrafın Irak’la ya da Filistin’le bir ilgisi bulunmuyor. Her ne kadar gerçeği yansıtan karelerin gerçek hayatta yaşanmış olma ihtimali bulunsa da, görüntü gerçek hayattan değil, Arapça yayın yapan bir kanalda yayınlanan kayıttan alıntı.
Youtube’de Middle East Broadcasting Center (MBC Group) logosunu taşıyan bir kayıtta yetim çocukların sahiplenmesine yönelik mesaj içeren bahse konu kamu duyurusundan ilgili ana rastlanabiliyor.
Videoda işitilen Arapça ifadeler Türkçemize şu şekilde çevrilebilir:
“Bu çocuk annesini kaybetti ve şimdi onun sevgisine olan ihtiyacını size iletmeye çalışıyor, peki o ne yaptı? Çizdiği annesinin resmine yanağını koydu ve annen hala yaşıyor, bu yüzden ona şefkatini verdin mi?”
Videonun arka planını taramayı sürdürdüğümüzde karşımıza 2008 yılında Youtube’e “Cidde’deki El Bir Derneği’nin (albirjeddah) kendisini annesiyle hayal eden bir yetime sunduğu bir televizyon reklamı” olduğu notuyla yüklenen video çıkıyor.
Albirjeddah’ın benzer içerikli tanıtım videolarını sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı görülüyor:
Gerçek hayattan bir örneği yansıttığı sanılan benzer başka örnekler de mevcut.
“Annesini savaşta kaybeden Ortadoğu’lu bir çocuğun yetimhanede zemine çizdiği resim ve kucağına uzanışı..” notuyla paylaşılan fotoğraf şu şekilde:
Bu iddiayı aktaran örnek paylaşımlar:
“Yetimhane zeminine çizdiği resimde, terliğini çıkarıp annesinin koynuna girmiş Filistinli bir çocuk… Yetimlik böyle bir şey…”
“Bir çocuk için en büyük acı ANNESİZ kalmak.
Filistinli çocuğun Çizdiği ANNE resminin Kucağına sığınması. :'(
Annelerimizin ve Vatanımızın kıymetini bilelim…”
Ancak sanılanın aksine fotoğraftaki çocuk öksüz ya da Filistinli değil, annesini de hayatını herhangi bir saldırıda kaybetmemiş.
Fotoğraf, İranlı fotoğrafçı Bahareh Bisheh tarafından çekilip 2012 yılında Flickr hesabına yüklenmiş. Fotoğrafta görülen küçük kız da kuzeni.
Bisheh, küçük kuzeninin asfaltta uyuya kaldığı anda fotoğrafı kaydettiğini, fotoğrafın yetimhanede annesini çizen çocuk ya da annesini kaybeden küçük çocuğun trajik hikâyesi gibi bir arka planının olmadığını açıklamıştı.
Bahareh Bisheh’in fotoğrafla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
“This little girl is my cousin and she actually fell asleep on the asphalt just outside my house. She must have played for some time and just lied to rest and fell asleep. im used a chair to stand on in order to take this shot. There is no orphanage involved and no tragic story behind this. i took this opportunity to be creative.”
“Bu küçük kız, benim kuzenim ve aslında evimin hemen dışındaki asfaltta uyuyakaldı. Bir süredir oynamış ve dinlenmek için yalan söylemiş ve uykuya dalmış olmalı. Bu çekimi yapmak için bir sandalye kullandım. Hiçbir yetimhane ve bunun arkasında trajik bir hikaye yok. Bu fırsatı yaratıcı olmak için değerlendirdim. “
Bahareh Bisheh’in Flickr hesabında yer alan benzer fotoğraflar şöyle:
Snopes da bahse konu fotoğrafın arka planına değinmişti.