Koç Topluluğu Şirketi Otokar’ın 500 Milyon Dolar Ödeme Almasına Rağmen Altay Tankını Üretemediği İddiası Asılsız
İsmini Kurtuluş Savaşı Komutanı Fahrettin Altay’dan alan, Türkiye’nin milli ana muharebe tankı Altay’ın üretim sürecine dair son günlerde sosyal medyada dolaşıma sokulan bir hatalı bilgiye değineceğiz.
Yeni Şafak muhabiri Taha Hüseyin Karagöz, Otokar’ın Altay tankını ödeme almasına rağmen üretemediğini şöyle ileri sürmüş:
Altay Tankı’nın ‘geliştirme’ projesi kapsamında Koç Holding’in şirketi Otokar’a 500 milyon Dolar ödendi Nakit Karşılığında ne çıktı? 2010 yılından 2015’e kadar ‘çıktı çıkacak’ diyen Otokar 2016’ya gelmeden ‘yapamıyoruz’ dedi Yani sıfır 500m $’ı soran bir muhalif bulamazsınız
Akabinde şöyle düzeltme geçmiş:
“Yetkililer ve savunma sanayi uzmanı dostlarımın verdiği bilgiler dahilinde düzeltme yapıyorum: Otokar’ın aldığı 500m $ prototip ortaya çıkarmak üzere verilmiş ve bu gerçekleşmiş Lütfen Katarlılara sınavsız tıp yalanını diline dolayanlar ‘doğruculuk’ oynamasın çok rica edeceğim”
Ve eklemiş:
“Ürün ortaya çıkana kadar değişen paradigmalar hayati değişiklikleri zorunlu kıldığından seri üretime geçişte maalesef sıfırdan başlanılmak zorunda kalınıyor Dolayısıyla evet ortada bir prototip var ancak ne işe yarıyor. Onun da kararını siz verin”
Otokar’ı hedef alan paylaşım, sonradan düzeltildiği üzere, gerçeği yansıtmıyor. Otokar, “Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi” (Altay Projesi) kapsamında prototip üretim görevini sözleşme gereklilikleri çerçevesinde yerine getirmişti.
Altay tankının prototipinin üretimine dair proje, Otokar ana yükleniciliğinde yürütülmüştü.
Otokar ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasında “Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi” (Altay Projesi) kapsamında Dönem I Türk Ana Muharebe Tankı Tasarım ve Prototip Üretimi Ana Sözleşmesi 29 Temmuz 2008 tarihinde imzalanmıştı.
Otokar’a verilen sözleşme, ana muharebe tankı Altay’ın seri üretimi değil “geliştirilmesi” odaklıydı.
Altay tankının 1/1 oranlı modeli 2011 yılı Mayıs ayında IDEF 2011 fuarında kamuoyuna sunulmuştu.
Altay’ın ilk prototipleri, 15 Kasım 2012 günü Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında düzenlenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle tanıtılmıştı.
2013 yılında ise projenin konsept tasarımı ve detay tasarım aşamaları tamamlanmış ve üçüncü aşama olan “Prototip İmalatı ve Kalifikasyon” aşamasına geçilmişti.
Otokar, sözleşme gereği 5 adet prototip tank üretip teslim etmişti.
Sözleşme gereği üretilen PV1, PV2, MTR ve FTR prototipleri, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın gerçekleştirdiği (hareket, atış ve sistem kalifikasyon gibi) kabul testlerini başarıyla tamamlayarak teslim alınmıştı.
Yaklaşık 500 milyon dolarla hayata geçirilen Altay Projesi kapsamında 2015 yılında seri üretime geçilmesi planlanmıştı.
Her ne kadar prototip üretimini yapsa da, Altay tankının seri üretim görevi (Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı doğrultusunda) Otokar’a tevdi edilmemişti.
Otokar, “Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi” kapsamında Altay tankının seri üretimine ilişkin ilk ve (BAFO (Best And Final Offer/En İyi ve En Son Teklif) olarak adlandırılan) nihai teklifini Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na 2017 ve 2018 yıllarında sunmuştu.
Ancak, 250 adet ana muharebe tankı seri üretimi ve bunların Entegre Lojistik Destek faaliyetlerine ilişkin Altay Projesi Dönem II Seri Üretim Projesi Otokar’a değil BMC-Katar ortaklığına verilmişti.
Altay Tankı Seri Üretim Sözleşmesi; 9 Kasım 2018 tarihinde, Savunma Sanayii Başkanlığı’nda düzenlenen tören ile imzalanmıştı.
2018 yılında Altay’ın üretim ihalesini kazanan BMC henüz üretime geçemedi.
Otokar, geliştirdiği Altay prototipini farklı fuarlarda sergilemişti.
Sosyal medya hesaplarında paylaşılan tank prototip görüntüleri şöyleydi:
Otokar, zırhlı araçları ve ana muharebe tankı ALTAY ile #Efes2016 tatbikatında. pic.twitter.com/QBSF9v6FiD
— Otokar (@OtokarAS) May 30, 2016
Altay’ın 2016 testlerinden bir görüntü… pic.twitter.com/1cVpvmR7OJ
— Otokar (@OtokarAS) November 20, 2016
Şereflikoçhisar’daki hareket ve atış testleri devam eden, fuar için İstanbul’a getirilen milli ana muharebe tankı ALTAY #OtokarHighTechPort pic.twitter.com/ivCY8v5shd
— Otokar (@OtokarAS) November 11, 2016
Milli gurumuz Altay Tankı’nın son prototipi #IDEF2015 pic.twitter.com/gmnsdrT7nx
— Otokar (@OtokarAS) May 6, 2015
Savunma sanayii uzmanı Arda Mevlütoğlu, bahsi geçen paylaşımdaki maddi hataları şöyle düzeltmişti:
Altay projesinde Dönem 1 (tasarım ve prototip imalatı) için OTOKAR ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı SSİK tarafından 30.03.2007 tarihinde alındı; SSM ile OTOKAR arasında $494 milyon tutarında sözleşme 29.07.2008 tarihinde imzalandı ($200 milyonu G. Koreli ROTEM’in payı).
2016’da biten geliştirme süreci sonunda, sözleşme hükümleri gereki OTOKAR, seri üretim için teklifini 18.01.2016 tarihinde sundu. En iyi ve son teklif (BAFO) istendi, o da 29.08.2016 tarihinde sunuldu. Uygun görülmeyip 2017 Temmuz’unda BMC, FNSS ve OTOKAR teklife davet edildi.
Adaylar en iyi ve son tekliflerini 09.02.2018 tarihinde sundular. SSİK tarafından 29.03.2018 tarihinde BMC ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı alındı. SSB ile BMC arasında Dönem II (seri üretim) sözleşmesi 09.11.2018 tarihinde imzalandı.
Dönem 1 sözleşmesinin hükümleri gereği tüm teknik veri paketi ve üretilen prototiplerin mülkiyeti SSM’ye (sonradan SSB) ait idi. Bunlar, Dönem II (seri üretim) sözleşmesinin imzalandığı BMC’ye devredildi.
Osman Aydoğan ise Otokar’ın yerli tank üretim projesi teslimatına ve seri üretimin BMC’ye ihale edilmesine şöyle değinmiş:
“OTOKAR, ‘’yerli tank üretim altyapısını oluşturmak’’ projesi çerçevesinde sözleşmesi gereği; hem yerli tank üretim altyapısını oluşturacak hem de dört adet prototip Altay Tankı üretecektir. OTOKAR 6.5 yıl süren bir çalışma sonunda 2014 yılında sözleşme gereği bu şekilde yerli tank üretim altyapısını oluşturur… Ancak farklı tipte dört adet Altay Tankı yerine beş adet Altay Tankı üretir. Üretilen bu beş adet Altay Tankının hareket ve atış testleri Şereflikoçhisar Atış Bölgesinde yapılır. Prototip Altay Tankları testlerin tamamını başarı ile tamamlarlar…
…
OTOKAR oluşturduğu bu yerli tank üretim altyapısının dosyasını ‘’Teknik Bilgi Paketi’’ olarak SSM’ye teslim eder. SSM, ilk etap 250 adet Altay Tankının seri üretimi için 2015 yılında ihaleye çıkar. Yine ihaleye aynı firmalar teklif verir: OTOKAR, FNSS ve BMC. Bu firmalardan OTOKAR ve FNSS’nin paletli araç üretme yeteneği olmasına rağmen BMC’nin paletli araç üretme konusunda yetenek, bilgi, birikim, deneyim ve tecrübesi yoktur.
SSM’nin yaptığı ihale sonucunda en uygun teklifi OTOKAR verir… İhale süreci içerisinde SSM tarafından firmalardan BAFO (Best and final offer) denilen en iyi ve en son teklifleri istenir… Ancak bu safhada BMC bu sefer OTOKAR’dan daha uygun teklif verir… Sonunda SSM, Altay tankının seri üretimi için BMC ile sözleşmeyi imzalar… Tarihler Nisan 2018’i göstermektedir.
İşin doğası; yerli tank üretim altyapısını hangi firma oluşturmuşsa, yerli tank üretimi için ‘’Teknik Bilgi Paketi’’ni hangi firma hazırlamış ise seri üretimin de aynı firma tarafından yapılmasıdır… Bir başka deyişle SSM, gereksiz, riskli ve pek de uygun olmayan bir yöntemle ikinci bir ihale açarak 2015 yılından 2018 yılına üç yılı boşu boşuna harcar… “
3 Yorumlar
Altay tankı seri üretim aşamasında klasikleşen bir akape peşkeşi sonrasında hiç edilmiştir.. Olayın kısa özeti budur..yeni Şafak’ daki yazarımsı boşuna yalamalık yapmasın.
7 milyara değil de üç buçuk milyara yaptırmak mı peşkeş çekme
tank nerede
para nerede
tank nerede
para nerede