Videodaki eğlencede alkol alan sarıklı ve cübbeli erkeklerin Müslüman din görevlisi olduğu iddiası doğru değil
Sosyal medya platformlarında bir eğlencede alkol alan başı sarıklı, sakallı erkeklerin görüldüğü video, Müslümanların eğlencesi gibi sunulmaya başladı.
Görüntüye ilk rastladığımızda “Üç vakte “alkol alan imamlar” gibi iddialarla sosyal medyada paylaşılması olası video ve beyaz sarıklı, cübbeli ve sakallı erkeklerin alkol tükettiği görüntüyü Samirilere ait olduğunu belirterek yaygınlaştıran paylaşım örneğini arşivlemiş olalım.” ifadeleriyle bir paylaşım yapmıştık.
Üç vakte “alkol alan imamlar” gibi iddialarla sosyal medyada paylaşılması olası video ve beyaz sarıklı, cübbeli ve sakallı erkeklerin alkol tükettiği görüntüyü Samirilere ait olduğunu belirterek yaygınlaştıran paylaşım örneğini arşivlemiş olalım.https://t.co/puA4xyWm9k pic.twitter.com/Nf1jI7daPe
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) August 11, 2024
Görüntünün ülkemizden sosyal medya kullanıcıları arasında yaygınlaşmasına yol açan paylaşım şu şekildeydi:
Eren.. (@Uzaktan8138): “Ne görüyorsunuz? Sarık ve Cübbeli müslüman din adamları oturmuş rakı şampanya içiyorlar değil mi? Değil işte.. Bunlar Filistin’de yaşayan yahudi samiriler. Yani Çamlıca camisi çıkışında karşılaşsanız eline ayağına sarılıp dua isteyeceğiniz tipler. Bilmem anlatabildim mi!!!”
Tahmin ettiğimiz üzere bahsi geçen görüntü Müslüman imamların / hocaların bir eğlencede alkol aldığı iddiasıyla / imasıyla paylaşılmaya başladı.
Bu yöndeki aktarımlardan örnekler:
Arif Kocabıyık (@Arif_Ilave): “Bunlar ne içiyor ?”
Bunlar ne içiyor ? pic.twitter.com/v1kHKvEBbP
— Arif Kocabıyık (@Arif_Ilave) August 12, 2024
İlyas Mert (@ilyasMert_1919): “Bu hangi tarikat lan, bende girecem oraya.!! #SonDakika”
Elektra (@electra1011): “Yarasın Hacı.. Neresi burası? Altından şaraptan ırmaklar akan Adn Cennetleri mi? Mutlu bir #KutsalCumartesi diliyorum hepinize muhteremler.”
Serkan Yiğit (@SerkanYT16Bs): “Ooo afiyet olsun hocaefendi’ler devamke :)”
Görüntüdeki beyaz sarıklı ve elbiseli erkeklerin, Yahudilerle benzer inanç ve ibadetlere sahip olan, ancak ayrı bir grup olarak varlığını sürdüren dinî-etnik topluluk olan, Filistin Yahudileri ya da diğer adlarıyla Samirilerden olduğu anlaşılıyor.
6 Ağustos 2024 tarihini taşıyan ve el ele tutuşan bir kadın ve erkeğin resminin yer aldığı panoda Arapça “Rahip ve Mukraj’ın eğlencesi” (أفراح ال الكاهن وال مقرج) ifadesinin yazılı olduğu görülüyor.
Corona adlı bira markasının şişesi ve “Crown Energy Drink” yazılı kâsenin yer aldığı masanın görüldüğü görüntü 8 Ağustos 2024 günü sosyal medya platformlarında İbranice ve Arapça paylaşım yapan bir kullanıcı tarafından paylaşılmış.
@badranabubakr
♬ الصوت الأصلي – بدران.ابو.بكر.בדראן.אבו.בכר
Samiriler, AA’nın bir içeriğinde şöyle tanıtılmıştı:
“Samiriler, Kudüs’ten yaklaşık 80 kilometre uzakta, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde, bazen Ortadoğu’nun “Süslü Gelini Şam’ın Kız Kardeşi” olarak bazen de “Küçük Şam” (Dimeşk es-Suğra) olarak adlandırılan tarihi Nablus kentinde yaşıyorlar.
Kudüs yönünden Nablus’a doğru giderken solda yükselen “Kutsal Gerizim Dağı’nın” sakinleri olan Samiriler’in, İsrail’in başkenti Tel Aviv yakınlarındaki Holon bölgesinde yaşayan akrabalarıyla birlikte sayıları 800’ü buluyor.
Dünyanın en küçük dini cemaati sayılan, gizemli yapılarıyla, yaklaşık 3 bin yıllık tarihleriyle Filistin Yahudileri olan Samiriler, bölgedeki tüm siyasi çekişmelerden uzak durarak, varlıklarını sürdürmeye çalışıyor. Samiriler, Gerizim Dağı’na yönelerek dini ayinler düzenliyorlar.
Samiriler, İsrail’in kendilerine vatandaşlık vermesine rağmen, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşamayı tercih ediyor, Filistin toplumuna entegre yapılarıyla, konuştukları Arapça dilleriyle dini-kültürel varlıklarının Filistin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu söylüyor.
Samiriler, Hazreti Musa’nın vefatından sonra Hazreti Yuşa Bin Nun’un komutasındaki İsrailoğulları’nın 3 bin yıl önce Filistin topraklarını fethettiğinden bu yana Nablus’ta yaşıyor, Beyt’ul Makdis’in Kudüs’te değil, “Küçük Şam’daki” Gerizim Dağı’nın üstünde olduğuna inanıyor.”