Tüm Yeni Doğan Bebeklerin 440 Hz Yüksekliğinde ve La Notasıyla Ağladığı İddiası Doğru Değil
Dünyaya yeni gelen bebeklerin ağlamalarının 440 Hertz (hz) frekansında ve La notasında gerçekleştiği yönündeki bilimsel temeli ve gerçeklik payı bulunmayan iddianın sosyal medyada paylaşıldığı görülüyor.
Bu iddiayı aktaran sosyal medya paylaşımlarından ve forum girdilerinden örnekler şöyle sunulabilir:
Kanz Bebek Gereçleri:
“Dünyada bütün yeni doğan bebekler, 440 Hz yüksekliğinde ve “La” notasıyla ağlar! 🎵”
Armağan Pekkaya:
“Tüm ırk, dil, din, cinsiyetten, her yeni doğan bebek, 440 Hz (hertz) yüksekliğinde ve ” la ” notasıyla ağlarlar.”
“.dünyada hangi ırkta olursa olsun bütün yeni doğan bebekler 440 hz yüksekliğinde ve la notasıyla ağlar.”
Bu iddia, “Her yeni doğan bebek, ilk çığlıklarını 440 Hz frekanstaki bir sesle atar. Bu, insan bebeklerinin sesli bir doğum imzası gibidir.” söylemiyle de paylaşılmıştı.
Tüm bu aktarımların aksine, yeni doğmuş bebeklerin aynı frekansta ve notada ağladığına dair bir bulgu mevcut değil.
Normal bir bebeğin ağlaması sırasında ses tellerinin yaklaşık 400 hertz ile titrediği bilinse de, bu durum yeni doğan bebekler açısından genele matuf ve tüm koşullarda geçerli standart bir özellik değil.
Yeni doğmuş bebeklerin ağlamasında küçük de olsa farklılıkların bulunduğu, bu durumun aç ya da uykusu olduğunu gösterebileceği gibi bazı sorunların işaretçisi de olabileceği belirtilmektedir.
Yeni doğan bebekler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, bebeklerin tümünün standart biçimde frekansı 440 Hz. olan La (A4) notasında ağladığına dair bir bulgu içermiyor.
Yeni doğan bebek ağlamasına odaklanan bilimsel makalelerden bazı örnekler sunacak olursak:
- “İlk Bir Yılda Yenidoğan Ağlama Akustiği ile Görsel Dikkat Arasındaki İlişkiler” (“Associations Between Neonatal Cry Acoustics and Visual Attention During the First Year“) başlıklı bir başka çalışlmada da yeni doğan bebeklerin ağlamalarında yeknesak bir frekansın bulunmadığı belirtilmişti.
- “Mandarin ve Alman Yenidoğanların Ağlamasındaki Temel Frekans Değişimi” (“Fundamental Frequency Variation in Crying of Mandarin and German Neonates“) başlıklı makalede ağlamasında farklı dile mensup ebeveynlerin dünyaya getirdiği bebeklerin ağlamalarının frekanslarının aynı olmadığı ortaya koyulmuştu.
- “Bebek Ağlamasının Kantitatif Akustik Değerlendirmesi için Esnek Bir Analiz Aracı” (“A Flexible Analysis Tool for the Quantitative Acoustic Assessment of Infant Cry“), “Çocuğun ilk yaşlarındaki seslerinin analizi ve dil ile karşılaştırılması” (“Analysis of the sounds of the child in the first year of age and a comparison to the language“), “Yeni Doğan Ağlamanın Temel Sıklığı: Beden Büyüklüğü Önemli mi?” (“Fundamental Frequency of Neonatal Crying: Does Body Size Matter?“) ve “Ani bebek ölümü sendromu nedeniyle ölen bebeklerin yenidoğan akustik ağlama özellikleri” (“Newborn acoustic cry characteristics of infants subsequently dying of sudden infant death syndrome“) başlıklı makalelerde yeni doğan bebeklerin ağlama seslerinin frekanslarının değişiklik gösterildiği aktarılmıştı.
Evrim Ağacı da gerçeği yansıtmadığını aktardığı bu iddia için “Muhtemelen bilim-dışı spiritüalist akımlar tarafından uydurulmuş bir şehir efsanesidir” ve “Hiçbir bilimsel araştırmada tüm bebeklerin aynı frekansta ağladıkları gösterilmediği gibi, bilimsel olarak böyle bir şey imkansızdır” tespitlerinde bulunmuştu.