Simpsonların Bir Bölümünde Homer Simpsons’ın Açtığı Fal Kağıdından “Aşı Etkisini 2 Yıl İçinde Gösterecek” Notu İle “2021 2022 2023 666” Sayılarının Çıktığı İddiası Doğru Değil
Sosyal medyada yayıldığına şahit olduğumuz Simpsonların (The Simpsons) geleceğe yönelik tahminlerine ilişkin yanlış iddiaların son örneği aşı karşıtlarından geldi.
Simpsonların geleceğe yönelik başarılı tahminlerinden hareketle bir bölümde Homer Simpsons’ın açtığı şans / fal kurabiyesinden (fortune cookie) “Aşı, etkisini 2 yıl içinde gösterecek” notunun ve “2021 2022 2023 ———– 666” sayılarının çıktığı yönündeki montaj görsel paylaşılmaya başlamış.
Montaj görseli gerçek sanan paylaşımlardan (Mustafa Tanyeri ve Mehmet Gökçe’den) örnekler şöyle sunulabilir:
Bu Simpsons dizisinde gerçekten bir numara var. Bu kadar tesadüf çok fazla:
Homer, bazı restoranlarda yemek sonrası getirilen fal kukisindeki kağıdı açıyor:
“Aşı, etkisini 2 yıl içinde gösterecek” yazıyor.
2021
2022
2023
———–
666
Sayıları yukarıdan aşağı toplayınca: 666
Sanılanın aksine Simpsonlarda geçen bahse konu sahnede aşı karşıtı bir mesaj verilmiyor. Görsel dijital düzenleme içeriyor.
Paylaşılan görüntü Simpsonların 13 Mart 2005 tarihinde yayınlanan “Goo Goo Gai Pan” adlı 16. sezon 12. bölümünden (Bahsi geçen bölüm daha önce, Kim Jong-un’un vefatının, cenazesinin ve halefinin seçiminin daha önceden Simpsonlarda aktarıldığı iddiasının konusu olmuştu. Bu iddianın da asılsızlığına daha önce değinmiştik).
Videodaki “Aşı işini 2 yıl içerisinde yapacak” / “Aşı etkisini 2 yıl içinde gösterecek” (“The Vaxx will do its job within 2 years“) notunun orijinal Simpsons yayınında yer almadığı, sonradan montajlanarak eklendiği, aslında fal kurabiyesinde “Selma’nın bebeğini alacağız” (“We will take Selma’s baby“) yazdığı anlaşılıyor (ilgili sahne şu bağlantı aracılığıyla izlenebilir).
Anılan sahnede geçen replik şu şekildeydi:
Homer: Wow, the fortune cookies here really are more accurate.
(Homer reads fortune that says “We will take Selma’s baby.”)
Paylaşılan görselin montaj olduğuna daha önce Stop Fake ve Doğrula da değinmişti.