İsmailağa Cemaatinin Şeyhinin Sünnet Derisinin Öptürüldüğü Anı Yansıttığı İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraf Hz. Muhammed’in Sakal-ı Şerifinin 2012 Yılında Ramazan Ayında Ziyarete Açıldığı Konya’nın Beyşehir İlçesindeki Merkez Cuma Camisi’nde Kaydedilmiş

Yanlış İddia

 

İsmailağa Cemaati mensuplarının şeyhlerinin ya da oğullarının sünnet derisini bir camideki törende öptükleri ana ait olduğu iddiasıyla bir fotoğrafın 2017 yılından bu yana sosyal medya platformlarında paylaşıldığı görülüyor.

 

Haluk (@TotemciHalukum):

“Bir siz eksiktiniz laan. Öpün yalayın AQ..”

“İsmail Ağa Cemaatinin şeyhinin çocuğunun sünnetten sonra Çük-ü Şerifinin törenle halka öptürülme töreni”

 

seyhin-cocugunun-sunnet-derisinin-opturulme-toreni

 

Görsel 2017 yılında şeyhin ya da oğlunun sünnet derisini öpmek için insanların sıraya girdiği iddiasıyla servis edilmişti.

 

“Şeyhin oğlunun sünnet derisini öpmek için sıraya giren insanlara, heykellerin aslında birer “Put” değil, Anıt olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.”

 

 

“Yozgatta İsmailağa şeyhin sünnet derisini öptürdüler….10 Eylül 2017 ulan ne oluyor bizim ülkeye”

 

 

Fotoğraftaki vatandaşlar bir şeyhin ya da oğlunun sünnet derisi değil, İslam geleneğinde özel bir kutsal eşya olarak kabul edilen ve Hz. Muhammed’in sakalının bir parçası olduğuna inanılan “sakal-ı şerif” öpülüyor.

 

Sakal-ı şerif, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e ait olan (ya da olduğuna inanılan) sakal teli veya tel kümesidir.

Önemli bir manevi değere sahip olan Hz. Muhammed’in sakal-ı şerifi, Müslümanların büyük saygı duyduğu bir objedir.

Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde bulunan sakal-ı şerifler, genellikle camilerde veya türbelerde muhafaza edilmektedir.

Sakal-ı şerifler, genellikle cam veya gümüş kutularda saklanır ve genellikle bir camide özel günlerde ziyarete açılır.

Ziyaretçiler, sakal-ı şerife dokunarak veya ona yakın durarak manevi bir huzur ve mutluluk elde ederler.

En önemli sakal-ı şeriflerden biri, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Hırka-i Saadet Dairesindeki (Hz. Muhammed’in berberi Selman-ı Farisî tarafından kesilen) sakal-ı şeriftir.

Her ne kadar İslam dünyasında pek çok sakal-ı şerif örneği bulunsa da, bunların bazılarının gerçekten Hz. Muhammed’e ait olup olmadığı konusu tartışılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, ülkemizde ( 422 tanesi İstanbul’da olmak üzere) toplam 1818 adet sakal-ı şerif bulunmaktadır.

 

Fotoğraf, 18 Ağustos 2012 günü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in sakal-ı şerifinin Ramazan Bayramı nedeniyle ziyarete açıldığı Konya’nın Beyşehir ilçesinde Merkez Cuma Camii’nde kaydedilmiş.

 

2012 yılı Ramazan ayında Konya’nın Beyşehir ilçesinde sakal-ı şerifin ziyarete açılması, bahsi geçen fotoğrafla birlikte çeşitli haber sitelerinde şu ifadelerle aktarılmış:

“BEYŞEHİR –  Beyşehir’de Ramazan Bayramı nedeniyle Peygamber efendimizin sakal-ı şerifi ziyarete açıldı.   Beyşehir İlçe Müftülüğü, Peygamber efendimizin kutsal emanetlerinden sakal-ı şerifi ziyarete açtı. Beyşehir Merkez Cuma Camisi’nde öğle namazımı müteakip ziyarete açılan sakal-ı şerife vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Önce erkek, sonra bayanların ziyaretine açılan sakal-ı şerifi görmek ve dokunmak isteyenler camide sıraya girdi. Bazı vatandaşlar elini, yüzünü sakal-ı şerifin muhafaza edildiği cam kutuya sürerken, kimi vatandaşlar ise cep telefonlarıyla görüntü almaya çalıştı.”

 

sakali-serif-ziyarete-acildi

 

Yorumunuzu yazınız...