Videonun Japonya’da saatte 1200 km hızla giden bir treni gösterdiği iddiası doğru değil
Japonya’nın ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir etken olan, ülkenin demiryolu teknolojisi ve mühendisliği alanındaki gelişmişliğini yansıtan hızlı tren hattı ile ilgili paylaşılan hatalı aktarımlara değineceğiz.
Japonya, dünyanın en gelişmiş ve hızlı demiryolu ağlarından birine sahiptir.
Japonya’nın Honshu ve Kyushu adalarındaki birçok büyük şehri birbirine bağlayan hızlı tren ağı, Şinkansen (新幹線 / Shinkansen) olarak bilinir. Japonca “yeni ana hat” anlamına gelen Şinkansen adlı yüksek hızlı demiryolu ağı, Japan Railways tarafından işletilmektedir. Japonya’daki Şinkansen hızlı tren ağının ana hatları şöyle listelenebilir: – Tokaido: Tokyo ve Osaka arasında bulunan dünyanın en uzun yüksek hızlı demiryolu hattı ( İlk hattı 1964 yılında Tokyo ile Osaka arasında açılan Tokaido Shinkansen, dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıydı. Bu hatta saatte 210 km’lik hızıyla dönemin en hızlı treni çalışıyordu) – Sanyō: Osaka ve Fukuoka arasında bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattı – Tōhoku: Tokyo ve Aomori arasında bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattı – Jōetsu: Saitama ve Niigata arasında bulunan bir yüksek hızlı demiryolu hattı – Chuo: Tokyo ve Nagoya arasında inşası hâlâ devam eden, 500 km/s hıza ulaşması ve 2027 yılında açılması beklenen yeni maglev hattı Japonya’nın ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir etken olan Şinkansen trenleri, yüksek hızları ve konforlu yolculukları ile ünlüdür. Ülkenin en popüler ulaşım araçlarından biri olan yüksek hızlı trenler, 200 yolcuya kadar kapasiteye sahip olup, her koltukta TV, elektrik prizi ve masa bulunmaktadır. |
Japonya’da hızlı trenin bir istasyondan göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği anı yansıttığı iddiasıyla bir görüntünün uzun süredir sosyal medya platformlarında paylaşıldığı görülüyor.
Japonya’dan hızlı trene ait görüntü, daha da “hızlandırılarak” aktarılmış. pic.twitter.com/gnNWKlId0w
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) December 10, 2023
“Hızlandırılmış” videoyu, “hızlı trene” ait olduğu vurgusuyla aktaran paylaşım örnekleri:
Japan’s high-speed train!
Did you see anything?— Figen (@TheFigen_) March 6, 2023
muhteşem (@videoascisi): “Japonya’nın hızlı treni Maglev’in Yamanashi’ye birde bu açıdan izleyin.”
Japonya’nın hızlı treni Maglev’in Yamanashi’ye birde bu açıdan izleyin. pic.twitter.com/72pOUzQ2tm
— muhteşem (@videoascisi) April 25, 2022
Söz konusu video Japonya’da hızlı trenin bir istasyonundan saatte 1200 kilometre hızla geçerken kaydedildiği iddiasıyla paylaşılmıştı.
Maglev trenleri aerodinamik yapıya sahip olup, videodaki gibi aşırı şok dalgalarına neden olmaz.
Japonya’dan “hızlı tren” videosu daha da “hızlandırılarak” aktarılmış.
Videonun hızlandırılmamış orijinal versiyonu şöyle:
Şinkansen’in orijinal “hızlandırılmamış” görüntüsü: pic.twitter.com/LTJm1ThivY
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) December 10, 2023
Videonun kaynağı görüntüyü “Tohoku Shinkansen Shin-Hanamaki İstasyonu H5 serisi + E6 serisi 320km/saat hızla yan yana geçiyor” başlığıyla aktarmış:
Aynı kanal, söz konusu videoyu Tohoku Shinkansen’in 1200 km/saat hızla istasyondan geçerse nasıl görüneceğini göstermek adına hızlandırıp paylaşmış.
Yine sosyal medyada Japonya’da bir trenin saatte 1000 km hızla gittiği anı yansıttığı iddiasıyla farklı bir videonun daha kullanıldığı görülüyor.
Bahsi geçen video şöyle:
Japonya’da saatte 1000 kilometre hızla giden bir treni gösterdiği iddiasıyla paylaşılan video da aslında bir simülasyon. pic.twitter.com/zujhlLqvZc
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) December 10, 2023
Videoyu Japonya’da 1000 kilometre / saat hızla giden trene ait olduğu iddiasıyla aktaran paylaşım örneği:
Sıradışı Bilim (@siradisi_bilim): “Saatte en az 1000 km hızla giden hızlı Japon treni. “
Söz konusu videonun Japonya’da saatte 1000 kilometre hızla giden bir treni gösterdiği iddiası doğru değil.
Gerçek sanılan video aslında bir simülasyon.
“Fermata Stüdyosu” (“フェルマータ・スタジオ” / “Fermata Studio”) adlı YouTube kanalı, bir trenin saatte 1300 km hızla seyahat etseydi nasıl görüneceğini görselleştirmek için bir içerik hazırlamış.
Bahsi geçen video Fermata Stüdyosu adlı kanalda “Yeni bir hızlı tren Osaka İstasyonu’ndan saatte 1300 km hızla geçseydi ne görürdünüz? [Önden gözlem simülasyonu]” başlığıyla ve görüntünün bir kurgu olduğu uyarısını içeren aşağıdaki açıklama notuyla paylaşılmış:
“Her gün bindiğiniz banliyö treni hız treni gibi koşsa ne kadar eğlenceli olacağını hiç hayal ettiniz mi? Bu video, mevcut bilim ve teknolojiyle imkansız olan bir dünyayı deneyimlemenizi sağlar. Orijinal önden görünüm videosunu ve GPS konum bilgisini birleştirerek ve hassas hesaplamalar kullanarak, trendeki Go!’da bile imkansız olan son derece hızlı bir tren penceresi videosunu simüle ettik. Sannomiya’dan Kyoto’ya aktarmasız 5 dakika sürer. Bu video kurgudur. Sannomiya’dan Kyoto’ya yolculuk genellikle 52 dakika sürer. Yol boyunca tren Ashiya, Amagasaki, Osaka, Shin-Osaka ve Takatsuki’de duracak. Maksimum hız 130 km/saattir. Hızla değişen görüntülere karşı tolerans ve duyarlılıkta bireysel farklılıklar vardır. Bu tür videoları sevmiyorsanız lütfen izlemeyin. Videoların ve küçük resimlerin çoğaltılması yasaktır.”
Dünyanın en iyi yüksek hızlı demiryolu ağlarına sahip olan Japonya’nın demiryolu teknolojisi ve mühendisliği alanındaki liderliğini yansıtan Şinkansen ağındaki maglev trenlerinin faaliyet hızı 240–320 km/saat arasındadır. Mini-şinkansen hatlarında trenler daha düşük hızlarda çalışmaktadır.
Videoda görülen ticarî operasyonda maksimum hız 320 km/saattir.
Şinkansen ağında farklı istasyonlardan hızlı trenlerin geçişinin kaydedildiği videolarda yaklaşık 300 kilometre / saat hızla hareket edildiği anlaşılıyor.
Rekor denemesi ya da test için maglev trenlerinin saatte 603 kilometre hızla çalıştırıldığı görüntülerle normal ticarî hat görüntüleri karşılaştırıldığında durum daha net idrak edilebilir.
Çin’in yüksek hızlı tren hatlarındaki gelişimi yansıtan haritaya değindiğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz.
1 Yorum
Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated