“İniş yapamayan uçağın son anda yardımına gelen aracın görüntüleri” gibi ifadelerle paylaşılan, iniş takımında sorun yaşayan uçağa iniş için yardım eden arazi aracının görüldüğü video 2011 yılından bir Nissan reklamı.
İniş için alçalan uçağın ön tekerleğinin sıkışıp açılmaması üzerine bir kamyonet / arazi aracı sürücüsünün aprona çıkarak uçağın güvenli bir şekilde inmesine yardımcı olduğu görülen video bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek olduğu algısıyla sunulmuş.
“İniş yapamayan uçağın son anda yardımına gelen aracın görüntüleri” gibi ifadelerle paylaşılan video şöyle:
“İniş yapamayan uçağın son anda yardımına gelen aracın görüntüleri” gibi ifadelerle paylaşılan, iniş takımlarında sorun yaşayan uçağa iniş için yardım eden kamyonetin görüldüğü video 2011 yılından bir Nissan reklamı.https://t.co/PxGgvk56JB pic.twitter.com/SeMeP0Mtw7
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 14, 2024
Görüntüyü gerçek algısıyla sunan paylaşım örnekleri:
Vedat Sezgin (vedatsezgintr): “Uçağın ön tekerlekleri yamulduğundan dolayı iniş yapamamıştır.”
Enez Özen | Enezator (@Enezator): “Hero”
Hero pic.twitter.com/MIusSTllEL
— Enez Özen | Enezator (@Enezator) February 14, 2024
İniş takımında sorun yaşayan uçağa iniş için yardım eden kamyonetin görüldüğü video 2011 yılından bir Nissan reklamı.
Nissan Frontier marka arazi aracı için TBWA Worldwide adlı reklam ajansı tarafından Zoic Studios adlı firmaya görsel efektle hazırlatılan reklam 2011 yılında yayınlanmıştı.
Nissan’ın ilginç reklamı Youtube kanallarında aşağıdaki açıklama ile paylaşılmış:
“Kamyonet TV Reklamında Mutlaka Görülmesi Gereken 2011 Nissan Frontier Uçağı Düşmekten Kurtarıyor. Bu video gerçek zamanlı çekim değil, Nissan Frontier Pickup Truck için hazırlanmış akıllı bir TV reklamıdır. Nissan ayrıca aşağıdaki sorumluluk reddi beyanının ‘Kurgusallaştırılmasını’ da sağladı. Düşük bir ihtimal de olsa taklit araç kullanma ihtimaline karşı videoya “Denemeyin” ifadesi eklendi. Nissan’ın reklamla ilettiği mesaj, “Nissan Frontier, tam boy gibi davranan, sürücüye her türlü engelin üstesinden gelebileceği hissini veren orta boy bir kamyondur” sloganıyla eşleşiyor. Reklam, Los Angeles merkezli bir Reklamcılık ve Yaratıcı ajans olan TBWA\Chiat\Day tarafından oluşturulmuştur.”
“Nissan ‘İniş Takımı’ adı verilen reklam için Zoic Studios şu açıklamayı sunmuş:
“Zoic Studios ve yönetmen Baker Smith, Nissan için TBWA/Chiat/Day’den çıkan 30 “İniş Takımını” imkansızı şaşırtıcı derecede mümkün kılarak gerçekten kahramanca bir an yaratıyor . Kalp durduran noktada, bir uçak, ön iniş tekerleği ezilmiş olmasına rağmen iniş yapmaya çalışıyor. Normalde felakete davetiye çıkaran kırmızı bir Nissan Frontier pikap uçağın önünde hızlanır, böylece kırılan tekerlek güvenli bir şekilde düz yatağında dinlenebilir ve bir felaket önlendiğinde bir kahraman doğar.”
Zoic Studios, görsel efektle bahse konu videoyu nasıl hazırladığını Youtube kanallarında aktarmış:
Gerçek sanılan görüntünün sağ alt köşesinde “Kurgusallaştırma: Denemeyin” (“Fictionalization: Do not attempt”) yazısı görülebiliyor.
Jalopnik adlı internet sitesinde yayımlanan inceleme, bir arazi aracının iniş yapan uçağın tekerleri yerine geçmesinin mümkün olmayacağını vurgulamıştı.
İlgili dönemde Nissan benzer içerikli reklâmlar hazırlatıp yayınlatmıştı.
Söz konusu reklamlar hakkında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından Nissan’a “aldatıcı görüntüler kullanmayı bırakması” için “uygulamayı durdurma” (cease and desist) kararı verilmiş.
Nissan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Nissan, adil ve doğru reklam yapma konusundaki kararlılığını ciddiye alıyor. Şirket yasalara uyma konusunda kararlı olmuştur ve olmaya devam etmektedir.” ifadelerini kullanmış.
İniş takımında arıza yaşayan uçağın inişine yardım eden kamyonetin görüldüğü videonun gerçek bir hadiseden olmadığını geçmişte Snopes ve Factly gibi girişimler de aktarmıştı.