Fotoğrafta Atatürk’ün Önünde Eğilerek Elini Öpen Kişinin İngiltere Kralı Olduğu İddiası ASILSIZ

Fotoğrafta Atatürk’ün elini öpen kişi İngiltere Kralı ya da Prensi değil. Fotoğrafın renklendirilmemiş versiyonu incelendiğinde Atatürk merdivenlerden inerken bir vatandaşın elini öpmeye; onun ise elini öptürmemeye çalıştığı anlaşılmaktadır. NTV’deki “O An” adlı programda Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatı ile İstanbul’a ilk gelişinden 23 gün sonra çekildiği notu ile paylaşılmasının akabinde bu şehir efsanesinin iyice yayıldığı anlaşılıyor. İngiliz monarşisinin dönemin taht varisi “müstakbel kral” 8. Edward, 4 Eylül 1936 günü İstanbul’a gelmiştir. Bu ziyaret dışında Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemize İngiliz kraliyet ailesinden başka bir ziyarette bulunulmamıştır. Anılan ziyarete ilişkin fotoğraflar incelendiğinde, iddia edildiği gibi bir el öpme durumunun yaşanmadığı anlaşılmaktadır. Bir kralın başka bir ülke liderinin elini fotoğraftaki gibi öpmüş olduğu iddiası, hayatın gerçeklerine ve diplomatik kurallara aykırıdır.

Yanlış İddia

 

Atatürk hakkında şehir efsanesi üretirken vatandaşlarımız bazen ifratla tefrit arasında gidip gelip absürtlüğe saplanıp kalıyorlar. Resimde gizli 32 Kral 62 Cumhurbaşkanı şehir efsanesindeki gibi bu durumun bir örneğini, İngiltere Kralı’nın Atatürk’ün elini öptüğünü iddia eden resimle birlikte görüyoruz. İngiltere Kralı’nın Atatürk’ün elini öptüğü ya da Atatürk önünde eğildiği iddiası gerçek değil.

Mustafa Kemal Farkı… Eğileni Merak Ediyorsanız: İngiltere Kralıdırnotuyla paylaşılan şehir efsanesi fotoğraf şu şekilde:

 

İngiltere Kralı’nın Atatürk’ün Elini Öptüğü İddia Edilen Fotoğraf Bir Şehir Efsanesidir

 

Aynı fotoğrafın “şu fotoğrafı buraya koyalım da gözümüz İngiltere Kralı’nın belini büken gerçek bir dünya lideri görsün..” notuyla “İngiltere Kralının Atatürk’ün Önünde Eğildiği An” olduğu iddiasıyla da paylaşıldığına rast geliyoruz.

 

Atatürk’ün İngiltere Kralının Elini Büktüğü İddia Edilen Fotoğraf Bir Şehir Efsanesidir

 

ingiltere kralinin belini buken

 

Yahut, politik mesaj kaygısıyla bu şehir efsanesinin “İlk fotoğraf T.C kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; İkinci fotoğraf arap şeyhinin oğlunun elini öpen %51’in C.B.nı Fazla söze gerek yok!!” mesajıyla güncel formata büründüğü görülüyor.

Yalansavar anlatmıştı; ancak, şehir efsaneleri derlememiz için işin aslını bir de biz aktaracak olursak:

Şehir efsanesinin nasıl ve ne zaman tedavüle girdiğini tespit edemedik; ancak, fotoğrafın izini sürebiliyoruz: Bahse konu şehir efsanesine konu olan fotoğraf, Ateş Akkor ve Engin Gökdeniz’in bilgisayar ortamında renklendirip yeniledikleri Atatürk fotoğrafı koleksiyonundandır. Ateş Akkor ve Engin Gökdeniz koleksiyonunda yer alan bu fotoğrafın 2002 yılında “Ateş Anıt Fotoğrafçılık” tarafından sergilenmeye ve dijital ve basılı kopyalarının paylaşılmaya başlanmasıyla “İngiltere Kralının Atatürk’ün Elini Öptüğü”ne yönelik şehir efsanesi bir anda zuhur etmiş görünüyor.

Söz konusu fotoğrafın NTV’deki “O An” adlı programda 2008 yılında aşağıdaki metinle birlikte paylaşılmasının akabinde bu şehir efsanesinin iyice yayıldığı anlaşılıyor:

“Tarih, 24 Temmuz 1927. Yer, Dolmabahçe Sarayı…Mustafa Kemal Atatürk‘ün Cumhurbaşkanı sıfatıyla İstanbul‘a ilk gelişinden 23 gün sonra. Sarayın merdivenlerinden inerken birisi elini öpmeye çalışıyor. O ise elini öptürmemek için direniyor. Ulusu daima üstte tutmanın erdemini hatırlatıyor. Ayrıca ‘o’ anda kendisinden yıllar sonra elini öptürmek için uzatan politikacılarımıza ders vermeye devam ediyor. Mücadelelerin adamı ‘o’ anda küçücük bir başka mücadele veriyor.”

Bu iddiaya göre anılı fotoğraf 24 Temmuz 1927 tarihinde Atatürk Dolmabahçe Sarayı merdivenlerinden inerken çekilmiştir.

Ancak, fotoğrafın Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçildikten sonra İstanbul’a ilk geldiği gün çekildiği iddiası ise aslında pek inandırıcı görünmüyor. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Atatürk’ün İstanbul’a ilk ziyareti 1 Temmuz 1927 tarihinde gerçekleşmiştir. 23 gün sonrasında yani 24 Temmuz’da Atatürk’ün fotoğraftaki kıyafeti iddia edilen bu tarihin doğru olamayabileceğini ortaya koyuyor. 24 Temmuz günü İstanbul’da oluşan sıcaklığın ortalama 20-29 derece arasında değiştiği düşünüldüğünde, Atatürk’ün bir yaz günü palto giymiş olması pek de mantıklı gelmemektedir.

Neyse biz devam edelim…

Fotoğrafın 24 Temmuz 1927 tarihinde çekildiğini varsayacak olursak;

  • 24 Temmuz 1927 tarihinde ya da yaklaşık bir tarihte İstanbul’u hiçbir İngiltere / Britanya Kralı ziyaret etmemiştir. İngiliz monarşisinin dönemin taht varisi “müstakbel kral” 8. Edward, 4 Eylül 1936 günü İstanbul’a gelmiştir. Yani, 24 Temmuz 1927’de 8. Edward İngiltere Kralı değildi, “Prens”ti.

Fotoğrafın 24 Temmuz 1927’de değil de başka bir tarihte çekildiğini varsayacak olursak;

  • Söz konusu fotoğraf, “Atatürk’ün elini öpen Britanya (İngiliz) Kralı (VIII.Edward)” notuyla paylaşılsa da bu iddia asılsızdır. 20 Ocak 1936’da babası 5. George’un vefatının ardından kral ilan edilen Prens Edward, ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yaparak 4 Eylül 1936 günü İstanbul’da Atatürk’le görüşmüştü. 8. Edward, 11 Aralık 1936’da ABD’li Wallis Warferd Simpson ile evlenebilmek için tahttan kendi isteğiyle çekilmişti. Atatürk’ün 8. Edward’ı karşılamasına dair fotoğraflar iddia edildiği gibi bir durumun bulunmadığını işaret etmemektedir.
  • Ayrıca, bir Kralın, özellikle İngiliz Kraliyet ailesinin bir ferdinin, başka bir ülke liderinin elini öpmüş olduğu iddiası, hayatın gerçeklerine ve diplomatik kurallara aykırıdır.

 

Kral 8. Edward’ın İstanbul ziyaretinde Atatürk tarafından karşılanması

 

Atatürk’ün Dolmabahçe’de 8. Edward’ı karşılamasına ilişkin video kaydı:

 

 

Fotoğrafın renklendirilmemiş versiyonu incelendiğinde Atatürk merdivenlerden inerken bir vatandaşın elini öpmeye; onun ise elini öptürmemeye çalıştığı anlaşılıyor. Şüphesiz, herhangi bir “Kral” karşısında bir “Devlet Başkanı”nın takınamayacağı bir tavır.

 

“İngiliz Kralı Atatürk’ün Elini Öperken” Şehir Efsanesine Konu Olan Fotoğrafın Renklendirilmemiş Versiyonu

 

İngiliz Kralın Atatürk’ün Elini Öptüğü Şehir Efsanesine İnanan Köşe Yazarları

Sakarya Gazetesi‘ndeki “Dünya Lideri” başlıklı 1 Ekim 2017 tarihli yazısında Hakkı Sağlam’ın 1 değil, 2 şehir efsanesine aynı anda kandığını görüyoruz:

"Aşşağıdaki fotoğrafta ise İngiltere Kralı, Mustafa Kemal Atatürk'e saygısını göstermek için iki büklüm eğilmiş. Diğer fotoğrafta da Atatürk'ün masasına konuk olmuş 32 Kral ve 62 Cumhurbaşkanı var."
Sakarya Gazetesi’nden Hakkı Sağlam’ın Atatürk’ün elini İngiltere Kralının öptüğü, resimde 32 Kral 62 Cumhurbaşkanının olduğuna dair şehir efsanesine yer verdiği köşe yazısı

 

Resimde Gizli 32 Kral 62 Cumhurbaşkanı Olduğu İddiası” hakkındaki incelememize de göz atabilirsiniz…

 

Atatürkün elini öpen İngiliz kralı ya da prensi değildir

 

* “İngiltere Kralı” unvanının yerindeliği konusuna ise hiç girmeyip dönemin Birleşik Krallık hükümdarı 8. Edward için şehir efsanesinde aktarıldığı şekilde “İngiltere Kralı” unvanı yazı boyunca kullanılmıştır.

 

4 Yorumlar

  1. Nurettin yiğit Reply

    Hayatımda gülerek okuduğum en komik yazı:) biz devam edelim hahahahahaha

  2. Bu kadar celisme kendi icinde. Basta diyorsun bir kral el olmaz, sonra kral degil prens bu diyorsun. Sonra da tahttan feragat etmiş diyorsun. Bi kendine gel ahahahahahahahah

    • malumatfurusorg Reply

      Okuduğunuz metni anlayabildiğinizden emin misiniz?

Yorumunuzu yazınız...