Fotoğraftaki Yemek Masasında 32 Kral ve 62 Cumhurbaşkanı Bulunmuyor

Atatürk’ün yemek masasında 32 kral ve 62 cumhurbaşkanının bulunduğu öne sürülen fotoğraf, 7 Kasım 1927 tarihinde SSCB’nin Ankara Büyükelçisi Y. Z. Surits’in düzenlediği yemekli davette çekilmiştir. Davet sahibi Mustafa Kemal Atatürk değil, Rus büyükelçidir. Masanın etrafındaki kişiler de Atatürk’ü ziyarete gelen kral ve cumhurbaşkanları değil, Rus büyükelçinin davetlileridir. Masada 32 kral ve 62 cumhurbaşkanının yer aldığı iddiası ise başlı başına bir absürtlüktür.

Yanlış İddia

 

Yüceltilmek için kimsenin hakikatle ilgisi olmayan uydurmalara ihtiyacı yok, bilhassa Mustafa Kemal Atatürk’ün; ancak, gelin görün ki -sitemizdeki şehir efsaneleri bölümünde ortaya koyduğumuz üzere- Atatürk hakkında şehir efsanesi üretmede ülkemiz insanı pek mahir.

Atatürk’ün fotoğraftaki yemek masasında 32 kral, 62 cumhurbaşkanı bulunduğunun iddia edildiği fotoğrafı ortaya atan zihniyetin motivasyonunu anlamak gerçekten güç.

 

Atatürk'ün fotoğraftaki yemek masasında 32 kral, 62 cumhurbaşkanı bulunduğu iddiasını içeren paylaşım
Atatürk’ün fotoğraftaki yemek masasında 32 kral, 62 cumhurbaşkanı bulunduğu iddiasını içeren paylaşım

 

bir masada 32 kral 62 cumhurbaşkanı
Şenay Düdek’in “Ülkende bir masada 32 kral 62 cumhurbaşkanı toplayabiliyorsan gerçek dünya liderisin demektir” notuyla söz konusu görseli içeren paylaşımı

 

bir-masada-32-kral-62-cumhurbaskani-toplayabiliyorsan
Dursun Çiçek’in “Ülkende bir masada 32 kral 62 cumhurbaşkanı toplayabiliyorsan gerçek dünya liderisin demektir” notuyla söz konusu görseli içeren paylaşımı

 

Yukarıda yer alan fotoğrafa ilişkin paylaşımlarda şu metne yer verildiğini görüyoruz:

Bu masada 32 kral, 62 cumhurbaskani oturuyor!” başlığı altında “Yıl: 1928. Türkiye Cumhuriyeti henüz beş yaşında. Atatürk’ün masasında tam 32 kral ve 62 cumhurbaşkanı var. Ama bütün gözler Atatürk’ün üzerinde

Ancak, bu iddia bir şehir efsanesi.

Fotoğraf, 7 Kasım 1927 tarihinde SSCB’nin Ankara Büyükelçisi Y. Z. Surits’in Ekim Devrimi’nin 10. yılı münasebetiyle Ankara’daki SSCB Büyükelçiliğinde düzenlediği yemekli davette çekilmiştir.

Yani, ev sahibi Mustafa Kemal Atatürk değil, Rus büyükelçidir. Masanın etrafındaki kişiler de Atatürk’ü ziyarete gelen kral ve cumhurbaşkanları değil, Rus büyükelçinin davetlileridir.

Araştırmacı Avni Özgürel, fotoğrafın Sovyet Devrimi’nin yıldönümünde Rus Elçiliği’nde çekildiğini ve masadakilerin de davete katılan Rus diplomatlar olduğunu belirtmektedir.

Star Gazetesi eski köşe yazarlarından Cemil Koçak da, 1927 yılı itibarıyla dünyada 120 civarı ülkenin bulunduğunu ve bu ülkeler arasında 94 ülke liderinin ülkemizi hiç ziyaret etmediğini vurgulamaktadır.

İsmet İnönü ve Afet İnan’ın yanı sıra davetlilerin eşleri, resmi üniformalı şahıslar ile garsonları da çıkardığımızda, masanın etrafında 94 kişinin (62+32) bulunduğunu iddia etmek, sayı sayma konusunda pek başarılı olmadığını kanıtlamak anlamına gelir.

 

Atatürk’le Birlikte Yemek Masasına Aynı Anda 32 Kral ve 62 Cumhurbaşkanının Oturduğu Şehir Efsanesine İnanan Köşe Yazarları

Çok şükür ki, gazete köşe yazarlarının bu iddiaya köşelerinde yer vermediğini gördük” demeyi çok isterdik; lâkin 1-2 istisnaya rastladık.

Sakarya Gazetesi‘ndeki “Dünya Lideri” başlıklı 1 Ekim 2017 tarihli yazısında Hakkı Sağlam’ın 1 değil, 2 şehir efsanesine aynı anda kandığını görüyoruz:

"Aşşağıdaki fotoğrafta ise İngiltere Kralı, Mustafa Kemal Atatürk'e saygısını göstermek için iki büklüm eğilmiş. Diğer fotoğrafta da Atatürk'ün masasına konuk olmuş 32 Kral ve 62 Cumhurbaşkanı var."
Sakarya Gazetesi’nden Hakkı Sağlam’ın Atatürk’ün elini İngiltere Kralının öptüğü, resimde 32 Kral 62 Cumhurbaşkanının olduğuna dair şehir efsanesine yer verdiği köşe yazısı

 

Hayri Köklü de Yeniçağ Gazetesi’nde 16 Mayıs 2008 tarihinde yayınlanan “Mustafa Kemal Paşa esir olmuş…” başlıklı inceleme-araştırma yazısının sonuna bu fotoğrafı “Dikkat… Bu masada 32 Kral, 62 Cumhurbaşkanı oturuyor” notuyla iliştirerek hata etmiş.

 

 

Yorumunuzu yazınız...