Rusya’nın Ukrayna’ya 21 Kasım 2024 Günü Fırlattığı Kıtalararası Balistik Füzeye Ait Sanılan Görüntüler, 2017 Yılında Fırlatılan SpaceX Roketine ve 21 Kasım 2024 Günü Fırlatılan Soyuz-2.1a Taşıyıcı Roketine Ait

 

 

ABD Başkanı Joe Biden, 17 Kasım 2024 günü Ukrayna’nın Rusya içindeki askeri hedefleri vurabilmesi için uzun menzilli silah kullanımına onay verdi.

Beyaz Saray’ın verdiği iznin 2 gün sonrasında 19 Kasım 2024 günü Ukrayna ordusu, ABD yapımı Ordu Taktik Füze Sistemi (Atacms) ile balistik füzeleri Rusya’nın içlerine fırlattı. Sesin üç katı hızla uçabilen 300 kilometre menzilli füzelerle Ukrayna sınırından 100 kilometre uzaklıkta, Rusya’nın batısındaki Bryansk bölgesindeki bir askeri tesisin hasar aldığı belirtildi.

Ukrayna ayrıca, İngiltere tarafından tedarik edilen uzun menzilli Storm Shadow füzelerini de ilk kez 20 Kasım 2024 günü Rusya içindeki hedeflere ateşledi.

21 Kasım 2024 günü ise Rusya Ukrayna’ya karşı savaşta ilk kez kıtalararası uzun menzilli füze (ICMB) gönderdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere ve ABD füzelerinin Rusya topraklarında kullanım iznine cevap olarak Ukrayna’nın bir kıtalararası balistik füze ile vurulduğunu söyledi. Putin, Ukrayna’ya fırlatılan Rusya’nın yeni füzesi Oreşnik’in “modern hava savunma sistemleri tarafından durdurulması imkânsız” olduğunu belirtti.

III. Dünya Savaşı’nın yaklaştığı yönünde endişelerin yoğunlaştığı günlerde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısında Mach 10, yani sesten 10 kat hızlı şekilde saatte 12.250 km hızla ilerleyen nükleer başlık taşımayan balistik füzeyi kullanması, menzili ve etki gücü itibarıyla büyük ses getirdi.

 

Mach Sayısı Nedir?

Ses hızı havanın bileşimine ve sıcaklığına bağlıdır ve irtifa ile azalır. Füzelerin süpersonik ya da hipersonik olmaları Mach ölçü birimindeki hızlarına göre değerlendirilmektedir. Mach sayısı ismini Avusturyalı fizikçi Ernst Mach’tan almıştır. Mach sayısı, roketin hızının ses hızına oranıdır. Roket Mach 1’den düşük bir hızda uçtuğunda ses altı hızlarda hareket ediyor demektir. Hipersonik terimi 5 Mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılmaktadır. 1 Mach yaklaşık 1.225 km/saat hıza denk gelmektedir. Mach sayısı ayrıca bir roket motorunun nozulundan çıkan egzoz akışlarının hızını tanımlamak için de kullanılabilmektedir.

 

 

Bu süreçte, Rusya’nın Ukrayna’ya gönderdiği hipersonik füzeye ait olduğu iddiasıyla sosyal medya platformlarında bazı videolar dolaşıma sokuldu.

 

Milena (@josephineVV5): “Rusya’nın yeni hipersonik füzesi Oreshnik, 21 Kasım’da Ukrayna’yı vurdu.”

soyuz-spacex-roketleri

 

Tümay Durukan (@TumayDurukan): “Kıtalararası Yeni Hipersonik Füzenin “HIZI’nı” Seyrediyoruz.! RUSYA,Ukrayna’nın Dnipro Kentindeki (Dnipropetrovsk) hedefe Yeni Nesil RS-26 Rubezh Füzesi Fırlattı.! Altı Savaş Başlığı ve Altı Başlığın ayrı ayrı Çok Sayıda Alt Mühimmat Taşıdığı Görülüyor.!”

 

Realist (@Realistqx): “NATO, Rusya’nın Dnipro’ya fırlattığı hipersonik füze ile ilgili Salı günü toplanma kararı aldı. Hiç hesapta olmayan bir füze, ortalığı karıştırdı.”

rusya-soyuz-2-roketi

 

Sanılanın aksine videolarda Rusya’nın 21 Kasım 2024 günü Ukrayna’ya gönderdiği yeni hipersonik füzesi Oreshnik’in görüntülendiği iddiası doğru değil.

Videoda denizanasına benzetilen ışıma, fırlatılan roketler tarafından yüksek irtifada yayılan gazlardan yansıyan Güneş ışığının neden olduğu bir fenomen.

Geçmişte uzaya gönderilen farklı Soyuz ve SpaceX roketlerinin fırlatıldıktan sonra gökyüzünde oluşturduğu şekiller, Oreshnik orta menzilli balistik füzesine ait sanılmış.

Rusya’nın kıtalarararası hipersonik füzesine ait sanılan görüntülerde, SpaceX’in 27 Aralık 2017’de Kaliforniya’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan Falcon 9 roketinin ve 21 Kasım 2024 günü Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılan Soyuz-2.1a taşıyıcı roketinin gökyüzünde seyri görülüyor.

 

SpaceX tarafından tasarlanan, üretilen ve kullanılan, tekrar kullanılabilir bir yörünge taşıyıcı roket sistemi olan Falcon 9’ın farklı fırlatmalarının ardından benzer görüntülere şahit olundu.

 

 

 

 

Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme, bilimsel ekipman, giyim, yiyecek, ilaç, yakıt, içme suyu ve nitroje taşıyan Soyuz-2.1a roketinin Progress MS-29 uzay aracıyla 21 Kasım 2024 günü fırlatılmasının ardından da benzer şekiller görüntülendi.

 

Soyuz-2.1a taşıyıcı roketinin Progress MS-29 uzay aracıyla fırlatılan dün Baikonur fırlatma kompleksinden gerçekleşti. ISS’ye 2.487 kg kargo taşıyor. Bu kargoya malzeme, bilimsel ekipman, giyim, yiyecek, ilaç, yakıt, içme suyu ve nitrojen dahil. Bazı sahtekâr kanalların iddia ettiği gibi, bunun Oreshnik orta menzilli balistik füzesiyle hiçbir ilgisi olmadığını unutmayın. Aynı gün fırlatılmış olsa da, ikisi birbiriyle bağlantılı değil.

 

 

 

 

 

 

 

Geçmişte uzaya gönderilen farklı Soyuz ve SpaceX roketlerinin fırlatıldıktan sonra gökyüzünde oluşturduğu benzer görüntüler UFO ya da nükleer füze sanılmıştı.

 

 

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...