Ekim Devrimi Milâdi Takvime Göre Ekim Ayında Gerçekleşmemiştir
Ekim Devrimi, günümüzde kullandığımız takvime göre Ekim ayında gerçekleşti sanılsa da, aslında Kasım ayında gerçekleşmiştir.
Ekim Devrimi Hangi Ayda Oldu?
Devrimin adı “Ekim” ancak günümüzde kullandığımız takvime göre “Ekim ayında” gerçekleşmedi.
Ekim Devrimi, miladi takvime göre 7 Kasım 1917, Jülyen takvimine göre ise 25 Ekim 1917 tarihinde gerçekleşmiştir. Dönemin Çarlık Rusyasında Jülyen takvimi kullanıldığı için adı Ekim Devrimi olmuştur. Ancak, miladi takvime göre aslında bu devrim Kasım ayında gerçekleşmiştir.,
Rusya’da 1917 yılında kullanılan eski takvim sistemi 13 gün geriden geliyordu. Ekim Devrimi’nin ardından takvim değişikliği gerçekleştirilmişti. Böylelikle Jülyen takvimi bırakılıp Gregoryen (milâdi) takvime geçiş yapılmıştı. Böylelikle Ekim Devrimi olarak bilinen tarihi olay Gregoryan çizelgede 7 Kasım’a taşınmıştı.
Ekim Devriminin Ekim Ayında Gerçekleştiğini Sanan Yazarlar
Hasan Basri Yalçın, Takvim Gazetesinde 15 Mart 2017 günü yayınlanan “Ekim Devrimi” başlıklı yazısında “Ekim Devriminin 100. Yılı” konulu etkinlik düzenleyecek olanlara laf atarken Ekim Devrimine dair bilindik bir gerçek hakkında yanlışa düşmüş:
"Ekim 1917'den bu yana dünyanın ne kadar kavram tükettiği hiç mi aklına gelmez? Hadi dünyayı bırak Türkiye'nin etrafında olup bitenleri de mi görmüyor? "
Hasan Basri Yalçın’ın Kasım 1917’den bu yana sorgulama yapması gerekirdi.
Erinç Yeldan’ın Ekim Devrimi Hakkındaki Yanılgısı
Erinç Yeldan, Cumhuriyet Gazetesinde 4 Ocak 2017 günü yayınlanan “Ekim devrimi yüz yaşında” başlıklı yazısında Ekim Devrimi hakkında anakronizme düşüp bazı yanlış bilgiler aktarmış.
“Ekim Devrimi sadece Rusya’da gerici çarlık rejiminin yıkılması ve yerine sosyalist bir düzenin inşasından ibaret kalmamış, bizlere sunduğu toplumcu dayanışma, kardeşlik, katılımcı demokrasi ve planlı ekonomi deneyimleri ile insanlığın yepyeni bir umut ışığı olmuştur.”
Hataları tesbit eden Uğur Tosun’un klavyesinden aktaralım:
Ekim Devrimi’nin Rusya’da gerici çarlık rejimini yıktığına dönük ifade yanlıştır. Bu rejimi, Ekim Devrimi’nin toplumsal ve siyasal ön koşullarını yaratan Şubat Burjuva Demokratik Devrimi yıkmıştır.
Rusya İmparatorluğu’nun başkenti Petrograd’da 23 Şubat 1917 günü başlayan devrim, Çar II. Nikolay’ı 2 Mart (15 Mart) günü erkek kardeşi Mihail Aleksandroviç’in lehine tahttan çekilmek zorunda bırakmıştır. Onun da 3 Mart (16 Mart) günü tahtı reddetmesiyle Rusya’da çarlık monarşisi tarihe karışmıştır. II. Nikolay’ın tahttan çekildiği gün emperyalist burjuvalar ve toprak sahipleri tarafından Geçici Hükümet kurulmuştur.
Ekim Devrimi, 25 Ekim (7 Kasım) günü bu hükümeti devirmiş ve devlet iktidarının bütünüyle İşçi ve Asker Vekilleri Sovyetleri’nin eline geçmesini sağlamıştır.
“1917 Kasım’ında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği artık dünyanın ilk sosyalist ülkesiydi. Bu durum Sovyet halkları için onur ve gurur vericiyken, dünya halklarına, emeği ile geçinen milyonlarca emekçi insana moral ve güç; emperyalizme ise büyük bir darbe olmuştu. Sosyalizm hayal değil, gerçekti. Tüm dünyada sınıf mücadeleleri ve ulusal kurtuluş savaşları bu moral güç ile hız kazanacaktı.”
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Kasım 1917’de değil, 30 Aralık 1922’de Moskova’da açılan I. SSCB Sovyetler Kongresi’nin SSCB’nin Kuruluşu Üzerine Bildiri’yi onaylamasıyla kurulmuştur.
* Tespitleri için Sn. Uğur Tosun‘a teşekkürler…