Finlandiya’da Sürücülerin Karanlıkta Görmelerini Sağlamak İçin Ren Geyiklerinin Boynuzlarına Reflektif / Yansıtıcı Boya Püskürtüldüğü Doğru

Görselin Finlandiya’da Arabaların Çarpmaması İçin Boynuzları Boyanan Geyiğe Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Finlandiya’da araçların çarpmasını önlemek adına geyiklerin boynuzlarının fosforla boyandığı iddiasıyla aşağıdaki görselin paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

boynuzlari boyali geyik

 

Örnek paylaşım şöyle sunulabilir:

 

Evreni Merak Ediyoruz:

 

“Finlandiya’da arabalar çarpmasın diye geyiklerin boynuzlarını fosforlu renklere boyuyorlar.”

 

finlandiya geyik fosforlu boya

 

 

Finlandiya’da otomobil sürücüleri tarafından karanlıkta görülmelerinin sağlanması için ren geyiklerinin boynuzlarına reflektif  (yansıtıcı) boya püskürtüldüğü doğru. Ancak paylaşılan görsel, boynuzları bu amaçla boyanan bir geyiğe ait değil. Görsel, Vasjen Katro adlı tasarımcı tarafından hazırlanmış bir dijital illüstrasyon.

Finlandiya’da her yıl 4 bin ren geyiğinin trafik kazalarında öldüğü, ren geyiklerinin öldüğü çoğu kazanın otoyolların buzlandığı Kasım ve Aralık aylarında geceleri meydana geldiği belirtiliyor.

Finlandiya’da faaliyet gösteren Ren Geyiği Çobanları Derneği adlı sivil toplum örgütü 2014 yılında ren geyiklerinin kürklerine ve boynuzlarına yansıtıcı boya püskürtmeyi denemişti. Anılan yansıtıcı boya deneğinin umulan sonucu sağlamasa da sürücülerin ren geyiklerine karşı farkındalığını artırma adına kayda değer başarı elde ettiği belirtilmişti. “Boynuzlarda sprey henüz yeterince uzun sürmedi, ancak geliştirme çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullanan söz konusu STK, “her halükârda, bu test o kadar çok ilgi gördü ki, şimdiye kadar ren geyiği ve trafik konusunda en iyi kampanya oldu.” söyleminde bulunmuştu. Denenen diğer yöntemler arasında ren geyiklerinin boyunlarına yansıtıcı paneller asmak ve bulundukları bölgeyi işaretlemek için taşınabilir trafik işaretleri kullanmak yer alıyor.

Adı geçen derneğin internet sitesinde bu çalışma hakkında yapılan açıklamanın Türkçemize çevirisi şu şekildeydi:

Ren Geyiği Çobanları Derneği’nin projeleri devam ediyor

 

Ren Geyiği Çobanları Derneği’nin şu anda devam eden bir projesi yok. Bunun yerine devam eden iki deneme var. 2012’de  ren geyiği gütme kooperatiflerinin gütme işlerini nerede yaptıklarını bildirebilecekleri www.porotyot.fi (Fince) bir web sitesini başlattık. Bu esas olarak avcılara yöneliktir, bu nedenle av köpekleriyle hangi alanlardan kaçınacaklarını bilirler. Bu deneme şu anda dokuz farklı kooperatifte uygulanmaktadır. Sonuçlar şu ana kadar umut verici.

 

Bir diğer denememiz de yol güvenliği ile ilgili. Ren geyiği boynuzlarına yansıtıcı sprey sıkmanın onları trafikte daha görünür kılıp kılmayacağını test etmeye başladık. Bunun amacı, sürücülerin ren geyiğini daha iyi görebildikleri için yansıtıcı bir spreyin trafik kazalarının miktarını azaltıp azaltamayacağını görmektir. Bu deneme 2014 baharında başladı. Denemeden görüntüler dünyaya yayıldı ve haberler Asya’dan Güney Amerika’ya kadar tüm kıtalarda yayınlandı. Ayrıca radyolara röportajlar yapıldı ve 20’den fazla uluslararası televizyon ekibi Finlandiya’ya geldi. Sprey boynuzlarda henüz yeterince uzun süre dayanmıyor, ancak geliştirme çalışmaları devam ediyor. Her halükarda, deneme o kadar çok ilgi gördü ki, şimdiye kadar ren geyiği ve trafik konusunda en iyi kampanya oldu.

 

ren geyigi boynuz boya

 

geyik boyali boynuzlu

 

Vasjen Katro ise işbu kampanyadan ilham alarak gerçek sanılan görseli tasarlamıştı.

Katro, söz konusu görseli 6 Şubat 2020 günü Instagram profilinde “gerçek olmadığı, 3 boyutlu dijital tasarım olduğu” vurgusuyla aşağıdaki notla paylaşmıştı:

“This is 3D. It is not real. It is based on real story I saw from @berinhasi that in Finland they paint raindeers antlers to shine at night so they don’t get hit by cars. That got me to this artwork. #fujifilm #film #c4d”

Bu 3D. Bu gerçek değil. @berinhasi’den gördüğüm gerçek hikayeye dayanıyor, Finlandiya’da geceleri parıldamak için yağmur geyiklerinin boynuzlarını boyarlar, böylece arabalar çarpmaz. Bu beni bu sanat eserine götürdü. #fujifilm #film #c4d

 

ren geyigi boyali boynuzlu

 

Truth or Fiction, Reuters, Yahoo.com ve Dogrula da görselle ilgili iddiaya değinmişti.

 

finlandiya-boynuzlari-boyanan-geyik

 

Yorumunuzu yazınız...