7.000 doktorun 6.250’sinin ülkeye döndüğü iddiasının geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’un paylaştığı kamuya geri dönen doktor sayısının yanlış yorumlanmasına dayandığı anlaşılıyor.
Son yıllarda binlerce doktorun daha iyi koşullarda çalışma amacıyla farklı ülkelere göç ettiği bilinen bir durum.
Daha iyi şartlar ve koşullarda yaşama isteği, ekonomik sıkıntılar, uzun çalışma ve nöbet saatleri, gelecek kaygısı ve görev esnasında karşılaştıkları şiddet gibi etkenler nedeni doktorların yurt dışında görev yapmaya ilgisini artıran önemli faktörler arasında yer alıyor.
Yurt dışına çıkan hekim sayısına ilişkin kamuoyuna yansıyan yorumlar genellikle yurt dışına çıkmak için hekimlerin alması gereken iyi hal belgeleri için Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) yaptıkları başvuru sayısı üzerinden ilerliyor.
Yıllar içerisinde TTB’ye yapılan yurt dışında çalışabilmek için gerekli görülen “iyi hâl belgesi” başvuru sayısında kayda değer artış yaşandığı gözlemleniyor.
TTB’ye göre, yurt dışında çalışma vizesi anlamına gelen “iyi hâl belgesi” için 2021 yılında 1405, 2022 yılında 2685 doktor başvuruda bulunmuş.
Son günlerde sosyal medyada bazı kullanıcıların bu trendin tersine evrildiğini, yurt dışına giden 7000 doktordan 6250’sinin Türkiye’ye döndüğünü herhangi bir kaynağa atıf yapmaksızın ileri sürdüğü görüldü.
Adem Taflan: “Ülkeyi terk edip yurt dışına giden 7.000 doktordan 6.250 geri geldi.”
Yurt dışına çıkış yapan doktorların tekrar ülkeye dönmeye başladığına dair bir emare mevcut değil.
Yurt dışına giden 7.000 doktorun 6.250’sinin geri döndüğüne dair bir delil de bulunmuyor.
7.000 doktorun 6.250’sinin ülkeye döndüğü iddiasının geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’un paylaştığı kamuya geri dönen doktor sayısının yanlış yorumlanmasına dayandığı anlaşılıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Beyaz Reform” olarak adlandırılan, sağlık çalışanlarının ek ödeme ve özlük haklarını iyileştiren düzenleme sonrasında kamuya dönüş için 6.000’den fazla doktorun başvuru yaptığını 2022 yılı Eylül ayında şu sözlerle belirtmişti:
“Kamuya dönüş için 1 hafta içinde şu ana kadar 6 bin kişiyi geçen başvuru oldu. Başvurulardan 5 bini uzman hekim. Sadece İstanbul’da bin 350’yi buldu. Ankara’da 650’yi geçti. İzmir’de 600’e yaklaştı. Hatay’da 130’u, Diyarbakır’da 170’i, Batman’da 44 hekimi buldu. Tüm illerden yüksek oranda başvuru var. Sadece Bayburt ve Gümüşhane’de henüz başvuru olmadı. Başvuranlardan çocuk hekimi 500’ü geçti, anestezist 420, kadın doğum ve dahiliye uzmanı her biri yaklaşık 400, radyolog 300’ü geçti. Bu yıl 85 bin atama yapılacak. Bugüne kadar en büyük alım. Kademeli olarak bu yıl hepsini alacağız. 32 bin poliklinik odamıza bu yıl tıbbi sekreter koyacağız. Hekimler sekreterlik işlerini yapmaktan kurtulacak. Bu sayede hekimlerin hastaya daha fazla odaklanmasına, daha iyi hizmet vermesine imkan sağlanacak. Yaşanan tüm aksaklıkların bir bir çözüldüğünü göreceğiz.”
“Düşünün ki 5 bini uzman olmak üzere 6 bin hekim geri dönmek istiyor. Bu sayı daha da artacak. Bunu hep birlikte göreceğiz. Gelecek hafta açılacak açıktan atama kadrolarına daha fazla başvuran hekimin olacağını tahmin ediyorum.”
Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş da 2022 yılı Aralık ayında kamu hastanelerinde çalışan doktorların maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi için düzenlemeler yapıldığını belirttiği demecinde, Sağlık Bakanı Koca’nın paylaştığı veriye atıf yaparak “Beyaz Reform” sayesinde doktorların kamu hastanelerine dönmeye başladığını söylemişti:
“Türkiye’nin kaliteli insan kaynağı yurt dışında talep görüyor. Tüm dünyada hekim ihtiyacı var, sağlık çalışanı ihtiyacı var. Ülkeler, bu ihtiyaçlarını bir taraftan kendileri yetiştirirken bir taraftan da dışarıdan alıyor. Türkiye’nin hekimleri çok nitelikli olduğu için yurt dışındaki sağlık sistemleri Türkiye’deki hekimlere göz dikmiş durumda.”
“İstifa edip özel sektöre geçmiş, istifa edip özel muayenehane açan ve istifa edip yurt dışına giden hekim gruplarımız vardı. Şimdi istifa sonrası dönüş için bakanlık ilana çıktı ve 7 bin hekim arkadaşımız kamuya dönmekle alakalı başvuru yaptı. Sağlık Bakanımız geçen günlerde bunun 6 bininin kamuya döndüğünü açıklamıştı. Yani bu çok önemli bir rakam. Türkiye’nin tarihinde bu derece bir rakam gerçekleşmiş değildi. Yurt dışına giden hekim arkadaşlarımız var. Bu hekim arkadaşlarımızın da tekrardan Türkiye’ye dönmesi ve kamu sağlık hizmetine dahil olmaları gerekiyor. Orada çok memnun olmadıklarını, çok rahat olmadıklarını biliyoruz. Yapmış olduğumuz görüşmelerde yurt dışındaki şartların Türkiye’den çok daha iyi olmadığını biliyoruz.”
Ancak, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş’un bu söylemi bazı bazın kuruluşlarınca “Yurt dışına giden doktorlar pişman! 7 bini Türkiye’ye dönüş için başvuru yaptı” ya da “yurt dışına giden doktorlar Türkiye’ye geri dönmeye başladı: 7 bin hekim kamuya dönüş başvurusu yaptı” gibi başlıklarla sunulmuş.
Anadolu Ajansı da bu iddiayla ilgili hazırladığı içerikte, 7 bin verisinin “özel sektöre geçenler, istifa edip muayenehane açanlar ve yurt dışına gittikten sonra dönme kararı alanların” toplamı olduğunun anlaşıldığını vurgulamıştı.
Ezcümle, kamuya dönüş için başvuru yapan toplam doktor sayısı, yurtdışından ülkemize dönen doktor sayısı sanılarak aktarılmış.