Paylaşılan Fotoğrafın Bir Cine ya da Şeytana Ait Olduğu İddiası Asılsız
Mağara cinine ya da şeytana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf aslında İngiltere’nin Bristol kendinde “Cheddar Gorge & Caves” adıyla faaliyette bulunan bir eğlence parkında yer alan “Crystal Quest” adlı turistik mağaradaki maketi göstermektedir.
90’lı yılların ortalarından 2000’li yılların başlarına değin sanal alemde epey ün sahibi bir görseli fırsat bulmuşken ele alalım istedik.
Mağara Cinine Ait Sanılan Fotoğraf
Bir Arap dergisinde yayımlandığı belirtilen ve “mağara cini”ne ait olduğu sanılan resim, cin suretine ve sahih hadislerde bildirilen cin tarifleri ile uyuştuğu zannıyla yaygın şekilde internet forumlarında ve e-posta zincirlerinde paylaşılmıştı.
Fotoğrafın öyküsü ise bir hayli ilginçti…
Güya, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, spor yapmak için dağlarda dolanan üç Arap genç, içinde yaşlı bir cinin yaşadığı tekinsiz bir mağaraya girmiş, gençlerden ikisi mağarada o cinin ânî saldırısıyla kalp krizi geçirip ölmüş, üçüncüsü ise ölmeden önce makinesiyle bu tek kare fotoğrafı çekmeyi başarmış. Sonrasında da gençlerin cesetlerini bulan polis, makinedeki filmi yıkamış ve bu kareyle karşılamış. Bu bir polis dosyası fotoğrafıymış ve “çok gizli” imiş (Ali Murat Güven’in anlatımından istifade edilmiştir).
Dünya tarihinde çekilmiş ilk gerçekçi cin fotoğrafı olduğu iddia edilen görsel ise şöyleydi:
Aradan geçen yıllara rağmen Onedio gibi platformlarda cin fotoğrafı hurafesine ilişkin uydurulan hikâye şu şekilde aktarılmaktaydı:
“90’lı yılların ortasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Resü’l-Hayme isimli emirliğinde, iki tane adam fotoğraf çekmek için bir mağaraya girmişler. Bir tanesi arkadaşının kamerasının flaşı kapandıktan sonra korkutucu bir çığlık attığını rapor etmiş. Adam mağarayı terk etmiş ve polisleri aramış. Polisler geldiklerinde ciddi yaralar almış olan adamı ve telefonunda bu fotoğrafı bulmuşlar.”
Fotoğrafın Bir Şeytana Ait Olduğu Da İddia Edilmişti
Bahse konu fotoğraf sadece bir cine ait olduğu iddiasıyla paylaşılmış değil. Görüntülenen varlığın şeytan olduğunu iddia edenler de var. Hatta bir kitapta dahi aktarılmış vaziyette.
Yine 90’lı yıllarda ve bilhassa 2000’lerin başında sanal alemde yayılan bir iddiaya göre bir grup genç ormanlık bir alanda içkili eğlencede iken cep telefonu ile çekindikleri fotoğrafta şeytan ağaçta görüntülenmişti.
Emekli müftü Muharrem Çavuşoğlu, 2004 yılında yayımlanan Dini ve İlmi Açıdan Gizli İlimler ve Sırlar Alemi (Sırlı Olaylar,Ruhlar Melekler,Cinler,Şeytanlar,Ahiret,Gizemli Miraç,Kutsal Mektuplar) adlı kitabının 2010 yılı sürümünde bahse konu fotoğrafın Samsun’da çekildiğini, yaptığı araştırmada iddiaya göre o şeklin ‘heffaf’ olarak tabir edilen şeytan olduğunu tespit ettiğini belirterek insanların ruhani dünyaya inanması için en büyük kanıt olduğunu öne sürmüştü:
“Uzun yıllar bu konuda çalışmalar yaptım. İncelememde ağaç üzerinde bulunan varlığın heffaf şeytanı olduğunu belirledim. Bu şeytan içki içen ve kumar oynayanların yanında bulunur, onları kızdırır veya azdırır. Cinler ve şeytanlar zaman zaman fotoğrafta olduğu gibi hayali bir ortam içerisinde göstermek istemiştir. Yaptığım inceleme ve araştırmada tespitlerimin doğru olduğunu ortaya koydum. Kitaba yoğun ilgi var. İlerleyen teknolojiye yenik düşen bu cinler ve şeytanlar çok hızlı hareket etmelerine rağmen gelişen teknolojiye yakalanmaktadırlar. Yakın zamanda teknoloji sayesinde onların frekanslarına da ulaşabileceğimiz sanıyorum. Bu tür varlıkların yok olduğu iddia edenler Samsun’da çekilen bu fotoğrafı incelesin”
Her ne kadar İhlas Haber Ajansı, Sabah Gazetesi ve İnternethaber.com gibi çeşitli basın kuruluşları, Muharrem Çavuşoğlu’nun iddiasını “İşte Şeytanın Fotoğrafı” manşetiyle aktarsa da, müftünün gerçek sanarak kitabına koyduğu resim dijital bir montaj ürünüydü.
Şimdi gelelim işin aslına…
Cin ve/veya Şeytan Fotoğrafı Sanılan Görsel Aslında Bir Makete Ait
Halbuki söz konusu fotoğraf, “Cheddar Gorge & Caves” adıyla İngiltere’de faaliyette bulunan gösteri merkezinde yer mağaradaki maketi göstermektedir. Fotoğraf iddia edildiği gibi bir cinin yer aldığı mağaradan değil, Bristol kenti yakınlarındaki Cheddar kasabasında yer alan bahse konu eğlence merkezinde ziyaretçileri eğlendirmek amacıyla yapılmış bu tür cin ve peri maketlerini içeren “Crystal Quest” adlı turistik mağaradandır. Söz konusu cin fotoğrafına ilişkin şehir efsanesinin bahse konu parkta çekilen bir fotoğraf üzerinden geliştiği anlaşılmaktadır.
Yeni Şafak Gazetesi eski muhabiri Ali Murat Güven, 2004 yılında Yeni Şafak’ta yayınlanan “Efsane Cin Enselendi” başlıklı haber metninde söz konusu cin fotoğrafı hurafesinin aslını aktarmıştı.
Ali Murat Güven, söz konusu cin fotoğrafı efsanesinin kökenini oluşturan mağaradaki yaratık maketi önünde de aşağıdaki pozu vererek, hurafenin asılsız olduğunu ortaya koymuştu.
Ali Murat Güven, mağara cini fotoğrafının aslında ilişkin araştırmasını şu şekilde aktarmıştı:
https://www.youtube.com/watch?v=WYDxc1A250Q
Bristol’daki “Cheddar Gorge & Caves” adlı eğlence parkında yer alan “Crystal Quest” isimli turistik mağarada yer alan diğer maket görüntüleri de şu şekildeydi:
2 Yorumlar
Benim Tüm bu olaylar ve videodaki konuşmadan çıkardığım tek şey insanları korkutmak oldukça basit olduğu gibi çokta etkili bir yöntemdir teşekkürler 🙂
Bu tür şeylere inanan insanlar varmı?