Paylaşılan Görselin Venezuela’dan Bir Yıldırım Şelalesine Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

70 Fotoğrafın Uzun Pozlamasını Yansıtan Görsel Yunanistan’ın Ahikerya (Icaria) Adasında Çekilmiş

Yanlış İddia

 

Venezuela’daki Maracaibo Gölü’ne dökülen Catatumbo nehrinin ağzında meydana gelen atmosferik bir fenomen olan ve “Catatumbo yıldırımları” olarak adlandırılan yıldırım şelalesine ait olduğu öne sürülen bir görseli konu edineceğiz.

Bahse konu fotoğrafla birlikte Catatumbo yıldırımları hakkında bilgi sunan aktarımlardan bazı örnekler sunacak olursak:

 

Catatumbo Yıldırımları

Gökgürültüsü ve şimşekten korkan ve geceleri uyuyamayanlar için bu görüntü büyük bir kabus herhalde… Catatumbo yıldırımları, yalnızca Venezuela’nın Catatumbo nehrinde görülen, korkunç bir doğa olayı. Fırtına bulutlarının girdap oluşturması sonrası ortaya çıkan bu görüntü, yılın 160 gecesi, günde 10’ar saat ve saatte 280 kez görülebiliyor.

 

catatumbo yıldırımları
Catatumbo yıldırımlarına ait olduğu iddia edilen uzun pozlama fotoğrafı içeren galeri

 

“Catatumbo Yıldırım şelalesi, Venezuela Catatumbo Nehri’nden 5 kilometre yükseklikten çakan şimşekler, yılın yaklaşık 160 günü, her gün 10 saat boyunca devam eder.”

 

catatumbo şelalesi
Catatumbo yıldırımlarına ait olduğu iddia edilen uzun pozlama fotoğrafı içeren paylaşım

 

Fotoğraf Ne Venezuela’dan Ne De Catatumbo Yıldırımlarına Ait

Venezuela’da Catatumbo Nehri’nin Maracaibo Gölü ile birleştiği yerde yılın 260 günü yağmur, fırtına ve şimşekle geçtiği, bu konumun dünyanın en fazla şimşek çakan yeri olduğu biliniyor.

Ancak, iddia edilenin aksine paylaşılan fotoğraf Catatumbo yıldırımlarına ait değil. Sadece Venezuela’da görüldüğü iddia edilen doğa olayını resmetmek adına sunulan fotoğraf Venezuela’dan da değil.

Bu yıldırım şelalesi fotoğrafı Chris Kotsiopoulos tarafından Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki Ahikerya (Icaria / Ικαρία) adasında uzun pozlama ile oluşturulmuş.

 

ahikerya adası haritası
Ahikerya Adası’nın konumu

 

National Geographic’te 2012 yılı Nisan ayında yayımlanan fotoğraf aslında tek bir çekim değil, 70 yıldırım fotoğrafının toplamı.

Chris Kotsiopoulos, internet sitesinde bu fotoğraf hakkında şu bilgiyi sunmuştu:

“Hello there! In this post I will share with you everything I know about capturing with a Digital SLR camera one of the most impressive phenomena of Mother Nature. Lightning! I typically stack many photos to achieve an image with many lightning in one frame. I will explain this in detail. I took my favorite lightning photo at Ikaria island, Greece. It is a sum of 70 consequent lightning photos! It was published at National Geographic 2012 April’ s issue.”

 

“Selam! Bu yazıda, Tabiat Ana’nın en etkileyici fenomenlerinden biri olan Dijital SLR kamera ile çekim hakkında bildiğim her şeyi sizlerle paylaşacağım. Şimşek! Bir karede çok sayıda şimşek bulunan bir görüntü elde etmek için genellikle birçok fotoğrafı yığıyorum. Bunu detaylı olarak anlatacağım. En sevdiğim şimşek fotoğrafımı Yunanistan’ın Ikaria adasında çektim. Birbirini izleyen 70 yıldırım fotoğrafının toplamı! National Geographic 2012 Nisan sayısında yayınlandı.

 

yıldırım şelalesi
Chris Kotsiopoulos tarafından Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki Ahikerya adlı adasında çekilen yıldırım şelalesi fotoğrafı

 

Catatumbo’daki yoğun şimşek / yıldırım fırtınasının görüntülendiği fotoğraflardan bir örnek sunacak olursak:

 

catatumbo yıldırımı
Catatumbo yıldırımlarına ait bir fotoğraf (Kaynak: BBC)

 

catatumbo şimşekleri

 

“Dinmeyen fırtına” olarak nitelenen bu harika doğa olayını aşağıdaki video kayıtlar ile izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Çok sayıda yıldırımın yere düştüğü anı yansıtan fotoğraflar aslında kompozit yapıya sahip.

Örneğin, fotoğrafçı Bill Church tarafından Utah’ta yaklaşan bir fırtınadan 12 dakika boyunca kaydedilen 35 fotoğrafın birleşimi olan aşağıdaki görsel:

 

yildirimlar

 

Aynı anda çakan 32 şimşek. ⚡️Malezya” notuyla paylaşılan fotoğraf da 40 dakika boyunca çekilen 32 fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Malezya’da aynı anda düşeni 32 şimşeği gösterdiği sanılan görsel Fendy Gan adlı fotoğrafı tarafından 2020 yılında Instagram hesabında paylaşılmış.

 

ayni-anda-cakan-43-simsek

 

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da kaydettiği fotoğrafı adı geçen fotoğrafçı “Doğa Ana’ya bulaşmayın!⚡️ Bu görüntü, 40 dakika boyunca çekilen 32 kareden oluşan bir yığındır. Çok mu fazla?” (“Don’t mess with Mother Nature!⚡️ This image is a stack of 32 shots taken over the course of 40 minutes. Too much?“) notuyla paylaşmış.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Fendy Gan (@depth_of_fendy)’in paylaştığı bir gönderi

 

Meksika’da gözlemlenen elektrik fırtınasını yansıttığı iddiasıyla paylaşılan video da 2 farklı görüntünün birleşimiyle oluşturulmuş. Hızlandırılmış fırtına görüntüsü 2017 yılında Avustralya’da kaydedilmiş.

 

 

“Meksika’da Görüntülenen Mega Elektrik Fırtınası” Notuyla Paylaşılan Video

 

1 Yorum

  1. Emre Gülay Reply

    “Selam! Bu yazıda, Tabiat Ana’nın en etkileyici fenomenlerinden biri olan Dijital SLR kamera ile çekim hakkında bildiğim her şeyi sizlerle paylaşacağım” YANLIŞ
    “… bildiğim her şeyi sizinle paylaşacağım” DOĞRU
    “Biz, siz, onlar “çoğulu anlatan ifadelerdir. Sonuna bir daha yine çoğulu gösteren “ler-lar” takısı getirilmez. Çoğulu daha da çoğul hale getirme çabasıdır bu. Bilginize.

Yorumunuzu yazınız...