İlköğretim Birinci Sınıflar İçin Hazırlanan Kaynak Kitapta Penguenlere Başörtüsü Çizildiği İddiası Asılsız
İlköğretim 1. Sınıf öğrencileri için kaynak kitap niteliğindeki ‘Paytak Penguenler ile Tanışalım’ adlı hikaye kitabı Amerikan Kapps Book tarafından İngilizce yayımlanan kitabın eksiksiz çevirisidir ve çizimler de orijinal baskıdan aynen alınmıştır. Anne penguen kitabın orijinalinde de başörtülü çizilmiştir. Türkiye’deki baskıda anne penguene başörtü takılması söz konusu olmamış.
Hürriyet Gazetesi yazarlarında Mehmet Y. Yılmaz, 14 Mart 2014 tarihli “Sürece asıl bu zırvalar zarar verir!” başlıklı yazısında, gazetesinin okur temsilcisinin de “gazetecilik hatası” olarak tanımladığı Hürriyet Gazetesi tarafından oluşturulan yanlış haberi köşesine taşıyıp çıkarımlarda bulunmaya çalışmıştı:
Toplum mühendisliği tam gaz
İLKOKUL birinci sınıflar için “kaynak kitap” olarak gösterilen “Paytak Penguenler ile Tanışalım” isimli kitaptaki dişi penguenlerin tesettüre sokulması basit bir işgüzarlık mıdır?
Hiç sanmıyorum.
Bu bir toplum mühendisliği girişiminden başka bir şey değildir.
Sistematik beyin yıkama yöntemlerini kullanarak “muhafazakâr toplum yaratma” amacına yönelik bir eylemdir.
Bir taşla birkaç kuş da vuruluyor hem:
1– “Dişi penguen bile türban takıyorsa, insanlar için de normali budur” fikrini daha beş yaşındayken çocukların beynine sokmak.
2– Toplumsal yaşam içinde kadının yer almasını, belli örtünme koşullarına uyması şartına bağlamayı normalleştirmek.
3– Toplumsal işbölümünde kadının yerinin evi olduğunu daha beş yaşındayken çocuklara belletmek. Yeri geldiğinde “Anaların ayaklarının altı öpülür” derler ama kadınlar için biçtikleri rol bundan ibarettir.
Ancak Mehmet Yakup Yılmaz’ın köşesinde aktardığı “başörtülü penguen” iddiasının doğruluk payı bulunmuyor. Mehmet Y. Yılmaz, kendi gazetesini dahi takip etmediği için Hürriyet’in tekzip ettiği iddiayı gerçekmiş gibi okurlarına sunmuş.
Başörtülü Penguen İddiasının Ortaya Çıkış ve Yalanlanma Süreci
İlkokul öğrencileri için ‘kaynak kitap’ olarak gösterilen kitaptaki dişi penguenlerin başörtülü gösterildiği iddiasına ilişkin süreç şöyle gelişmiş:
Hürriyet Gazetesi muhabirlerinden Şebnem Arat, Timaş Yayınları’nın çıkardığı ‘Paytak Penguenler ile Tanışalım’ adlı hikaye kitabında dişi penguenlere başörtüsü takıldığını iddia etmiş ve bu durumu 12 Mart 2013 günü “Kitaptaki penguene başörtüsü” başlığıyla haberleştirmiş.
Ancak Şebnem Arat, bir gerçeği atlamış: “Paytak penguenler” adlı kitap, Amerikan Kapps Book tarafından İngilizce yayımlanan kitabın eksiksiz çevirisidir ve çizimler de orijinal baskıdan aynen alınmıştır. Anne penguen kitabın orijinalinde başörtülü çizilmiştir. Türkiye’deki baskıda anne penguene başörtü takılması söz konusu değildir.
Bahse konu haberin büyük tepki çekmesinin ardından Timaş Gazetesi tarafından işin aslı çeşitli basın yayın organlarıyla paylaşılmıştı. Ardından, Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici de 14 Mart 2013 günü yayımlanan “Başörtülü Penguen” gazetecilik hatası” başlıklı yazısında hatayı itiraf ve kabul etmişti.
Tüm bu olaylar olurken, Mehmet Y. Yılmaz galiba ne kendi gazetesini okumuş ne de gündemi takip etmiş… Yanlış iddiayı alıp köşesine taşıdığına göre…