Videonun Avusturya’da Covid-19 Aşısı Olmayan Kişilere Getirilen Sokağa Çıkma Yasağını Protesto Eden Kitleyi Gösterdiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Covid-19 vaka sayısında rekor seviye gözlemlenen ve nüfusunun hâlihazırda % 65’i aşılanabilen Avusturya’da aşı olmayan kişilere yönelik (10 gün süreli bazı zorunlu haller dışında) sokağa çıkma kısıtlaması uygulamaya koyuldu. Bu uygulama başladıktan bir gün sonra ise ülke genelinde 20 gün boyunca tam kapanmaya geçileceği duyuruldu. Ülke genelinde 22 Kasım 2021 Pazartesi günü yürürlüğe girecek sokağa çıkma kısıtlamasına ve 1 Şubat 2022’de yürürlüğe gireceği açıklanan aşı zorunluluğuna tepki gösteren kitleler ise çeşitli protestolar gerçekleştirdi.

Sosyal medyada ise Avusturya’da gerçekleşen Covid-19 kısıtlamaları aleyhtarı protestolardan olduğu iddiasıyla eski bir görüntü dolaşıma sokuldu.

 

 

2019 yılından bir videoyu 2021 yılı Kasım ayında gerçekleşen protestoya ait olduğu iddiasıyla sunan paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

Tayanc Karaduman:

“DÜNYANIN EN BÜYÜK AYAKLANMASI 2 SAAT ÖNCE (AUSTRIA) VİANA BAŞLADI. PAZARTESİ GÜNÜ SAAT 00:00 DAN İTİBAREN AŞI SADECE AŞI OLMAYANLARA, SOKAGA CIKMA YASAĞI KOYUNCA OLANLAR OLDU.  BİZEDE YAPAMAYA ÇALIŞACAKLAR AMA BİZDE HALK YÜRÜMEZ ORTALIĞI YAKIP YIKARLAR VE İÇ SAVAŞDA CIKAR .”

 

avusturya asi ayaklanmasi

 

Ahmet Maranki:

“Avusturya, germen elitlerin yaşadığı bu ülkede bunlar oluyor👏bizim bağımsız medyada çıt yok‼️eskiden mücahitler ve milliyetçiler protesto ederdi şimdi iktidarlarya sesleri çıkmıyor‼️diğerleri mi ⁉️onlar zaten düzenden razı‼️susma o sıra sana da gelecek😎”

 

avusturya asi protesto

 

B. Gültekin Çetiner:

“Avusturya’da aşısızlara sokağa çıkma yasağı konunca insanlar … Umut var…”

 

asisizlara sokaga cikma yasagi protesto

 

Videoda sanılanın aksine Avusturya’da Covid-19 kısıtlamalarına karşı protestoya gerçekleştiren aşı karşıtı kitle değil, 28 Kasım 2019 tarihinde Avusturya’nın Graz şehrinde Wolfsberger AC ve Borussia Mönchengladbach arasında oynanan UEFA Avrupa Ligi karşılaşması için Merkur Arena adlı stada doğru hareket eden taraftar grubu görülüyor.

Arama motorlarında tarandığında bahse konu video kaydın 29 Kasım 2019 tarihinde Youtube’de paylaşıldığı anlaşılıyor.

 

 

Rheinischen Post (RP Online) adlı haber girişiminin paylaştığı söz konusu videonun açıklama bölümünde şu nota yer verdiği görülüyor:

“Über 6.000 Fans waren beim Europa-League-Spiel von Borussia Mönchengladbach gegen den Wolfsberger AC in der Grazer Merkur-Arena. Viele von ihnen nahmen zuvor am Fanmarsch von der Innenstadt zum Austragungsort der Partie teil.”

“Borussia Mönchengladbach’ın Graz’daki Merkur Arena’da Wolfsberger AC’ye karşı Avrupa Ligi maçına 6.000’den fazla taraftar katıldı. Birçoğu daha önce şehir merkezinden maçın yapılacağı mekana yapılan taraftar yürüyüşüne katıldı.”

Videonun kaydedildiği lokasyonun Graz şehrindeki Herrengasse adlı cadde üzerinde olduğu (videodaki Grazer Wechselseitige panosu vasıtasıyla) tespit edilebiliyor.

Söz konusu taraftar yürüyüşünün başka açıdan kaydına da rastlamak mümkün.

 

 

İddianın gerçeği yansıtmadığı daha önce Reuters tarafından da yanlışlanmıştı.

 

Yorumunuzu yazınız...