Apollo 11 Astronotları Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins’in 1969 Yılında Anıtkabir Ziyaretlerinin Sebebinin Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurt Dışına Eğitim İçin Gönderdiği Necdet Eraslan’ın Oğlu Arsev Eraslan’ın Yazdığı Bilgisayar Programına Dayandığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Ay’a ilk kez insanlı iniş yapan Apollo 11 misyonunda görev yapan astronotlar Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins’in 20 Ekim 1969 tarihinde Anıtkabir’i ziyaret etme sebeplerinin Apollo 11 projesi kapsamında bilgisayar yazılımı üreten Prof. Dr. Arsev Eraslan’ın babası Necdet Eraslan’ı Atatürk’ün yurt dışına eğitim için göndermesine dayandığı iddiası sosyal medyada büyük ilgi çekmişti.

 

apollo 11 ziyareti arsev eraslan

 

İddiayı popüler hâle getiren Geveze lakaplı Jozi Zalma’nın Apollo 11 ekibinin Ankara ziyaretine dair hatalarla dolu aktarımı şu şekildeydi:

“Apollo 11 Ay’a indikten sonra Apollo 11’in örümceği Ay’a indikten sonra Neil Armstrong Ay’a ilk ayak bastıktan sonra Dünya’ya geri dönüyorlar. Buzz Aldrin ve diğer ekip arkadaşlarıyla birlikte 3 kişilerdi. Dünya’ya döndükten sonra çok özel bir seyahat yapıyorlar. Türkiye’ye geliyorlar. İlk gezdikleri ilk gittikleri ülkelerden biridir Türkiye. 1969 yılında. Armstron Aldrin Collins. Seyahat dönüşü özel bir uçakla Ankara’ya gelerek Anıtkabir’i ziyaret ediyorlar ve Atatürk’ün huzurunda saygı duruşunda bulunuyorlar. Enteresan şey ne biliyor musunuz? Ben hakkaten yıllarca merak ettim. Neden Türkiye’ye bu kadar önem verdiler. Çok sevdiğim arkadaşın Türkiye’nin ünlü DJ’lerinden David Şaboy bunun yanıtını verdi. Ben bilmiyordum açıkçası. Çok da ilginç bir yanıtı var. Gerçekten çok ama çok ilginç bir yanıtı Atatürk’ün huzuruna gelmelerinin sebebi. Aslında Atatürk’ün eğitim için yurt dışına gönderdiği bir Türk, ilk Türk hatta uçak mühendisi Necdet Eraslan’ın oğlu Arsev Eraslan’ın yazdığı manüel yazılım programıydı. Uzay organizasyonu için yazılmıştı. Eğer bu program olmasaydı Apollo 11’in bilgisayarı bozulduğu zaman Ay’dan Dünya’ya geri dönemeyeceklerdi. Sadece ve sadece Arsev Eraslan’ın yazdığı bu program sayesinde Dünya’ya dönebilmişlerdi ve onlar da teşekkür etmek için Ata’nın huzuruna gelmişler.”

 

Tansu Yeğen ve Con Sinov gibi birçok sosyal medya kullanıcısı Geveze’nin aktarımını “Aya ayak basan ilk insan neden dünyaya döndüğünde Anıtkabir’i ziyaret etti..” ve “Aya ilk giden astronotlar dünyaya döndüklerinde, Neden özellikle 1969 yılında Anıtkabir’e gelip Atatürk’ü ziyaret etmişler. Bir kez daha ulu önderimizi saygıyla anıyorum…” gibi notlarla paylaşmıştı:

 

 

 

Ay’a ilk kez ayak basan Apollo 11 ekibi, Dünya’ya dönmelerinin ardından çıktıkları 29 şehir 24 ülkeyi içeren 38 günlük tur kapsamında Türkiye’yi de ziyaret etmişti. Ancak, Apollo 11’in Anıtkabir ziyareti iddia edildiği gibi Türkiye’ye özgü bir durum değil, ABD’nin Soğuk Savaş dönemindeki bir gövde gösterisiydi. Apollo 11 astronotları Armstrong, Collins ve Aldrin’in 1969 yılında gerçekleştirdikleri bu Dünya turu NASA tarafından “bir iyi niyet göstergesi ve Ay’a inişin tüm insanlığın yararına yapıldığını vurgulama fırsatı” olarak nitelenmişti.

 

apollo 11 türkiye ziyareti

 

“Dünya İyi Niyet Turu” (“The World Goodwill Tour“) olarak adlandırılan 29 Eylül 1969 tarihinde başlayan ziyaret programı kapsamında 20-22 Ekim 1969 tarihlerinde Türkiye’de bulunan Apollo 11 ekibi ve beraberlerindeki heyet, 20 Ekim 1969 tarihinde Anıtkabir’i ziyaret etmişti.

 

apollo 11 ankara ziyareti

 

Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins’in 1969 yılında ziyaret ettiği tüm ülkeleri gösteren harita ve Dünya turu programı şu şekildeydi:

 

apollo 11 tur haritası

 

apollo 11 dünya turu

 

Görülebileceği üzere, iddia edilenin aksine Apollo 11 astronotları Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins Dünya’ya döndükten sonra ilk Anıtkabir’i ziyaret etmek için Türkiye’ye gelmemişti. Türkiye, ziyaret programında 15. sıradaydı.

Apollo 11 heyetinin Anıtkabir ziyaretinin Arsev Eraslan’ın babası Necdet Eraslan’ı eğitim için yurt dışına gönderen Atatürk’e teşekkür amaçlı gerçekleştirildiğine dair de bir emare bulunmuyor. 1969 senesinde gerçekleştirilen bu diplomatik ziyaret resmî programa sahip olduğu için Anıtkabir ziyaretini de içermekteydi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk mühendis adayı olarak Atatürk tarafından Fransa’ya gönderilen Necdet Eraslan’ın oğlu olan Arsev Eraslan’ın Apollo 11’in Dünya’ya dönmesini sağlayan yazılımı tek başına yazdığı da iddia edilmişti. Arsev Eraslan, NASA Apollo 11 Projesi yazılım ekibinin bir üyesiydi. Ancak, Apollo 11 ekibinin Dünya’ya dönüşünü sağlayan yazılımı tek başına yazmış değildi. Apollo 11’in Ay’a inişini ve Dünya’ya dönüşünü sağlayan yazılımı hazırlayan ekip üyeleri arasında Prof. Dr. Arsev Eraslan iddia edildiği gibi lider pozisyonda değildi.

21 Temmuz 2019 tarihinde Habertürk TV’de yayınlanan Teke Tek Bilim adlı programa katılan Prof. Dr. Arsev Eraslan, Apollo 11’in Ay’a iniş sürecine ve bu projeye sunduğu katkıyı detaylı şekilde anlatmıştı. Apollo 11’in Dünya’ya hangi açıyla gireceği hesabını yapan modülün yazılımına katkı sunduğunu belirten Prof. Dr. Eraslan’ın detaylı aktarımında Apollo 11’in Dünya’ya dönüşünü sağlayan yazılımı tek başına yazdığı yönünde bir beyanda bulunmadığı görülebiliyor (Prof. Dr. Arsev Eraslan katıldığı yayında Apollo 11’in Ay’a iniş sürecine dair projedeki tek Türk’ün kendisi olmadığını, İsmail Akbay adlı bir Türk’ün daha projede görev aldığını belirtmişti).

 

 

 

Apollo 11’in ziyaretinin kapsamına dair yerinde bir açıklama sunan Emir Öngüner’in konu hakkındaki ilgili paylaşımı şu şekildeydi:

 

“Geveze” lakaplı radyocu üstadın Apollo 11 ekibinin 1969’daki Anıtkabir ziyaretinin sebebini çarpıtarak anlatışı haber sitelerine kadar düşmüş. Anlatılanlar YANLIŞ:
1) ”İniş” ve ”yazılım” kelimelerini gören bazı kişiler tutarsız bir senaryo yazmışlar. Konunun iddia edildiği gibi astronotları önce Ay’a, sonra dünyaya indiren bilgisayarın kodları ile alakası yok. Prof. Arsev Eraslan 21 Temmuz 2019’da konuk olduğu Teke Tek programında herşeyi anlatmış. Çalıştığı yazılım, günümüzde CFD olarak bildiğimiz hesaplamalı akışkanlar dinamiği yazılımıdır. Astronotları dünyaya indirecek olan koni şeklindeki kapsül tasarımının rüzgar tünellerinde deneysel olarak çözülmesi mümkün olmadığından, akışkan analizlerin bilgisayarlarda yapılmasının uygun görüldüğünü söylemiştir:
Hatta videoda 43:22’den itibaren katkıda bulunduğu CFD yazılımı sonuçlarının kullanılıp kullanılmadığını bilmediğini ifade ediyor. ABD vatandaşı olmadığı için projenin bazı dönemlerinde uzaklaştırılmış. Kod ile hesaplanan modül geometrisinin tam boyut tasarımı dahi kendisine gösterilmemiş.
Olayın teknik tarafı tamamen tutarsız. NASA ve Apollo’daki Türk başarılarından bahsedilecek ise İsmail Akbay ve Dilhan Eryurt gibi bilim insanlarını da anmak gerekir.
2) Babası Necdet Eraslan yurtdışına eğitime gönderilen ilk Türk uçak mühendisi değildir. 1928 Paris mezunu şehit Selahattin Reşit Alan dışarıda eğitim görmüş ilk uçak mühendisimizdir, fakat Necdet Bey 1933’te mezun olmuştur. Konu zorlama şekilde Atatürk’e bağlanmak istendiği için Apollo projesi ile hiçbir ilgisi olmayan Necdet Eraslan’dan da bahsedilmiştir.
Kaynak:
– Can Erel, Türkiye’de Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar: Selahattin Reşit Alan, Kokpitten Bakış Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 31, 2014, s. 46-52;
– TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, VIII. Necdet Eraslan Proje Yarışması, 2017, İstanbul, s. 6
3) Atatürk anısına düzenlenen özel bir etkinlik yoktur. Ankara’ya yapılan ziyaret ABD hükümeti tarafından 24 ülkeye düzenlenen bir propoganda turudur. Sovyetler Birliği Yuri Gagarin’i nasıl komünist ülkelerde gezdirdiyse ABD de bu astronotları müttefik gördüğü ülkelere götürüp gövde gösterisi yapmıştır. Türkiye 24 ülkeden 15incidir:
Heyet resmî statüde geldiği için Anıtkabir ziyaret edilip, çelenk konulmuş ve hatıra defterine yazı yazılmıştır. Bu üç astronotun Atatürk’ün vizyonu sayesinde eğitim almış Necdet Eraslan’ın oğlu Arsev Eraslan’ın üstün çabalarına borçlu olarak misyonu başardıklarına dair herhangi bir sözü yazılı hiçbir kaynakta yoktur.
4) İddia edilen yazılımları yapan ekip MIT Lincoln Laboratuvarı’ndan ünlü kadın mühendis Margaret Hamilton’un da dahil olduğu bir gruptur:
Bu ekipten Don Eyles, Ay’a iniş anında yaşanan yazılım sorunundan şu röportajda bahsetmiştir ve bu konu Eraslan’ın çalıştığı alandan tamamen farklıdır:
5) Amerika’nın Türkiye’yi kullanarak kendi propogandasını yaptığı bir olayın ”Atatürk’e minnet borcu” şeklinde sunulması tamamiyle tutarsızdır. Örnek olarak New York Times’ın 21 Ekim 1969 tarihli gazetesinde (bkz. ekteki görsel) Türkiye ziyareti sadece birkaç satır ile geçiştirilmiş, ne Atatürk, ne Anıtkabir, ne de böyle bir başarıdan ötürü bir minnet borcundan bahsedilmiştir. Atatürk’e gerçekten minnet duymuşlar ise, gazetede kortejde meydana gelen bir motorsiklet kazası bile yazılmışken neden böylesine önemli bir detaydan bahsedilmemiştir?
————
Sırf Atatürk’e övgü yağdırmak için efsane uydurmak böylesine yüce bir liderin hatırasına hiç yakışmıyor.

 

“ABD Soğuk Savaş döneminde Sovyet cephesine karşı uzay yarışında önem bir adım attığı için NASA ekibi ile 24 müttefik ülkeye gezi düzenleyip gövde gösterisi yapmıştır. Türkiye bunlardan sadece biridir. Heyet, resmî heyet statüsünde geldikleri için Anıtkabir’i ziyaret etmiştir.”

 

emir öngüner apollo 11 ziyareti

 

6 Yorumlar

  1. Gökay Aydın Reply

    Gerçekler nasıl koyduysa ağlasın … …ları kudursunlar haha 😀

    • Uğur Ayhan Reply

      Sitenin admini ne koymuş ne onlarca yıl geçmiş ama acısı hala geçmemiş

  2. esra atabey Reply

    benim gibi zeka sorunu olan biri için bile gayet açıklayıcı bir yazı olmuş. teşekkürler

  3. Peki sizin Atatürk e dayanması dan duyduğunuz rahatsızlığın sebebi ne ? 2 kişi daha var diyorsunuz onlarda Türk ise onlarında oraya gidebilmesini sağlayan onlara bir ülke veren Atatürk tür. Tabi sizin gibi Türk olmayanlar için sorun yok

    • malumatfurusorg Reply

      Rahatsızlık söz konusu değil. Lüzum olmadığı hâlde bu tip uydurma anlatılara tevessül edenlerden rahatsız olmanız gerekirken size hakikati sunan bir yazıya tepki göstermeniz düşündürücü… Atatürk’ün bu tip kurgulara ihtiyacı yok…

Yorumunuzu yazınız...